Dlaczego gorzka czekolada powoduje zaparcia...
Komentarze: 0
Zastaniawialiście się kiedyś dlaczego po zjedzeniu gorzkiej czekolady mamy problemy z wypróżnieniem, podczas, gdy tymczasem czekolada mleczna, biała i masa czekoladopodobna są bezpieczne dla przewodu pokarmowego? Otóż im ciemniejsza, co za tym idzie bardziej gorzka jest czekolada, tym zawiera więcej teobrominy. To własnie teobromina spowalnia prace jelit. Teobromina powstaje z paraksantyny, pochodnej ksantyny przez syntazę teobrominową. Jest o alkaloid purynowy, toksyna u zwierząt zatrucie nią jest śmiertelne, u nas spowalnia pracę jelit. Teobromina jest inhibitorem fosfodiesterazy rozkładającej cykliczny AMP, czyli łączy się z fosfodieserazą blokując jej działanie, enzym nie może rozłożyć cAMP. cAMP, czyli cykliczny adenozyno-3′,5′-monofosforan powstaje z ATP przy udziale cyklazy adenylowej i uczestniczy w szlakach transdukcji sygnału. Hormony peptydowe w jelitach łaczą się z receptorami błonowymi powodując syntezę cAMP. Bierze on udział w sekrecji wody i elektrolitów do światła jelita cienkiego, potem w jelicie grubym wrócą one do osocza, ale tutaj potrzebne są procesów trawienia, pierwiastki jako kofaktory enzymów trawiennych, woda działa jako ich roztwór. Dobrze nawodnione masy jedzenia łatwo przesuwaja sie w jelitach, reakcjom tym towarzyszy rozkład cAMP do AMP przy pomocy fosfodiesterazy. Kiedy zostaje ona zablokowana, rreakcja ta nie może zajść podobnie jak reakcje sprzężone z nią. Woda i elektrolity nie wnikają do jelit. Odwodnione masy kałowe nie mogą przesuwać się w układzie pokarmowym. Dodatkowo teobromina powoduje rozkurcz mięśni gładkich, żeby jelita pracowaly muszą się kurczyć, osłabienie ich skurczy to osłabiona perystaltyka, a więc przesuwanie mas kałowych w kierunku podbytu. Teobromina poprzez zablokowanie rozkładu cAMP blokuje przesyłanie impulsów nerwowych. Wiele reakcjom hormonalnych i reakcji z neurprzekaźnikami towarzyszy rozkład cAMP. Jego zablokowanie unieżliwia przeprowadzanie tych reakcji. Wskutek tego teobromina blokuje te reakcje porażająć m. in. pracę mięśni gładkich i wydzielanie hormonów, w tym hormonów sterydowych. Fakt, że teobromina obniża ciśnienie (naczynia krwionośne i jelita mają mięśniówkę zbudowaną z mięśni gładkich), ale pomidory, ziemniaki, czosnek i banany dzięki dużej zawartości potasu rownież obniżają cisnienie i nie mają efektów ubocznych, za to mają inne składniki odżywcze jak biogeny i witaminy, cukier, przeciwutleniacze, tak samo pomoże rezygnacja z dosalania potraw (niektórzy sypia solą jeszcze na talerzu) i rezygnacja z gottowych dań. A tłuszcz zawarty w białej czekoladzie pozwala wchłonąć się witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach. Oliwki i awokado zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ krążenia. Czarna czekolada jest za skutecznym lekiem na biegunki towarzyszące jelitówkom i zatruciom pokarmowym.
Dodaj komentarz