hormeza UVC
Komentarze: 0
Wpis dedykuję osobom, które boją się dziury ozonowej, albowiem UVC nie dociera do Ziemi, chociaż zwykłe UVA i UVB w tej materii działaja w podobnym stopniu. Chodzi o to, że zbadano zawartość substancji odżywczych w owocach i warzywach po ekspozycji na promienie UVC, użyto lamp kwarcowych w szklarni. Niedojrzałe pomidory podzielono na dwie grupy, obie przetrzymywano w temperaturze 13 st. C i w wilgotność 95% z tą różnicą, że jedna z grup została poddana promieniom UVC. Potem przeniesiono je do pomieszczenia z temp. 23 st, by mogły dojrzeć i zbadano zawartośc przeciwutleniaczy w ich miąższu. Okazało się, że poddano promieniom UVC pomidory miały znacznie więcej witaminy C i polifenoli od pomidorów, które nie miały kontaktu z UVC. Witaminy C ludzie nie wytwarzają, a jest nam potrzebna do przyswajania żelaza i wytwarzania hemoglobiny, witamina C wzmacnia odporność i bierze udział w krzepnięciu krwi. Za to zmniejszyła się ilośc likopenu, ale ten za to blokuje syntezę witaminy D powstającą pod wpływem wycinka pasma UVB, a jego przeciwutleniające właściwości zrównoważy większa ilośc polifenoli [http://link.springer.com/article/10.1007/s11947-009-0259-y]. Korzystne działanie UVC udowodniono także dla takich owoców jak truskawki, borówki, ananasy, brzoskwinie, banany i warzyw m. in. marchew, szpinak, brokuły. Owoce poddawane UVC były zdrowsze i miały więcej substancji odżywczych niż te niepoddawane promieniom UV, słabsze pasma jak UVA i UVB również mają wpływ na zdorwie roślin, owoce i warzywa uprawiane w latach suchych i słonecznych daja więcej plonów i są one dorodniejsze i smaczniejsze niż rośliny uprawiane w latach mokrych. UVC wpływa korzystnie na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczy i fotosyntezę oraz degradację ścian komórkowych w owocach, przyspieszając ich dojrzewanie. Zmiany w DNA powodują większa odporność na uszkodzenia i choroby, opóźniają więdnięcie i zwiększają ilość substancji odżywczych. Więcej substancji odzywczych w nasionach to więcej materiałów odżywczych dla zarodków, z których wyrastają silniejsze i odporniejsze roślinki, gdyż mają więcej pożywienia. Wdrowsze i bardziej odżywcze warzywa i owoce mają znaczenie dla nas i zjadających je zwierząt, a zawartośc substancji zapasowych w nasionach ma znaczenie dla samych roslin, które wydając lepsze potomstwo [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519460/]. UVC zwiększa także odpornośc roślin na choroby bakteryjne i grzybicze. Okazało się, że wystawiane na UVC brzoskwinie miały zwiększona aktywność liazy fenylonalaninowej PAL, biorącej udział w dojrzewaniu owoców i zwiększona synteze etylenu, który też przyspiesza dojrzewanie. Okazało sie również, że grzyby atakujące brzoskwinię były słabsze, a infekcja nie była tak rozległa jak w przypadku kontrolnej grupy brzoskwiń. 3 razy spadło kiełkowanie konidiolu grzybów, a powierzchnia zainfekowana zgnilizną była mniejsza. spadła tez liczba zakazonych roślin [http://hortsci.ashspublications.org/content/27/11/1168.8.abstract]. Słabsza infekcja oznacza mniejsze stosowanie środków ochrony roślin, które są szkodliwe dla ekosystemu, zapylaczy, pożytecznych ziół i mogą przyczyniać się do chorób ludzi. UVC zmniejsza zapotrzebowanie na środki ochrony roslin, zwiększając odporność roślin na grzybicze infekcje oraz na bakterie i wirusy, dzięki czemu owoce i warzywa są bardziej ekologiczne i zdrowsze dla ludzi i zwierząt. Na razie mozna wykorzystać lampy UV w szklarniach lub zainstalować latarnie z kwarcówkami nad polami, chociaż to kosztowny interes.
Dodaj komentarz