Od czego zależy kolor pereł
Komentarze: 0
Perły powstają z masy (macicy) perłowej, która jest zbudowana z węglanu wapnia. Perła jest wytworem małży perłopławów Pteria sp. i Pinctata sp. z rodzajów Pteria i Pinctata, zbudowany z węglanu wapnia w postaci aragonitu i białkowej konchioliny, perła posiada układ mikrokystaliczny. Perłopławy należą do mięczaków, które mają muszle. Muszla zbudowana jest z konchioliny, substancji org. i węglanu wapnia, w srodku jest ostracum z kalcytu z wykrystalizowanego CaCO3, warstwa porcelanowa ma płynna postać CaCO3, w środku jest warstwa perłowa hypostracum z CaCO3 wykrystalizowanego w postaci cienkich blaszek, budulec stanowi odmiana wapienia zwana aragonitem mającym połysk i gładką powierzchnię. To własnie aragonit wraz z konchioliną budują macicę perłową. Perła powstaje w wyniku przedostania sie ciała obcego np. ziarenka piasku, pyłu, jaja pasożyta, które uwiera ciało małży. W odpowiedzi na podrażnienie zakończeń nerwowych w płaszczu następuje reakcja obronna, czyli wydzielania konchioliny i odkładanie węglanu wapnia przez komórki płaszcza wokół tej rzeczy. Powstaje gładka i mniej drażniąca perła. Półperła powstaje w środku muszli jest z nią zrośnięta, perła w ciele małża, organizm wypycha ją jak drzazgę. Perła może być kulista lub owalna, może mieć inne kształty zaleznie od kształtu i rozmiary ciała obcego: nierególarne, w kształcie kropli jak gruszka lub kropla, w kształcie guzika, jednostrzonnie wypukłe lub płaskie, w szktałcie ziarna drobne i niesymetryczne, połówkowe, półwypukłe, ćwiartkowe, z 3 stron okrągłe z 1 płaskie, inne kolorowe. Perły mają różne kolory: białe, białoróżowe, kremowe, różowe, żółte, szare, ciemnoszare i czarne z refleksem zielonym, niebieskim lub oberżynowym białawe lub biało-zielonawe o tęczowym połysku, żółtawe, zielonkawe lub czarne, białe, czarne, brązowe, niebieskie, kremowe, kremowo-rózowe, rózwe, fancy białe lub kremowe wpadaja w różowy, kremowo-rówowe fancy, białe silnie wpadają w róż. Kolor zależy od zasolenie wody, słodkowodne są białe, różowe, fioletowe, zielone, brunatne, żółte, niebieskie, czerwone, szare i czarne, słonowodne białe, szare, zielonawe, jasnobrązowe i czerwonawe. Wzrost zasolenia daje odcień bardziej kremowy, sół, którą małż pobiera wraz z pokarmem i wodą jest m. in. w ten sposób wydalana i odkłada się w perle, zól także reaguje z barwnikami zmieniając kolor na kremowy. Kolor zalezy tez od zawartości planktonu w wodzie, im więcej fitoplanktonu tym perła bardziej zielnona, małże sa filtratorami, odfiltrowuja plankton, chlorofil z fitoplanktonu odkłada się w masie perłowej, zawartośc minerałów w odzie również daje perłom różne zabarwienie, zostają one pobrane z wodą i odkładają się w masie perłowej, azuryt barwi na niebiesko, syderyt brunatnie, smitsonit na szaro, mangan daje fluorescencję i kolor biały. Oaplescencja pereł-orient, za który odpowiada dyfrakcja i interferencja światła na krawędziach płytek aragonitu, im grubsze płytki tym słabszy efekt, overton wynika z załamania światła przez kryształki aragonitu, daje połysk niebieskozielony fioletowy, purpurowy, niebieski i zielony, które zmieniają różowy [http://www.jubilerskie.info/perly-kolory.htm]. znaczenie maja też barwniki zawarte w pozywieniu inne niż chlorofil np. fikobiliny czy ksantofile, które potem zabarwiają mase perłową oraz ich zawartość w pokarmie.
Dodaj komentarz