sie 31 2021

Zioła na katar i zapalenie zatok


Komentarze: 0

Zapalenie zatok:

odwar z mieszanki z kwiatów bzu czarnego, kwiatostanu lipy, owoców róży, kory wierzby, kwiatów wiązówki, 2 łyżki ziół na 1,5 szklanki gorącej wody, powoli gotujemy przez 5 minut, cedzimy, dodajemy 2-3 łyżki syropu malinowego, pijemy 1-2 godziny przed snem, smarujemy przedsionek nosa maścią żywokostową i majerankową, można robić inhalację z 5-10 kropli olejku eukaliptusowego lub lawendowego na szklankę wrzątku, wdychając opary przez lejek najpierw do jednej potem do drugiej dziurki w nosie, na początku 2-3 razy dziennie, potem rzadziej.

Dobre są dwie mieszanki, jedna z kwiatów kasztanowca, koszyczków rumianku i nagietka, kwiatostanów lipy, ziela majeranku, druga z korzeni łopianu, ziela nostrzyka żółtego, majeranku, serdecznika pospolitego, kwiatów krwawnika, przygotowanie-0,5 łyżki ziół na 2/3 szklanki wody, parzymy pod przykryciem 30 min, odstawiamy, cedzimy, gorącym płynem robimy okłady na nos i czoło na 5-10 minut, jak wystygnie zmieniamy okład do 3 razy naraz, okłady stosujemy 1-2 razy dziennie.

Zanikowy nieżyt nosa:

łyżkę mieszanki z koszyczków rumianku, liści babki, szałwii, kwiatów ślazu na szklankę wrzątku, parzymy, cedzimy, studzimy do 35 st. C, napełniamy koneweczkę Frankla, przechylamy głowę do tyłu, wlewamy napar najpierw do jednej dziurki, napełniamy koneweczkę drugi raz, wlewamy do drugiej, potem leżymy z głową do tyłu przez 10-15 min, by napar nie wypłynął, w stanach ostrych stosujemy zabieg 2 razy dziennie, w przewlekłych raz przed snem.

Katar

Mieszankę z koszyczków rumianku, kwiatów krwawnika, ślazu, ziela serdecznika stosujemy 0,5 łyżki ziół na 2/3 szklanki gorącej wody, parzymy 30 minut pod przykryciem, odstawiamy na 15 minut, dodajemy 0,5 łyżki glicerolu, kilka razy dziennie wkraplamy do nosa.

Mieszanka z kwiatów słonecznika, owoców bzu czarnego, kory wierzby, ziela nawłoci i płucnicy, kwiatostanów lipy, stosujemy 2 łyżki ziół na 2 szklanki gorącej wody, gotujemy 5 minut pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, trzymamy w termosie, pijemy 0,5-2/3 szklanki same rano z 2-3 łyżkami syropu malinowego 2 godziny przed snem.

Mieszanka z kwiatów słonecznika, róży, wiązówki, 2 łyżki na 2,5 szklanki wody, gotujemy 5-7 minut pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, trzymamy w termosie, pijemy jako lek przeciwgorączkowy 2/3 szklani 3 razy dziennie jako lek napotny rano i w południe po pół szklanki, wieczorem całą z 3 łyżkami syropu malinowego.

Mieszanka z kwiatów lipy, mniszka, lawendy, wrzosu, korzenia tataraku, zioła gotujemy bez wrzenia w 2 litrach gorącej wody, potem wkładamy je do woreczka, wywar wlewamy do wanny, dodajemy woreczek z ziołami, dopełniamy wodą w temperaturze 38 st. C, kąpiemy się przez 15-25 minut, nie wycieramy się tylko okrywamy ręcznikiem kąpielowym i idziemy do łóżka.

Dzieciom w wieku od 0 do 6 lat smarujemy klatki piersiowe 2-3 razy dziennie przez 2-5 dni mieszanką olejków eukaliptusowego, miętowego, sosnowego, lawendowego, tymiankowego i kamforowego lub mieszanka olejków lawendowego, jałowcowego, terembinowego, kiedy jest zapalenie oskrzeli smarujemy jeszcze skórę między łopatkami, po posmarowaniu dziecko musi kilka godzin leżeć pod przykryciem.

Katar sienny

Po powrocie do domu lub przed snem płuczemy nos i gardło mieszanką z ziela dziurawca, korzenia żywokostu, kłącza pięciornika gęsiego i tataraku, 2 łyżki mieszanki na 2/3 szklanki ciepłej wody, gotujemy, odstawiamy na 10 minut, cedzimy, płuczemy gardło i przy pomocy lejeczka Frankla nos.

Napar do picia 3 razy dziennie między posiłkami: ziele fiołka trójbarwnego, świetlika łąkowego, dziurawca, skrzypu polnego, tasznika pospolitego, liści kolendry, korzenia podbiału, mniszka, żywokostu, kłącza perzu, 1 łyżka ziół na szklankę zimnej wody, gotujemy przez 5 minut pod przykryciem w emaliowanym naczyniu na wolnym ogniu, odstawiamy na 10 minut, cedzimy, pijemy ciepły wywar.

Można robić krople do nosa z glicerolu lub wody i ziół:

- rumianku, 0,5-1 łyżki koszyczków na szklankę wrzącej wody, parzymy pod przykryciem 15 minut

krwawnika, 1 łyżka ziela na szklankę wrzącej wody, parzymy do naciągnięcia

dziurawca pospolitego, 1-1,5 łyżki ziela na szklankę wody, gotujemy na 5 minut,odstawiamy na 10

Warto stosować flawonoidy, główne to kemferol, rutyna i kwercytyna, są w liściach brzozy, zielu skrzypu polnego, rdestu ptasiego, fiołka trójbarwnego, kwiatu bzu czarnego, zielu gryki, kwiatach perełkowca, liściach mącznicy.

Brzoza, 1,5-2 łyżek liści na szklankę wrzątku, gotujemy 3 minuty, odstawiamy, cedzimy

Skrzyp polny, 2 łyżki ziela na 1,5-2 szklanki wody, gotujemy 10 minut, cedzimy

Rdest ptasi 1,5-2 łyżki ziela na 2 szklanki ciepłej wody, odstawiamy na 1-2 godziny, gotujemy 5-10 minut, cedzimy

Fiołek trójbarwny, 2 łyżki ziela na 2 szklanki wody, gotujemy 5 minut, odstawiamy na 10, cedzimy

Bez czarny odwar 1-1,5 łyżki kwiatów na szklankę wody, gotujemy, cedzimy

Mącznica lekarska1,5-2 łyżki liści na szklankę wody, gotujemy 5-7 minut, odstawiamy na 10 minut, cedzimy

Perełkowiec japoński, 1-2 łyżki kwiatów na szklankę wrzącej wody, parzymy, cedzimy, perełkowiec lubi słońce, żyzne, wapienne gleby, odporny na suszę, wrażliwy na mróz, trzeba go zabezpieczać na zimę

Gryka lubi ciepło, żyzne, wilgotne, lekkie gleby, kiełkuje w 15-18 st. C, 1 łyżka ziela na szklankę wrzątku, przykrywamy, parzymy 20 minut, cedzimy

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz