wrz 01 2021

Pigwa i morwa


Komentarze: 0

Dziś opiszę dwie stare rośliny, znane od dawnych czasów, obecnie troche zapomniane.
Pigwa pospolita Cydonia oblonga z rodziny różowatych Rosaceae, krzew lub drzewko z łuskowatą korą, kora jest czerwona, szara lub czarna, całobrzegie, jajowate, ogonkowe liście, od spodu pokryte sa kutnerkiem, białe, rózowe, wielopręcikowe kwiaty z 5 płatkami i działkami, owoce to żółte, owalne pestkowce  pokryte kutnerkiem, mają 5 komór nasiennych z czerwonymi, jajowatymi nasionami. Roslina jadalna, owoce żelują dżemy, nadaje sie do kompotów, syropów, soków, nalewek, komfitur, i na do jedzenia na surowo, może stanowić podkładkę dla szczepien innych roslin różowatych, jest lecznicza, nasiona mają nitrylozyd amigdaliny, służą do produkcji środkó przeczyszczających, natomaist amigdalina zwalcza komórki nowotworowe, jest w nich szybko metabolizowna do cyjanku, w zdrowych tkankach jest slabo metabolizowana, więc jedzenie pestek jest bezpieczne, może słuzyc prewencji nowotwrów. Owoce mają prowitaminę A, witaminy z grupy B (wszystkie co wazne dla wegetarian) magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, glukozę, fruktozę, kwasy owocowe: cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy, garbniki, flawonoidy z kwercytyną, antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy, olejki lotne, działające ściągająco i dotruwająco pektyny. 
Morwa biała Morus alba z morwowatych Moraceae drzewo z przewodami wydzielającymi sok mleczny, sękata, brunatna lub szarozielona kora z zagłębieniami, liście jajowate, wąskie, miękkie, całobrzegie lub postrzępione, mają rynienkowate ogonki, kwiaty sa jednopłciowe, ale oba kwiaty męskie i zeńskie na jednym drzewie, kwiaty czterodzielne, męskie mają 4 pręciki, są walcowate, zebrane w żółte kotki, żeńskie maja 1 slupek, zebrane sa w główki, owoce to niełupki z soczystymi osnówkami zebrane w walcowaty owocostan, są żółte, czerwone, czarne, rózowe, owocostany zjada sie na surowo, owoce mają  kwas askorbowy, b-karoteny, żelazo, cynk, potas, wapń, fosfor i magnez, flawonoidy i antocyjany. Liscie mają związki chemiczne działająće przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, dehydratacyjnie, przeciwmiażdżycowo. Liście i kora mają związki ograniczające wchłanianie glukozy oraz inhibitory enzymów rozkładającyh węglowodany, przez to obniżaja poziom cukru u diabetyków, trzeba uważać by poziom glukozy nie spadł za bardzo, to tak samo niebiezpieczne jak jego wzrost. Flawony z liści ograniczają rozwój komórek nowotworowych i łagodzą uczulenia.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz