Magnetotropizm
Komentarze: 0
Magnetotropizm to kierunkowy wzrost części ciała roślin zależny od pola magnetycznego Ziemi. Tropizmy to ruchy wzrostowe polegające na kierunkowym wzroście części rościn zaleznym od jakiegoś czynnika. Magnetotropizm korzeniowy pierwszy raz wykazano u zbóż i fasoli, kiedy w korzenie rosły na południe wg pola Ziemi. Okazało się, że nasiona kiełkują na pn lub pd. Jeśli zarodki sąodpowiednio ulozone rośnie szybkość kiełkowania, szybkośc ukorzeniania i rozwój siewek jest lepszy. Trudno jest zbadać jednoznanczy wpływ pola, dlatego, że rozwój i kielkowanie zależy od gatunku rośliny, wilgotności gleby, pogody, temperatury, parametrów pola. Jedna z teorii mówi, że pole wpływa na jony i cząsteczki o wrażliwych magnetycznie jak żelazo i wpływa na reakcje chemiczne w komórkach, pole przyspiesza dyfuzję jonów i elektrony atomów. Inna teoria mówi o zmianie przepuszczalności błon komórkowych i szybszej dyfuzji cząsteczek i jonów. Teoria bioplazmy mówi, że bioplazma to przestrzen pomiędzy atomami w komórkach żywych, na którą działają pola elektryczne i magneyczne. Wg kolejnej teorii pole magnetyczne oddziałuje na organizmy żywe poprzez nieskompensowane spiny elektronowe,działanie na ciekłe kryształy i na poruszające się ładunki elektryczne. Kolejni nauczkowcyn sądzą, że pole zwiększa aktywność enzymów, wykazano, że w nasionach soi, przenicy, jęczmienia i slonecznika wzrosła aktywność lipazy, amylazy i katalazy, które rozkładają materiały zapasowe z nasion, dzięki czemu zarodek sprawniej pobiera cukry, tłuszcze i białka,potrzebne mu do rozwoju i szybciej je metabolizuje. Aktywność enzymów rośniu w polu magnetycznym w komórkach roślinnych i zwierzęcych. Inne teorie dopatrują się reakcji wrażliwej magnetycznie wody, która stanowi główny składnik komórek oraz oddziaływania na pole biomagnetyczne komórek. Ja uważam, że wszystko to działa jednocześnie. Bardzo wrażliwe są rosliny strączkowe we wczesnym okresie życia. Siewki o lepszej aktywności enzymów są silniejsze, zdrowsze, większe i lepiej się rozwijają. Dorosłe rosliny z tych siewek szybciej kwitną, dają więcej kwiatów i owoców, plony są większe. Zaobserwowano to u łubinu białego, rochu, fasoli, pomidora, kapusty, sałaty, papryki, ogórka, melona, soi, bawełny, słonecznika, łubinu, rzodkiewki, orzeszków ziemnych, buraka cukrowego, ziemniaka, lnu, gryki, peluszki, cebuli. Także nasiona w polu M szybciej pęcznieją i kiełkują, rosnie ich zdolność kiłekowania. Krótkotrwałe działanie pola nie ma znaczenia. W komórkach pole powoduje zmianę stosunków wodnych, większą ilość cukrów, w siewkach rośnie sucha masa, wzrost, rosnie synteza białek i nukleinowych, ale spada zużycie tlenu, rosnie ilość plastydów i barwników fotosynteztycznych i kwiatów żeńskich u dyniowatych. Pole M chroni też przed promieniowaniem radioaktywnym, zwiększa przeżywalność nasion, zwiększa ich siłę kiełkowania, pozwala też zbożom kiełkować w temp. 65-70 st. C. Pole szczególnie poprawia przeżywalność słabych nasion, zwiększa wzrost roślin, przyspiesza go i rosliny uprawne mogą zagłuszać chwasty, tylko teoretycznie, bo one też reagują na pole [https://docplayer.pl/5705692-Wplyw-pola-magnetycznego-na-kielkowanie-i-poczatkowy-wzrost-roslin-uprawnych.html]. W ten sposób można by przyspieszyć wzrostlasów i drzewostanów i odtworzenie ekosystemów leśnych z silniejszymi drzewami. Inni uważają, że pole magnetyczne działa na komórki korzeni jak grawitacja, oddziałuje ono na amyloplasty. Jeszcze inni, że pod wpływem pola M zmienia się ukłąd auksyn w komórce.
Dodaj komentarz