wrz 01 2021

Co można w kuchni zrobić z ostatków


Komentarze: 0

Dziś opiszę jak z resztek jedzenia można przygotować smaczne potrawy. Nie jestem kucharką, nie wiem ile przypraw trzeba do danej potrawy, mogę opisać co i jak sama robię.
Czasem zostaja nam w lodówce niedojedzone resztki warzyw i owoców, są za małe, żeby wykorzystać je do innych potraw, ale tu spiszą sie doskonale. Jesli został kawałek pomidora, kawałek ogóka kiszonego, cebuli, resztka przecieru pomidorowego i żółego sera. moga być przyschnięte, ale nie mogą mieć sladów pleśni. możemy posmarować chleb masłem, położyć na nim resztkę pomidora, pokroić resztke ogórka, papryki, cebuli-jeśli są małe kroimy w kosteczkę by warzywa równomiernie się rozłożyły, kromkę przykrywamy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Mamy gotową zapiekankę. Przed zapieczeniem można ją posolić i popieprzyć do smaku. Oczywiście resztki warzyw można dodać do zupy lub sosu, podobnie do sosu można dodać resztke sera. Takie danie możemy przygotować z dziećmi, pozwólmy im posiekać cebulkę, pomidora, paprykę i ogórka, zetrzeć żółty ser na tarce, jeśli jego ilość na to pozwala, niech sie uczą. Do zapiekanki można użyć lekko uschniętego chleba. Po jednej resztce z jednego warzywa można zrobić tylko jedną zapiekankę, ale każdy ma w domu kilkanaście takich resztek, co już nadaje się na posiłek dla całej rodziny. Ludzie, któzy jedzą mięso mogą dodać resztki wędlin i kiełbas, ale nie mogą byc przeterminowane, wykorzystajcie np. świeże resztki kielbasy, które są już za małe by wykorzystać je inaczej.
Resztki pomidorów, ogóków, cebuli możemy połączyć np. z ryżem i wypełnić nimi papryki, cukinie, patisony, bakłażany itd. przykryć serem żółtym i zapiec. Przyprawiamy danie wg. uznania. Ludzie jedzący mięso mogą pomieszać ryż z warzywamy z mięsem np. pokrojoną w kosteczke szynką i analogicznie napełnić farszem paprykę, cukinię, bakłażana, patisona, przykryć żółtym serem i zapiec, przyprawić można wg. uznania.
Jesli zostaną nam jabłka, które trochę przywiędły, do póki nie ma pleśni możemy je zjeść, ale można je pokroić w kostkę, przyprawić cukrem i cynamonem i udusić na patelni, powstanie pyszny deser do chleba lub chałki, można go jeść samego łyżeczką. Do pomocy w krojeniu jabłek i przyprawianiu możemy zaangażować dzieci.
Jeśli zostanie zeschnięta chałka lub inne słodkie bułki, potrzebujemy trochę mleka, jajko i dżem. Z bułki robimy grzanki, kroimy ją, obtaczamy w mleku i jajku, dziecko może rozrobić jajko i smażymy na patelni do zarumienienia. Grzankę możemy jeść samą, z dżemem lub miodem. Mleko i jajko musza być świeże. 
Gdy zostanie pół pomidora, pół surowego ogórka, parę listków sałaty, połówka cebuli, resztka papryki, resztka oliwy lub oleju kuchennego, cząstka marchwi, można marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, liście sałaty podrzeć na kawalki, resztę warzyw pokroić, można w plasterki lub półplasterki, całość pomieszać, polać oliwą lub olejem i sałatkę można jeść jako jarzyne do obiadu, można zajadać nią kanapki chleba z masłem lub twarożkiem, ludzie jedzący mięso mogą na kanapki polożyć szynke, kiełbase lub wędlinę. Oliwę mozna zastąpić śmietana lub jogurtem naturalnym-co kto lubi i przyprawić wg uznania.
Oczywiście z resztek świeżych pomidorów, ogórków sałaty, cebuli, papryki można przygotować zwykłe kanapki.
Przyklapnięte gruszki, ale nie tchnięte pleśnią można zapieć po wydrążeniu środków, podać z miodem, bitą śmietana, można zrobić samemu ze zwykłej 36% śmietany i gałką lodów waniliowych. Danie można posłodzić wg uznania.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz