wrz 01 2021

niebieskie strefy i najdłużej żyjące...


Komentarze: 0

Niebieskie strefy to miejsca, gdzie ludzie są najzdrowsi i najszczęśliwsi, żyje tam najwięcej seniorów, 100-latków, najmniej jest chorób serca, demencji, nowotworów, ludzie najdłużej są sprawni fizycznie i umysłowo. Miejsca te to Nicoya na Kostaryce, włoska Sardynia, japońska Okinawa, grecka Ikaria, Loma Linda w Kalifornii. Wszystkie są w strefie podzwrotnikowej i wzrotnikowej, gdzie jest wysoki indeks UVB dający szybka syntezę witaminy D, która wraz z wapniem i fosforem reguluje wszyskie procesy życiowe jak rawienie komórkowe, syntezę hormonów trzustki, hormonów sterydowych, pracę mięśni, serca, naczyń krwionośnych, pod wplywem UV powstaje tlenek azotu,który rozszerza naczynia krwionośne,ułatwia rozprowadzanie tlenu i glukozy po ustroju, obniża cisnienie tęnicze, modzel świetlny chroni przed przenikaniem przez skórę toksyn ze środowiska. Swiatło słoneczne stymuluje wydzielanie serotoniny, endorfin, reguluje rytm snu i czuwania czyni ludz szczęsliwymi. Szczęsliwe życie sprawia, żeludzie nie czują ppotrzeby pić ani palić, więc malo osób sięga tam po używki, ukształtowanie terenu jest pofałdowane, górskie, ludzie codziennie podejmują wysiłek, sport poprawia krążenie, oddychania,spala nadmiar kalorii. Ludzie jedzą malo mięsa a Adwentyści Dnia Siódmego często w ogóle. Dieta opiera się na roślinach, rosliny zapewniają odpowiednią dawkę mikro i makroelementów, witamin, błonnik chroni przed zaparciami, jest pożywką dla bakterii jelitowych, które chronią przed chorobotwórczymi zarazkami, tworzą witaminy K i B12, stymulują tkankę limfatyczną jelitową do pracy, ułatwiają trawienie. Ponadto bakterie glebowe tworzą witaminę B12, ludzie uzupełniająją jedząc owoce z ziemi, owoce i warzywa kolorowe maja przeciwutleniacze chroniące przed stresem oksydacyjnym. Ludzie jedzą dużo roslin strączkowych. Ludzie tam jedzą orzechy, oleje roślinne w tym oliwę z oliwek, mają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i tluszcze roslinne, nnośniki witamin A, E, D, K. Znaczenie ma dieta śródziemnomorska ograniczająca produkty zwierzęce. Owoce mają cukry będące paliwem dla serca, mózgu, mięśni oddechowych. Ludzie dużo się ruszają w swoim tempie, pasterze codziennie chodzą ok.8 km. Ludzie są dużo na świeżym powietrzu, ciepły klimat sprawia,że powietrze jest czyste. Ruch, zdrowia dieta, słońce to fizjologiczne czynniki, natomiast za dobry nastrój odpowiadaja również czynniki społeczne, czyli więzy rodzinne, rodziny razem jedzą posiłki, dużo ze sobą spędzaja czasu,rozmawiają, ludzie mają w sobie oparcie, cieszą się sobą, ludzie spotykaja się z przyjaciółmi. Każdy ma pasję, coś co sprawia mu przyjemność, kiedy ludzie robią toco sprawia im przyjemnośc nie myslą o kłopotach, żyją daną chwilą, może to być ogródek, rzeźbiarstwo, fotografia, taniec, sport, cos co czlowiek kocha robić. Wiara, która sprawia,że ludzie mniej się boją, są bardziej optymistyczni i mniej zestresowani, współne rytuały religijne i rodzinne daja poczucie bezpieczeństwa i wspólnoty, człowiek jest stadny, potrzebuje stada. Seniorzy są dlugo aktywni, czują się potrzebni, maja kontakt z rówiesnikami, dziećmi,wnukami, prawnukami, jest wymiana mądrości pokoleń. Ludzie dużo czasu spędzają posród przyrody, jej kolorów, zapachów i dźwieków. Na Okinawie jest pojęcie ikigai, czyli to co czyni człowieka szczęśliwym, dla mnie to pasja. Co jedzą ludzie długowieczni? Soje, fasolę, groch, soczewicę, orzechy, oleje, warzywa, owoce, mąke pełnoziarnistą, ryż, ryby morskie, pomidory, paprykę, chilli, dynię,cukinię, ogórki, czosnek, cebule,sałatę,oliwki, awokado,melony, arbuzy, winogrona, cytrusy, bakłaażany, karczochy, zioła, kurkumę,cynamon, miód,cukier trzcinowy, stulatkowie zachowujaumiar w jedzeniu i piciu.

Czy u nas to mozliwe? Pokolenia przedwojenne,wojenne i powojenne sąnajzdrowsze,jak żyli?Jedli malo mięsa, cukier jedl,ale mało,jak był kg cukru na miesiąc na osobę, to nikt nie zjadł całego kg w miesiąc, bo to niemożliwe, szczypta na chleb lub do kogla-mogla, dziś litrowy napój to 18 łyżeczek naraz,do tego schabowy i kilka obiadow w jedna godzinę, dawniej jedli nalesniki, kalafiora,brokuła,fasolkę, placuszki ziemniaczane, jeden obiad,nie przekraczano limitów kalorii,ludzie więcej się ruszali, dojść na przystanek, z przystanku do pracy i odwrotnie, dziś bez samochodu 50 m nie przejdą,ludzie byli bardziej wierzący, były silniejsze więzi rodzinne, rodziny spotykały się w Święta, były rodziny wielopokoleniowe, seniorzy opiekowali się wnukami, ludzie pracowali fizycznie, ale praca dawała satysfakcję, najszczęśliwsze zawody,to te które widzą efekty swojej pracy, stolarze, kucharze,piekarze,ogrodnicy, sadownicy, warzywnicy, krawcowie,szewce, rekawicznicy,ciktórzy od razu widzą efekty swojej pracy. Ludzie jedli dużo warzyw, owoców, kiszonek zimą, przetworów,jedli ziemniaki i kasze,chleb razowy domowej roboty,sery, dżemy (z pozostałości cukru z roku), masło, jogurty, maślanki, serwatki sami robili, sami piekli chleb i bułki, jedli mniej konserwantów. Ludzie opalali się, bo ot było modne, dzieci naświetlano lampami UVB na krzywicę. Seniorzy spotykali się na gry w karty lub wspólne szydełkowanie, ludzie byli dłużej aktywni, starsze dzieci opiekowały się młodszymi dziecmi, każdy czułsię potrzebny, bez komputerów i TV dzieci całymi dniami bawiły się na podwórkach, jeździły na rowerkach, grały w piłkę. Jedyne co to w strefie klimattu umiarkoanego na przednówku,kiedy skończyły się jedne warzywa i owoce, a zanim pojawiły się następne był łód, co sprzyjało chorobom oraz osłabieniu wiosennemu, dziś cały rok mamy dostęp do warzyw i owoców, w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej jest dłuższy czas wegetacji i dłuższy czas uprawy warzyw i owoców. Warto jeśc sezonowych roślin, zioła, cynamon, kurkumę, a zimą sklepowe, dużo kiszonek, jabłka,gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jagody, borówki, maliny, porzeczki, jeżyny,jeżynomaliny, truskawki, poziomki, mirabelki, głóg, tarninę, jarzębinę, bez czarny, pomidory, ogórki, sałatę, paprykę, marchew, ogórki, dynię, cukinię, kapustę, cebulę, czosnek, chili, sałatę, selery, pory, kalarepę, brukselkę, rzepę, rzodkiewkę, rzeżuchę, jarmuż, kalafiory, brokuły, kolendrę, bazylię, miętę, oregano, czomber, czarnuszkę, sezam,mak, orzechy włoskie,laskowe, arbusy, ananasy, kiwi, cytrusy:grejpfruty, pomarańcze, mandarynki,klementynki, brzoskwinie, morele, kaki, arbuzy, mango, oliwki, awokado, fasolę, soję, ciecierzycę, buraki, ziemniaki, kasze, ryż, fasolkę szparagową, bób, orzechy włoskie i laskowe, pinie, nasiona dyni i słonecznika, mniszka lekarskiego, kwiaty bratka, liście komosy białej, pięciornika gęsiego, cykorię, pokrzywy, szpinak, kwiaty i ziele jasnoty białej, bakalie, suszone pomidory,kiszone warzywa, młode pąki imęskie kwiatostany modrzewiu, sosny, jodły i świerku, ziele i kwiaty stokrotek, jak najwięcej surowych, wyjątek to ziemniaki, jarzębina i bez,które trzeba ugotować, przyprawy jak mak, kminek, len. Opalać się, spacerowaćna świeżym powietrzu, mieć pasję,przyjaciół, utrzymywać tradycje, dbać o relacje rodzinne, uprawiać sporty, zrezygnować z samochodu na rzecz spaceru, roweru, ewentualnie transportu publicznego, wierzyć, mieć hobby, przebywać na łonie natury. Warto mieć ogródek, kwiaty to relaks, piękno, kontakt z odwiedzającymi je ptakami, uprawa to ruch na świeżym powietrzu, najzdrowsze pokolenia miały pola lub działki, patrzenie na ogród to przyjemność, drzewa, krzewy i krzewinki owocowe to jedzenie, ograniczyć lub rzucić mięso. Doceniajmy piękno przyrody,śpiew ptaków, piekno zieleni,kwiatów, drzew, błekit nieba, światło sloneczne, nocne błyskawice, kontakt ze zwierzętami. Psy smuszaja do spacerów,koty grzeją, mruczą,każde zwierzę łagodzi stres i obniża ciśnienie. używajmy najprostszych środków czyszczących, do higieny używajmy mydła, najlepiej szarego, ograniczmy kontakt z chemią.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz