cze 10 2025

uprawa arbuza


Komentarze: 0

arbuz

U nas można uprawiać wczesne odmiany arbuza Rosario-owoce mają do 4 kg, Złoto Wolicy ma żółty kolor jagód, Janosik jest żółty. Arbuz to jednoroczna roślina z dyniowatych, lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od północy miejsce, żyzne, zasobne w skłądniki pokarmowe gleby o pH 5,5-6, nawożenie kompostem i obornikiem, minimalna temperatura uprawy to 18 st, najlepsza 22-28 st-najlepiej lubi 21 st, warto rozłożyć na nim agrowłókninę, można uprawiać w folii i doniczce, potrzebuje 2-3 miesięcy upałów, pędy osiągają 2-3 m długości, sadzimy w rozstawie 80x100 cm. Nasinka siejemy do doniczek w folii lub na parapecie, po 5 tygodniach od siewu sadzimy, rozsadę okrywamy, nawozimy, jak wyjdą liście hartujemy, słabiej podlewamy, na przełomie maja i czerwca, po posadzeniu okrywamy włókniną, zdejmujemy ją, gdy arbuz zakwitnie, w chłodniejsze lata usuwamy kwiaty zakwitłe w 50 dniach od pierwszego mrozu, arbuzy plewimy, podlewamy glebę obok letnią wodą, gleba musi być stale wilgotna nie mokra, nie moczymy liści, podlewamy rano, żeby jednak zamoczone listki wyschły. Owoce nie mogą dotykać ziemi, muszą leżec na tekturce, przykryte obociążonym koszem na pranie przed szkodnikami, od posadzenia do wyjścia pąków dajemy dajemy nawozy wysokoazotowe, od kwitnienia fosforowo-potasowe, w razie wystąpienia chorób stosujemy odpowiednie opryski o zmierzchu-pożyteczne owady śpią, arbuzy zbieramy od połowy sierpnia do września, jeśli arbuz wydaje głuchy odgłos po uderzeniu jest dojrzały i słodki. Arbuz zawiera dużo wody, witamiy C, A, kwas foliowy, sód, potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, żelazo, aminokwasy, karotenoidy, cukier https://www.gardenowo.pl/blog/uprawa-arbuza-sadzenie-hodowla-pielegnacja?srsltid=AfmBOoojKBSvuh9VNvOME9D8MbPc-VZQE_OEBU5-LrBAGvhDgtNa_To0
gleba do wysiewu nasion musi być stale wilgotna i żyzna, zasobna w potas. Siewki hartujemy do końca maja przez mniejsze podlewanie, początkiem czerwca sadzimy w rozstawie 80x100 cm, przed sadzeniem mieszamy glebę z kompostem lub obornikiem, posadzone sadzonki nawozimy azotowo-potasowymi nawozami, kiedy wyjdą paki dajemy nawozy fosforowo-potasowe, niskoazotowe, uzupełniamy mikroelementy w glebie, w niekorzystne lata można dodać aminokwasy. Glebe ściółkujemy słomą lub włókniną, nocą arbuzy muszą mieć minimum 18 st, odporniejsze odmiany minimum 15 st. gleba musi być próchnicza, lekko wilgotna, zasobna w składniki pokarmowe, żyzna, nawozimy kilka razy w czasie wegetacji. Kiedy owoc osiągnie rozmiar jabłka podkładamy pod niego deske, słome, tekturkę, po 45 dniach od tego czasu można zbierać. Dojrzał arbuz łatwo odrywa się od szypułki, jeśli trudbo go oderwać lub się nie da jest niedojrzały, dojrzałe owoce maja jasne plamy na spodzie. Można profilaktycznie pryskać fungicydami. inne odmiany to Cromstar-wczesna, ma 6-9 kilogramowe owoce, krótko kwitnie; Crispeed wczesna, wydaje wiele owoców o masie 7-10 kg; Daytona późny arbuz na zbiór jesienny, owoce mają 10-14 kg, są słodkie i chrupiące; Leonardo ma dużo dużych owoców; Odussey do uprawy wiosennej iletniej, ma podłużne owoce o wadze 9-12 kg, czerwony miąższ; Fire Ball wczesna odmiana, owoce mają 6-9 kg, czerwony miąższ; Podium wczesne, bezpestkowe, szybkorosnące owoce o masie 4-6 kg; Rosario-odporna na choroby odmiana do uprawy w gruncie, znosi susze, chłód, upały, ma ciemnozielone, prązkowane, drobne jak na arbuza owoce z różowym miąższem; Splendor ma owalne owoce o masie 6-9 kg, czerwpny popękany miąższ https://dlaroslin.pl/content/721-uprawa-arbuza-w-polsce-krok-po-kroku

arbuzik

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz