wrz 22 2025

Jak suszyć słonecznik


Komentarze: 0

nasionka

Słonecznik to dobry dodatek do pieczywa, ciastek, sałątek oraz przekąska, zwykle zbieramy i od razu zjadamy. Przechowywany szybko pleśnieje, żeby nadawał się do dłuższego przechowania trzeba go wysuszyć, suszymy w temperaturze 40-49 st-pond 50 st niszczy niełupki czyli owoce. Słonecznik suszymy od razu po zbiorze, nie może czekać pod przykryciem, bo zaczyna pleśnieć, trzeba pozbyć się dna kwiatostanowego, koszyczka zostawiając same nasiona, które trzymamy w temperaturze poniżej 12 st, wysuszone w suszarce do warzyw i grzybów lub uchylonym piekarniku owoce przechowujemy w miejscu z wilgotnością na poziomie 6-9%. suszymy pojedyńczą warstwą nasionka przez 6-8 godzin. Jeśli ktoś nie ma suszarki do warzyw wystarczy rozlożyć słonecznik pojedynczą warstwą na kartkach lub tekturowych tackach na południowym parapecie kiedy słońce mocno śieci i suszyć kilka dni do tygodnia, można przez 6-8 godzin suszyć go na słońcu przy niskiej wilgotności powietrza, można suszyć w piekraniku 6-8 godzin, można na drewnianej desce przykryty ściereczką na słońcu lub zawieszony na sznurku na słońcu w bawełnianym woreczku, suszenie po ściereczką naraża ziarna na grzyby z drewna i trwa długo, tak samo długo trwa suszenie w woreczku, najlepiej suszyć na wolnym powietrzu. Słonecznik przechwujemy w papierowyh pudełkach. Można też upieć nasionka w piekarniku. Najlepsze metody suszenia to pojedyncza warstwa w piekarniku narzanym do 40 st, w suszarce do warzyw i grzybów ułożony pojedynczą warstwą lub na parapecie lub na słońcu-pojedyncza warstwa na tekturowej tacce. Przechowujemy w papierowych zystych torebkach.

słoneczniś

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz