Był pomysł zakazu sprzedaży słodyczy w szkolnych sklepikach oraz zakaz stosowania przypraw na stołówkach. Juz pisałam w dziale ,,Metabolizm glukozy'' o cukrze jako źródle czystej energii bez ubocznych metabolitów jak np. amoniak zmieniany w mocznik i wydalany z moczem powstający w wyniku trawienia białek czy aceton powstały na szlakch beta oksydacyjnych (trawienie tłuszczy). Oczywiście niewielkie ilości tłuszczy są potrzebne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tluszczach, ale drożdżówki zawieraja tłuszcze, obecna w żółtkach jaj stosowanych do wyroby ciasta lecytynę, energetyczne cukry proste, które stanowią jedyne źródło energii dla mózgu, a dzieci intensywnie sie uczą, nie tylko w szkole, ale i w domu maja duzo zadań do odrobieni i materialu do wykucia z róznych, niekoniecznie interesujących je dziedzin, w tym celu mózg potrzebuje energi, a pozyskuje ją z glukozy. Teraz nawet zakazuja kanapek ze zwykłego białego chleba,a przecież blonnik trawi się tylko w 5% dzięki bakteriom jelitowym, reszta wychodzi z kałem w niezmienionej postaci, człowiek musiałby zjeść ogromne ilości otrębów by zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne organizmu, nawet ssaki kopytne przystosowane do spozywania wysokich ilości błonnika jedzą duże ilości pokarmu. Dla nas skończyloby to się owrzodzeniem jelit. Taka dróżdżówka ma też zawsze jakis serek albo owoc, jabłko, brzoskwinię czy jagody, one są zdrowe dla oczu, a dzieci dużo czasu spędzają przy komputerze i telewizorze. Jeszcze brak czipsów mogę zrozumieć, ale nie drożdzówek czy zwykłych bułek.
Druga sprawa pieprz, o ile sa choroby, przy których nie mozna jeść słodyczy (choroby nie cecha 100% społeczeństwa) jak cukrzyca, czy soli jak nadciśnienie, ale nie ma choroby, która nie pozwala jeść pieprzu, nie w tak młodym wieku. Pieprz to nasiona pieprzu czarnego Piper nigrum. Pieprz wspomaga wydzielanie soków trawiennych i trawienie oraz wchłanianie pokarmu, jak większość produktów roslinnych obniża cisnienie tętnicze krwi, czyli niweluje działanie sodu, substancje zapewniające ostry smak działaja przeciwbolowo, pieporz ma witaminy B1, B2, B6, C, E, Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se, F, ponadto węglowodany, bialka i tłuszcz.
Sól niby nasza dieta przekracza normy spożywania soli, ale jest różnica między sypaniem soli do każdego posiłku, a wsypaniem łyżki soli do kilkunastulitrowego garka zupy dla kilkudziesięciu osób, każdy może policzyć stężenie łyżka czy 2, nawet 3 soli na gilkunastolitrowy garnek, to podzielimy na kilkadziesiąt talerzy po 75 ml każdy, ile osoba jedząca z jednego talerza tej soli spozyje. Sód i chlor są tak samo potrzebne jak wapń i potas, chlor stanowi składnik soku żołądkowego, który zapewnia odpowiednie pH dla pracy enzymów trawiennych i bytowania endogennych bakterii w żołądku, dzięki tym bakteriom i niskiemu pH chroni organizm przed zjedzonymi obcymi bakteriami. Ponadto razem z wapniem, sodem i potasem odpowiada za polaryzację komórki, jej zmiany warunkują generacje impulsów nerwowych, skurcze mięśni, w tym sercowego, mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych i narządach wewnętrznych, umożliwiając perystaltykę, pracę serca i innych organizmów, na zasadzie pomp jonowych odbywa się transport międzykomórkowy. Ca, K, Na, Cl odpowiadaja za czynny transport komórkowy: symport (2 substancję czy jony) płyną w jedna stronę, antyport (1 rzecz idzie w 1, 2 w 2 stronę) i uniport (jest transportowana 1 rzecz). Polaryzacje komórek określa potencjał blonowy czyli różnica potencjałów po obu stronach błony komórkowej, wynika z rozdzielenia dodatnich i