Długowieczność na Kaukazie
Komentarze: 0
Pisałam o Niebieskich Strefach o p najdłużej żyjących przedwojennych pokoleniach, dziś napiszę o góralach z Kaukazu, gdzie jest najwięcej 100-laktów. Co takiego robią mieszkańcy Kaukazu, że żyją tak długo? Jedzą to co wyhodują, zbiorą ze stanu naturalnego, uprawiają, ich pokarm jest ekologiczny, prosty, pozbawiony chemii. Ich dieta to kozi nabiał-mleko, sery, kefiry, jogurty, warzywa, owoce, kasze, pieczywo, nasiona, owoce, wino. Co prawda jedzą mięso i piją wino, ale nie jedzą czipsów, napojów gazowanych, słodzików. Najważniejsze jest to, że ludzie jedzą to co jest dostępne bez zbędnych dodatków, nie kierują się modami na eliminowanie ważnych składników odżywczych jak skrobia i produkty mączne, cukier, mleko, tylko jedzą wszystko z umiarem. Jednak ludzie tam jedzą niewielkie ilości jedzenia. Mieszkańcy Kaukazu piją wodę mineralną, namineralizowaną dzięki aktywności wulkanicznej, któa uzupełnia poziom biogenów. Górale ci codziennie pracują w gospodarstwie mając odpowiednią dawkę ruchu, nie katują się na siłowni, nie siedzą bezczynnie przed komputerem, a wykonują przyjamne, dające realne skutki prace. Mieszkańcy Kaukazu zajmują się głównie rolnictwem i pasterstwem co daje ruch na świeżym powietrzu, przebywanie na słońcu, bliskość zwierząt. Ludzie co dużo przebywają na słońcu nie dbając o toksyczne filtry zapewniając sobie odpowiednią ilość witaminy D i chroniącego sukład sercowo-naczyniowy NO. W górach dzięki rzadszemu powietrzu indeks UV jest wyższy, więcej słońca dociera do ziemi, dlatego ich ciała radzą sobie z jedzeniem mięsa i piciem alkoholu-wapń bierze udział w detoksykacji metabolitów w wątrobie.
Ludzie ci dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu, domy opalają klasycznymi piecykami, które zapewniają odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach i pozwalają zresetować się ciału po przebywaniu na zewnątrz. Surowe warunki na zewnątrz i odpowiedni czas odpoczynku w środku hartują organizm. Ludzie tam dbają o przyjazne relacje z innymi ludźmi, co niweluje stres. W Gruzji całe rodziny mieszkają razem, są wielopokoleniowe, seniorzy pomagają dzieciom w opiece nad wnukami, prawnukami, a młodsze pokolenia pomagają seniorom w codziennych czynnościach. Młodzi szanują starsze osoby. Ludzie są gościnni, pomagają sobie. Obecność ludzi i zwierząt, spotkania rodzinne i przyjacielskie stymulują układ odpornościowy do pracy, co wpływa na odporność, sprawia, że organizm radzi sobie z róznymi patogenami. Życzliwość i dobre relacje to brak stresu. Ludzie żyją spokojnie, bez stresu, w zgodzie z rytmem dnia, wcześnie wstają, wcześnie kładą się spać. Podsumowując warzywa, owoce w diecie, wody naturalnie zmineralizowane, ekspozycja na słońce, aktywność fizyczna mająca sens, brak stresu, dobre relacje, kntakt z naturą, brak pośpiechu sprzyja długiemu życiu.
Dodaj komentarz