wrz 01 2021

warzywa i owoce 1


Komentarze: 0

Figi to owocostany z maleńkimi orzeszkami otoczone osią kwiatostanową figowca pospolitego Ficus carica, zjada sie suszone jako przekąski i w mieszankach bakaliowych, mają glukozę, fruktozę, pektyny, blonnik, karoten, witaminy z gr. B, C, potas, wapń, magnez, fosfor. Daktyle to jagody daktylowca pospolitego Phoenix dactylifera, zjada sie je suszone w mieszankach bakaliowych, deserach i jako przekąskę, maja witamine A, B1, B2, B3, B5, B12, C, K, potas, magnez, mangan, wapń, błonnnik, cukry, tłuszcze, bialka.
migdały to pestki migdałowca pospolitego Amygdalus communis zjada się jako przekąskę same i w mieszankach bakaliowych, dodaje sie je do ciast i deserów, mają witaminy E, B2, B3, B9, magnez, cynk, zdrowe sterole roslinne.
Pszenica to ziarniaki pszenicy orkiszu Triticum spelta, płaskórki Triticum dicoccum, samopszej T. monococcum i zwuczejnej T. vilgare, z pszenicy robi sie mąke na pieczywo,ciasta i makarony, ma witaminy B1, B2, B3, D, E, K, białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, wapń, potas, magnez, fosfor, siarkę, żelazo.
żyto to ziarniaki żyta zwyczajnego Secale cereale, z których robi sie uniwersalna mąkę, ma witaminy z gr. B, cukry, blonnik, białko, tłuszcz, sód, potas, magnez.
Jęczmień to ziarniaki jęczmienia dwurzędowego Hordeum distichon, z których robi się kasze, ma sód, potas, magnez, witaminy z gr. B, błonnik, cukry, tłuszcze, białka.
Ryż to ziarniaki ryżu siewnego Orysa sativa, stanowią podstawę wielu dań: ryżu z jabłkami, smietaną i cukrem, risotta, mają białko, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, B3.
Kukurydza to ziarniaki i kolby kukurydzy zwyczajnej Zea mays, zjada się dojrzałe ziarniaki gotowane jako danie główne i w occie składnik sałatnik warzywnej, młode kolby zjada się marynowane w całości, mają skrobię, białka, selen, fosfor, potas, magnez, witaminy z gr. B, E i A.
Proso to ziarniaki prosa zwyczajnego Panicum vulgatum, włosowatego P. capillare i rózgowego P. virgatum z prosa robi sie mąke i kasze, proso ma witaminy z gr. B, głównie B1 i B2, białko, cukry, fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom, krzem, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Amarantus to nasiona szarłatu wyniosłego Amaranthus cruentus zjadany jako dodatek do wypieków, deserów, sałatek, ma nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalem, żelazo, wapń, magnez, witamine D, A, E, C, błonnik i wszystkie egzogenne aminokwasy.
Mango to pestkowiec manga indyjskiego Mangifera induca zjadany nasurowo, w formie kandyzowanej i w syropie jako przekąska i składnik sałatek, ma wodę, cukry, błonnik, białko, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, witamine C, A, B1, B2, B3, E.
Ananas to owocostan ze zrosniętych szypułek kwiatowych ananasa jadalnego Ananas comosus zjadane na surowo, kandyzowane i w zalewie jako przekąska i składnik sałatek, ma cukry, kwasy oragniczne, witamine C, miedź, potas i ułtwiającą trawienie bromelinę.
Owoce dzikiej róży to szupinki dzikiej róży Rosa canina zjada się w formie przetworó, dżemów, konfitur, soków, kompotów, ma garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny, witaminy C, A, B1, B2, B9, E, K, flawonoidy, z płatków dzikiej róży robi się konfitury i dżemy.
Owoce głogu Crataegus sp. to szypinki głogu dwuszyjkowego C. monogyna i jednoszyjkowego C. laevigata, zjada sie po przemrożeniu i w formie przetworów, maja flawonoidy, witamine C, saponiny, puryny, przeciwutleniacze.
Owoce jarzębiny to jagodopodobne owoce jarząbu pospolitego Sorbus aucuparia zjadane po przemrożeniu w formie przetworów, nadają się na nalewki, mają rutynę, witaminy C, E, PP, K, A, garbniki, pektyny, magnez, miedź, potas, sód, antocyjany, flawonoidy, cukry, garbniki, kwasy organiczne, duzo fruktozy.
Papaja to jagody melonowca właściwego Carica papaya zjadane nasurowo jako przekąska i składnik sałatek oraz kandyzowane jako dodatek do ciast i deserów, ma cukry głównie glukoze, fruktozę, sacharozę, karotenoidy, kwasy organiczne, witaminę C, A i witaminy z gr. B, E, K, kwas foliowy, blonnik.
Kiwi to owoc-jagoda aktinidii chińskiej Actinidia sinensis i aktinidii smakowitej Actinidia deliciosa, jada się głównie na surowo, samą jako przekąskę i w surówkach oraz w ciastach, plackach, dżemach, ma dużo witaminy C-1 owoc zaspakaja dzienne zapotrzebowanie, witamin z gr. B, E, K, cukrów prostych, kwasów owocowych, potasu, wapnia, cynku i miedzi.
Zurawina owoc żurawiny błotnej Oxycoccus palustris z rodzaju borówka ma garbniki, taniny, kwas cytrynowy, jabłkowy, taniny,garbniki, miedź, fosfor, wapń,jod, witaminę C, B1 i B2, błonnik, nadaje się do ciast, jogurtów, konfitur, dżemów, powideł, galaretek, kisieli, na soki, suszone owoce można jeść, surowe są zbyt kwaśne, żeby jej jeść samodzielnie, ale można w sałatkach z innymi, słodszymi owocami.
Aronia jagoda aronii czarnej Aronia melanocarpa z rodziny różowatych, zawiera garbniki, pektyny, fenolowy garbniki, pektyny,  witaminę C, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Owoce jemy na surowo i w postaci soków, dżemów, konfitur, powideł, galaretek, kisieli i marmolad.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz