wrz 01 2021

Jak zrobić domowe kosmetyki


Komentarze: 0

Kiedy sklepy są pozamykane, a my nie mamy możliwości zrobić zakupów, trzeba zrobić samemu potrzebne kremy, pokażę jak zrobić kremy z produktów spożywczych, potrzebne będą: woda, spożywczy emulgator (lecytyna sojowa, guma guar) i olej kuchenny dowolny oraz zioła i warzywa. Im większa ilośc tłuszczu tym krem cięższy, im większa ilość wody tym lżejszy. Podstawowy krem ochronny 1:1 wody i tłuszczu, można dać 47% wody i tłuszczu i 6% emulgatora, czyli po 47 łyżek lub łyżeczek tłuszczu i wody i 6 emulgatora, jeśli robimy kremy z ziół tto łagodzący uszkodzenia skóry napar z rumianku lub dziurawca, można dać kilka łyżek suszu i zaparzyć w dopowiedniej ilości wody, to wymieszać z emulgatorem i olejem, najpierw trzeba ogrzać do 75 stopni olej z emulgatorem i wymieszać dokładnie, potem wlać mieszankę do naparu i wymieszać, naczynie z emulsją musi stać w naczyniu z gorącą wodą. Samoopalacz to sok z łupin orzecha włoskiego przecisnięty przez gazę, wymieszany z wodą i z mieszanką tłuszczowo-emulgatorową albo emulgator pomieszać z sokiem marchwi zamiast z wodą, wybielacz do przebarwień, do mieszanki wody z tłuszczem dajemy łyżkę stołową soku z cytryny lub limonki, mocny sok,więc musi być rozcieńczony, maść na liszaje, brodawki i opryszczkę, dodajemy do emulsji napar z wrotyczu lub sok z glistnika, na rany dajemy sok z babki przeciśnięty przez gazę i małą ilośc tłuszczu, by nie zakazić rany (10-15%), można sok dodać do wystudzonego naparu z rumianku i krwawnika albo soku z krwawnika lub dać sok z niecierpka. Zioła przed wykorzystaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą by zmyc bakterie, owady i ich jaja i poczwarki, zarodniki grzybów oraz kurz i brud, można odkazić zewnętrze etanolem albo wódką. Kremy przechowujemy krótko, zrób i zuzyj, sztuczne kremy na bazie ropy wolno się starzeją, ale tłuszcz jełczeje,przechowujemy je w lodówce, można dać spożywczy konserwant (olejki np. cytrynowy,herbaciany, goździkowy) ok. 2% na krem, dodajemy go do bazy tłuszczowo-emulgatorowej w temp. bazy 60 st lub od razu dajemy do emulgatora i oleju i podgrzewamy mieszając. Baza musi być podgrzana. Konmsystencja nie musi być piękna, krem musi być skuteczny, więc nie trzeba stabilizatora. Gotowy krem wkładamy do wyparzonego słoiczka i trzymamy w lodówce,można użyc wymytych słoiczków po innych kremach lub słoików po dżemach i sosach. Można wodę pomieszać z sokiem z aloesa, użyć samego soku albo dodać go do emulsji np. 30% (łyżek) wody 30% (łyżek tłuszczu), 3% (łyżki) emulgatowa, 27% (łyżek) soku z liści aloesu lub marchwi, łupin orzecha (samoopalacz), ziela niecierpka, z ziela krwawnika, liści babki (balsam), sok z ogórka (wybielacz),ziela glistnika (brodawki, liszaje, opryszczka) można zamiast wody dać napary z koszyczkó rumianku, nagietka, ziela dziurawca, krwawnika, mięty, szałwi, wrotyczu i dowolnego ziela lub owocu. Użyć można dowolnego oleju kuchennego, woda musi bycprzegotowana, by bakterie nie rozlożyły kremu. soki można mieszać z wodą, napary robić o różnej mocy (z różnej liczby łyżeczek i łyżek w różnej ilości wody).

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz