Lody jako wartościowy posiłek
Komentarze: 0
Większość z nas lubi lody, niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z ich wartości odżywczych. Sorbety jako zamrożone owocowe pulby, przeciery lub soki-jeśli są naturalne wyciskane mają te same witaminy i biogeny oraz cukry, przeciwutleniacze, olejki eteryczne co owoce czy warzywa (dynia, marchew), z których są zrobione.
Lody smietankowe zrobione z żółtek jaj, śmietanki kremówki, cukru i owoców również maja wiele do zaoferowania. Cukry proste to źródło łatwo dostępnej energii dla wszystkich naszych komórek, w żółtkach są witaminy A, E, K, D, B1, B2, B5, łatwo przyswajalne żelazo, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cholinę-fosfolipid będący skłądnikiem lecytyny, która między innymi buduje osłonki mielinowe, chroniąca nasze oczy luteinę. Śmietanka, a są i lody oparte na mleku zawiera wapń, fosfor, witaminę D, mrożony jogurt ma probiotyczne kultury bakterii. Także tłuszcze zawarte w mleku i żółtkach sa nam potrzebne chociażby do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach m. in. D oraz pochodne cholesterolu to prekursory hormonów sterydowych m. in. płciowych czy hormonów kory nadnerczy oraz prekursory witaminy D wytwarzanej w skórze. Lpody maja też białko zawarte w mleku i żółtkach. Zawarta w lodach czekoladowych czekolada to źródło magnezu, a owoce w lodach owocowych to źródło wielu witamin i biogenów.
Lody można jeść z pokrojonymi świeżymi i suszonymi owocami, konfiturami, sokami, kawałkami gorzkiej czekolady, karmelem, bakaliami, miodem, dowolnymi orzechami i tym cokolwiek lubimy.
Mleko ma wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, witaminy B1, B2, B5, B6, B9, B12, A i łatwo przyswajlane białka z kompletem niezbędnych aminokwasów.
Osoby nietolerujące mleka krowieka moga jeść lody oparte na jogurtach, kozim lub owczym mleku, albo sorbety. Weganie mogą sami robić lody oparte na mleku sojowym, ryżowym lub kokosowym.
Zamrażanie nie niszczy witamin ani biogenów, jedzmy więc lody na zdrowie.
Dodaj komentarz