ujemnych jonów po obu stronach blony komórkowej, na zewnątrz dominuja dodatnie w środku ujemne, tak jest w każdej komórce, różnica między komórką a środowiskiem wynosi od -20 do -200 mV, potencjał blonowy ma od -50 do -55 mV, na zewnątrz odminuja jony wapnia i sodu, w środku chloru i potasu, repolaryzacja polega na migracji Cl i K na zewnątrz, jest zmiana potencjału błonowego. Skurcze mięśnia sercowego, skurcz miogenny, sa komórki rozmieszczone w różnych obszarach serca, tworzą węzły, komórki węzłó maja duzo materiałów zapasowych, maja niestabilny potencjał spoczynkowy (rozrusznika), w miotubulach, świadczy to o różnym rozkładzie jonów w środku i na zewnątrz, potencjał rosnie, gdy osiągnie wartośc progową jest potencjał czynnościowy, kanały jonowe genrujące potencjał czynnościowy. Jest powolna spoczynkowa depolaryzacja jest dzięki kanałom If, podczas depolaryzacji komórek zamykają się, otwierają się kanały wapniowe, w środku jest ujemny ładunek, jony wapnia idą do środka komórki, jest potencjał czynnościowy, komórki te łączą sie złączami szczelinowymi im wstawkami, potencjał rozprzestrzenia sie na reszt komórek, repolaryzacja jest dzięki jonom potasu, Kanały If otwieraja sie kationy idą do komórki, potencjał rosnie do uzyskania progu pobudliwości, otwieras sie kanał wapniowy, jest depolaryzacja, otwiera się kanał potasowyjony potasu uciekaja z komórki jest repolaryzacja. Złącza szczelinowe to kanały błonowe, ktorymi komórki w sercu są połaczone, przepływ jonw przez ten kanał daje zmianę potencjału. Obok komórek rozrusznikowych są komórki robocze (kardiomiocyty), kardiomiocyt ma filament główny z główkami miozynyn i siateczkę śródplazmatyczna z jonami wapnia, skurcz tych komórek ma 3 fazy: depolaryzację, Plateau i repolaryzacje, te 3 fazy warunkuja potencjał czynnościowy komórki roboczej, kardiomiocyt jest spolaryzowany, różnica wynosi 90 mV, kilka kationów płynie z sąsiedniej komórki, jest to bodziec gwałtownej depolaryzacji, szybko otwieraja się kanały sodowe, jony sodu płyna do komórki, odwrócenie potencjału do 20 mV, jest faza Plateau, wolno otwierrają sie kanały wapniowe, jony wapnia ida do komórki, otwieraja sie kanały potasowe, potas ucieka z komórki, jony wapnia uciekaja z siateczki sródplazmatycznej, jest to faza zależna od jonów wapnia, komórka kurczy sie repolaryzacja to usunięcie jonów potasu,. Zjawiska elektryczne wyprzedzaja zjawiska mechaniczne, kanały If z rodziny CHN4 aktywuje hiperpolaryzacja, na ich pracę wpływaja wewnątrzkomórkowe nukleotydy cAMP (cykliczny adenozyno-1,5-monofosforan), przepływ jonów K+/Na+. Węzeł zatokowy przy zyle głównej górnej- węzeł zatokowy SA narzuca rytm całemu sercu, serce kurczy się zgodnie z jego częstotliwościom, potencjał czynnościowy z jednego węzła idzie do drugiego, każdy węzeł generuje potencjał czynnosciowy, sa 4 drogi między węzłowe, węzeł przedsionkowo-komorowy AV daje skurcz komór i przedsionków, pęczek Hisa ma prawą i lewą gałąćź wzdłóż przegrody międzykjomorowej, na koniuszku serca sa włókna Perkuliniego, to układ bodźcoprzewodzący serca, bodźce idą węzłami, sefrce kurczy sie od końca wyrzucając krew. Fazę Plateau warunkuje przepuszczalnośc jonów Ca2+ i K+, tu rosnie przewodnictwo jonów Ca2+, maleje K+, potencjał czynnościowy w sercu otwiera kanały wapniowe w błonie komórkowej, jest to zależne od wapnia uwalnianie wapnia, w komórce wapń jest zgromadzony w siateczce śróplazmatycznej, jest uwalniany i usuwany na zewnątrz na zasadzie antyportu z udziałem pompy wapniowej, tu działa ATPaza, jest rozkład ATP. Uwalnianie wapnia z siateczki śródplazmatycznej jest z udziałem troponiny, częśc jonów wapnia jest usuwana z komórki, pompa sodowo-potasowazapewnia wymiennik wapnia, siła skurczu zależy od ilości jonów Ca2+, w starszym wieku wymiennik przestaje działać wapń zostaje w komórce. Skurcze m ięśni gładkich np. naczyń tętnic, przewodu pokarmowego też zależą od jonów wapnia i energii z ATP. akże skurcze mięśni szkieletowych, biochemia skurczu mięśnia-na filamentach cienkich sa główki miozyny potrzebuja energii, do miozyny przyłacza sie ATP, troponina i tropomiozyna blokują wslizgiwanie sie katyny, uwalnia się wapń łaczy sie z tropomiozyną, główka obraca się wzdłóz osi filamentu, do miozyny przyłacza się nowa cząśteczka ATP, regeneruje on miozyne i jest możliwy kolejny skurcz. Układ sarkotubularny umożliwia przenoszeniem impulsów względem komórki. Błona, sarkolema ma wgłebienia do komórki (sarkocytu), to kanaliki poprzeczne T, wzdłóż komórki biegna tubule, siateczka sarkoplazmatyczna magazynuje jony wapnia, siateczka tworzy kanaliki wewnątrzkomórkowe, łączą sie w końcowy kanalik zbiorczy. Kanalik T i ER łacza sie z receprorem DHT i wypustka stopkową. Białka tworza kanały wapniowe, jony Ca2+wpływaja do komórki przez, kanalik T, jest depolaryzacja, impuls idzie do receptora DHT, pociąga on wypustkę stopkową, otwierają się kanały wapniowe, wapń wypływa. Zakończenia aksonów rozszerzają się w cysternę jest acetylocholina, łączy się z receptorem wapniozależnym, między błoną presynaptyczną i postsynaptyczna otwierają się kanały jonowejest impuls, esteraza rozkłada Ach. Wchłanianie glukozy z jelit do krwi i z krwi do komórek odbywa sie przy udziale wapnia. Transport wapnia i potasu odbywa się przy udziale pomp sodowo-wapniowych i sodowo-potasowych, czyli na zasadzie antyportu, Na idzie w jedną stronę, K lub Ca w drugą. więc sód też ma tu swój udział.
Kolejnym sładnikiem soli jest jod, nie ma właściwie innej niz jodowana, a prawidłowe stężenie jodu jest tylko nad morzem, nie każdego dzisiaj stać na wyjazd nad morze. Jod jest w pożyweiniu np rybach morskich, ale my musimy wszystkie biogeny przyjmowac codziennie, a sól stanowi doskonale źródło jodu. Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy: tyroksyny T4, trójjodotyroniny T3 i odwrotnej trójjodotyroniny (rewers-trójjodotyroniny) rT3, regulują one przemiany energetyczne (trawienie jelitowe i komórkowe, syntezę ATP), wzrost, rozmnażanie, syntezę białek, regeracje skóry, rozwój i pracę układu nerwowego. Hormon tyreotropowy przysadki TSH pobudza syntezę T3 i T4, do ich syntezy potrzeba jodu. T4 robiona w komórkach pęcherzykowych tarczycy z aminokwasu tyrozyny, tyroksyna ma 4 atomy jodu, gdy zostaje usunięty atom przy pozycji 5' jest T3, gdy 5 rT3, hormony tarczycy wzmagaja wchłanianie glukozy do krwi, rozkład tłuszczy na glicerol i kwasy tluszczowe, czyli chudnięcie, tycie jest przy niedoczynności hormonów tarczycy, często spowodowanej niedoborem jodu. Hormony tarczycy sa niezbędne do prawidlowego rozwoju dzieci i mlodzieży, u doroslych stymuluja syntezę hormonów plciowych, poprawiaja plodność, stymuluja laktację.
No i smak, jaki jest sens podawania potraw mięsnych bez przypraw, skoro mięso praktycznie nie ma smaku? Trudno zmuszać człowieka to jedzenia czegos co w ogóle nie smakuje. To meka jeśc takie potrawy, lepiej byłoby zastąpic mięso warzywami albo przyprawiać normalnie. niby zakaz ma zapobiec otyłości, a przecież w latach 90 sklepiki pelne było slodyczy, a dzieci były szczupłe, gdyż zamiast siedzieć przed komputerem czy telewizorem grały w piłkę, jeździły na rowerze, biegaly, grały w klasy, gumę, dziewczynki skakały na skakance. Otylośc to nie wina diety a braku ruchu.
Dodaj komentarz