wrz 01 2021

neutralizacja toksyn w wątrobie


Komentarze: 0

Mamy w mitochondriach komórek całego ciała cytochrom p450, który neutralizuje ksenobiotyki, w tym toksyny i leki, najwięcej go wątrobie. To grupa 57 enzymów, z których 12 neutralizuje toksyny. Cytochrom p450 bierze tez udział w syntezie hormonów sterydowych i witaminy D. Ma dwa zadania, syntezę hormonów i odtruwanie organizmu, jest wapniozależny, dlatego wapn i witamina D są niezbędne do odtruwania organizmu. Potrafią rozłożyć nawet organiczne związki rakotwórcze. CYP to białka transbłonowe, które przenoszą elektron z NADPH na tlen, w reakcji uczestniczy hem cytochromu b łańcucha oddechowego w razie konieczności na FMN, FAD, hem cytochromu b i substrat, czyli ksenobiotyk. Cytochrom p450 jest w wątrobie, dlatego silne zatrucie niszczy wątrobę, leki, narkotyki, alkohol, środki ochrony roślin niszczą wątrobę.

Ksenobiotyk to jest wszystko, co obce, a dostanie się do organizmu i może oddziaływać na metabolizm. Wątroba neutralizuje toksyny i leki, dzięki czemu zmniejsza ich oddziaływanie na organizm, pozwala się najpierw zmienić je w mniej toksyczne lub obojętne związki i pozbyć. Komórki wątroby maja cytochrom p450, ten cytochrom to grupa oksygenaz utleniających ksenobiotyki. Ich liczba rośnie wraz z zanieczyszczeniem lub podażą ksenobiotyków, dlatego ludzie przyzwyczają się do używek i do leków, których potrzebują coraz więcej, by osiągnąć odpowiedni efekt np. jak ktoś nie bierze leków przeciwbólowych wystarczy jedna tabletka, by go znieczulić, ale jak ktoś bierze dużo danego leku, potrzebuje znacznie więcej, by przestać czuć ból, tak samo alkohol, ktoś kto nie pije, upije się jednym kieliszkiem wódki, ten kto dużo pije, wypije kilka butelek i może rozmawiać, a nawet robić prace domowe. Tak samo przyzwyczajamy się do substancji czynnych zawartych w ziołach i chociaż mają silne działanie lecznicze i zwykle używane są jako przyprawy, to ludzie, którzy dużo jedzą ziół potrafią bazylię, miętę, chili, oregano, czosnek, cebulę, pasternak, rozmaryn, lubczyk, cynamon, goździki, mniszek lekarski, pokrzywę, podagrycznik, jasnotę, pietruszkę, chrzan i musztardę na bazie gorczycy jeść w takich ilościach jak ludzie nieużywający ziół jedzą inne warzywa. W ten sam sposób przyzwyczajamy się do toksyn ze środowiska. Słabsze ksenobiotyki jak substancje czynne z ziół jesteśmy w stanie jeść w dowolnych ilościach, silniejsze jak leki, środki ochrony roślin, słabsze trucizny roślinne, toksyny z pleśni niszczą wątrobę w dużych ilościach, z silnymi truciznami roślinnymi i grzybowymi wątroba sobie nie poradzi, dlatego nie można jeść nieznanych roślin i grzybów.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz