sie 31 2021

rodzaje przetworów


Komentarze: 0

Jest kilka typów owocowych przetworów:
-dżemy, to owoce gotowane z cukrem z dodatkiem żelatyny, owoce musza być zdrowe, dojrzałe, nieuszkodzone.
-konfitury to długo smazone owoce z cukrem w stosunku 1:1.
-powidła sa ze słodkich owoców gotowane lub smazone bez dodatku cukru, tu nadaja sie śliwki, agrest.
-marmolady, tu nadaja sie wszystkie owoce, gotuje sie je z cukrem, ale bez żelatyny.
-soki robimy przez zasypanie warstw owoców cukrem i czekamy aż puszczą sok, który odlewamy, można owoce przetrzeć przez szmatkę.
-galaretki-to sokui zastygłe po dodaniu żelatyny.
z warzyw najprostsze sa kiszonki czyli warzywa zakonserwowane bez dostępu tlenu fermentujące przy pomocy bakterii beztlenowych.
-marynaty to ugotowane w occie lub roztworze soli warzywa.
Na przetwory wybieramy owoce i warzywa zdrowe, nieuszkodzone, świeże, dojrzałe, bez śladów pleśni. Jest możliwośc produkcji dżemów niskosłodzonych, średniosłodzonych i standardowych wysokosłodzonych zależnie od zawartości cukru. Na przetwory nadaja sie truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, poziomki, wisnie, czereśnie, czereśniowiśnie, agrest, morele, brzoskwinie, dynia, na pikle (marynaty) ogórki, papryka, kukurydza, seler, por, cebula, czosnek, na kiszonki ogórki, kapusta. Pomidory, cukinia, marchew, ogórki nadaja sie na przeciery, czyli gotowane i przetarte przez sitko warzywa, tu nadaja się też owoce, szczególnie dla dzieci. Warzywa mozna poddac podobnej obróbce cieplnej jak owoce tylko zamiast na słodko na słono lub pikantnie, do przetworów mozna dodać do warzyw goździki, zioła np. bazylię do pomidorów, chilli, , pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i inne, do owoców miętę, melisę, kardamon, cynamon, rodzynki, bakalie, wanilię, goździki. Każdy może kombinować wg własnego gustu.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz