Kategoria

Zielarstwo, strona 1


lis 25 2022 zioła na choroby serca
Komentarze (0)

Zioła pomocnicze przy chorobach serca, trzeba brać pod kontrolą lekarza, mogą dawać interakcje z lekami, ale jakby z powodu wojny, zaciemnienia itd. brakło leków w aptekach się nadadzą

na miażdżycę dostępne w aptekach wyciągi z ząbków czosnkuL20-30 kropli Allostabilu 2-5 razy dziennie, 2 drażetki Allofilu 2-4 razy dziennie lub Sklerosan, odwar z mieszanki ziół-łyżka na 1,5 szklanki wody pity 3 razy dziennie

choroby obwodowych naczyń krwionośnych skutkujące zaburzeniami krążenia i owrzodzeniami-nalewka z owoców głogu, alkoholowy wyciąg z ziela jemiołą i nalewka z kozłka 30 kropli 3 razy dziennie

Odwar z liści melisy, ruty, kwiatów głogu, ziela jemioły, łyżka mieszanki na szklankę wrzątku kilka razy dziennie

na zakrzepicę i towarzyszące jej żylaki-alkoholowy wyciąg z kasztanowca, ruty, nalewka z arniki 3 razy dziennie po 30 kropli, okłady z rozcieńczonej 3 razy wodą nalewki z arniki

2 łyżki mieszanki Rektosan na 2,5 szklanki wody pijemy 3 razy dziennie po szklance

na dusznicę bolesną-nalewka z aminka egipskiego i waleriany 3 razy dziennie po 30 kropli

nalewka z aminka i głogu 3 razy dziennie po 40 kropli

nalewki z głogu, kozłka, alkoholowy wyciąg z jemioły 3 dziennie po 20-30 kropli

niskie ciśnienie-nalewka z koli i konwalii 3 razy dziennie po 20 kropli, nalewka z koli, głogu, waleriany 3 razy dziennie po 30 kropli, kardiol 20-30 kropli 3-4 razy dziennie

nadciśnienie-łyżka ziela jemioły na szklankę wody, macerujemy, pijemy 3 razy dziennie po łyżce, alkoholowy wyciąg z jemioły pijemy 3 razy dziennie 20-30 kropli, odwar z łyżki kwiatów głogu na szklankę wody, pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki, po 20-40 kropli alkoholowego wyciągu z głogu kilka razy dziennie, 20-30 kropli nalewki z głogu 2-5 razy dziennie, odwar z łyżki liści ruty na szklankę wody pijemy 2 dziennie po łyżeczce, 20-30 kropli 3 razy dziennie alkoholowego wyciągu z ruty, mieszanka nalewek z głogu i kozłka, alkoholowy wyciąg z jemioły 3 razy dziennie po 30 kropli, nalewka z ciemięrzycy białej, Rutisol, nalewka z kozłka 3 razy dziennie po 20 kropelek, mieszanka ziela skrzypu, ziela rumianku, ziela jemioły, owoców głogu łyżka na szklankę wrzątku, pijemy 3 razy dziennie

nerwica serca-nalewka z waleriany, konwalii, głogu pijemy 3 razy dziennie po 25 kropli

arytmia-leki z glikozydami z naparstnicy i kozłka trzeba kupić w aptece i sklepie zielarskim

niewydolność krążenia pomocniczo stosujemy nalewkę z miłka wiosennego, konwalii, kozłka 3 razy dziennie po 20 kropli, 5 razy dziennie łyżkę alkoholowego wyciągu z miłka wiosennego, 30-60 kropli nalewki z miłka wiosennego 3 razy dziennie, 3 razy dziennie 15-20 kropli nalewki z konwalii majowej, napar z pół grama ziela konwalii pijemy po 3 łyżki 3 razy dziennie, odwar z pół łyżki ziela serdecznika pospolitego w szklance wody po 3-5 łyżek kilka razy dziennie, odwar z łyżki kwiatów głogu w szklance wody pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki odwar z 1,5 łyżki owoców głogu na 2 szklanki wody, pijemy po pół szklanki 2-3 razy dziennie, 20-30 kropelek alkoholowego wyciągu z głogu 2-4 razy dziennie, wyciąg z grzybienia 3 razy dziennie po 20-40 kropelek, nalewka z konwalii i kozłka z wyciągiem alkoholowym z grzybienia 20 kropli 3 razy dziennie, nalewka z głogu, kozłka, tataraku, konwalii 20-30 kropli 3 razy dziennie, nalewka z miłka wiosennego, aminka egipskiego, wyciąg z głogu i kozłka 20-30 kropli 3 razy dziennie, ziele rumianku, liście melisy, wyciąg z głogu, liście żarnowca, napar z 2-3 łyżeczek na szklankę wody 5 razy dziennie po 1-2 łyżce

mar 25 2022 Lecznicze grzyby
Komentarze (0)

Grzyby mają lecznicze właściwości, przedstawię te opisane wcześniej, chociaż osobiście polecam nasze grzybki z wiadomych źródeł. Leczenie grzybami to mykoterapia (fungoterapia). Zbieramy tylko znane grzyby, jeśli nie jesteśmy pewni, to każdy sanepid ma grzyboznawcę, który oceni czy grzyby są jadalne. Grzyby dodajemy do sosów, mięs, smażymy, dusimy, gotujemy jako samodzielne danie, robimy z nich zupy, można uprawiać je samemu. Nasze grzyby są zdrowsze, warunków życia, uprawy i zbiory oraz przechowywania i transportu grzybów z Azji jak shitake, lakownica, żagwica listkowata nie znamy. Grzyby są przeciwalergiczne, obniżają ciśnienie, poziom cukru, cholesterol wygaszają stany zapalne, łagodzą ból, mogą działać przeciwnowotworowo, są przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Dieta z grzybami zapobiega wielu chorobom. 700 grzybów jest leczniczych, z naszych lecznicze są kurki i borowik szlachetny. Borowik i maślaki działają przeciwutleniająco, ograniczają rozwój nowotworów, podobne właściwości mają maczużnik bojowy i włóknousznik ukośny. Przeciwnowotworowy jest też wrośniak różnobarwny, grzyby ograniczają rozwój mięsaków, raka jelita grubego, piersi, żołądka, płuc, stymulują komórki obronne niszczące komórki rakowe. Wrośniak różnobarwny, borowik, maślaki rosną w Polsce, można je zbierać i dodawać do potraw, jeśli tylko jesteśmy w stanie je rozróżnić lub zbadać przed jedzeniem u grzyboznawcy. Azjatyckie twardziak jadalny i lakownica lśniąca obniżają poziom złego cholesteroli i triacylogliceroli, homocysteiny, zmniejszają ryzyko zakrzepów, nie wpływają na dobry cholesterol, podobne właściwości maa boczniak, którego możemy uprawiać w domu i żagwica listkowata, która jest zagrożona wyginięciem, więc nie wolno jej zbierać. Żagwica listkowata, maczużniki obecne także u nas i czernidłak kołpakowaty obniżają poziom cukru we krwi, czernidłak osłania komórki trzustki, chroni przed uszkodzeniami cukrzycowymi, lakownica też działa przeciwcukrzycowo. Przeciwalergicznie działają lakownica, łuskwiak nameko, Hypsizygus marmoreus, którego można uprawiać, nasze zimówka aksamitnotrzonowa (inaczej płomiennica zimowa), boczniak mikołajkowy. Lakownica i nasze kurki zwalczają gronkowca złocistego, lakownica zwalcza też wirusy. Boczniak ostrygowaty i mikołajkowy, polówka wiązkowa i lakownica są przeciwgrzybicze. Grzyby chronią wątrobę, łagodzą bóle stawów, wygaszają stany zapalne. Boczniak łyżkowaty wygasza stany zapalne, u nas chroniony i rzadki, soplówka gałęzista koi ból bez skutków ubocznych, lakownica zapobiega niszczeniu komórek wątroby. Zagraniczne grzyby są drogie, ale nasze jadalne i własnoręcznie uprawiane warto włączyć do codziennej diety [https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-alternatywna/mykoterapia-fungoterapia-leczenie-grzybami-ktore-grzyby-lecza-aa-ZXey-U8FX-oa84.html] kolejne lecznicze grzyby to uszak bzowy, soplówka jeżowata, wrośniak wielobarwny, soplówka leczy alergię na mleko, zaburzenia trawienia, choroby żołądka i jelit, przeciwbakteryjna i hamuje rozwój guzów, podobnie działa żagiew i kordyceps chiński, żagiew rośnie u nas.

Lakownica lśniąca jest przeciwnowotworowa, hamuje rozwój guzów i łagodzi ból nowotworowy, preparaty obniżają ryzyko zakrzepicy i zapalenia żył, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawiają ukrwienie, rozrzedzają krew.

Twardziak jadalny leczy nowotwory, otyłość, zaburzenia potencji, choroby układu sercowo-naczyniowego, kamicę woreczka żółciowego, wrzody, zaparcia, jest przeciwwirusowy, pomaga nawet utrzymać pod kontrolą HIV

Boczniak ostrygowaty pobudza do pracy makrofagi, obniża poziom glukozy, cholesterolu LDL, jedzenie boczniaków, chroni serce, zapobiega miażdżycy, chroni przed uszkodzeniami mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, hamuje rozwój nowotworów, obniża ciśnienie w gałkach ocznych, zapobiega jaskrze, można hodować w domu [https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/lecz-sie-grzybami/] Osobiście polecam grzyby duszone, smażone, gotowane, w sosach, jako dodatek do mięs, krokietów, naleśników, placków ziemniaczanych, zup, bigosu, suszone i świeże jako danie główne i dodatek w dużych ilościach. Wiele gatunków grzybów jest leczniczych i jadalnych.

mar 22 2022 miody
Komentarze (0)

Miody to ważny składnik naszej diety mają wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, wodę, żelazo, potas, fosfor, miedź, wapń, magnez, mangan, biotynę, kwas pantotenowy, foliowy, witaminy B1, B, B3, B6, B12, C, cukry proste, enzymy rozkładające cukry, lizozym, niewielkie ilości oligosacharydów, witaminy, biogeny, kwasy jabłkowy, pirogronowy, glukonowy, cytrynowy, bursztynowy, mniej mrówkowego, szczawiowego, mlekowego, octowego, abscyzynowego, benzoesowego, cynamonowego, są aminokwasy i krótkie peptydy, są kwasy fenolowe i flawonoidyNaturalny miód jest ciemny, lepki, częściowo lub całkowicie skrystalizowany, mamy miody wiosenne, spadziowe, wielokwiatowe, gryczane, rzepakowe, lipowe, wrzosowe, akacjowe, miód płynny to patoka, stały to krupiec, są miody nektarowe, zrobione z nektaru i soków roślinnych nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin, spadziowo-nektarowe z nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin i wydalin pszczół np. śliny i spadziowe ze spadzi czyli wydalin pszczół z dodatkiem soków roślinnych. Podgrzewanie unieaktywnia enzymy z miodu, enzymy pochodzą ze śliny i jelita pszczół, mogą pochodzić też z roślin, enzymy to inwertaza, maltaza, diastaza, maltaza, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozy, alfa i beta amylaza, cukry to głównie glukoza i fruktoza, dwucukry, trójcukry, oligosacharydy i wielocukry pochodzące z nektaru i spadzi. Miód dodajemy do potraw i napojów o temperaturze do 40 st. Przyprawiamy herbatę, herbatki owocowe, wodę, lemoniadę, oranżadę, soki, smarujemy pieczywo, kanapki, dodajemy do twarożków, sałatek owocowych i warzywnych, różne miody mają rożne właściwości, wszystkie u zdrowych ludzi dodają energii na długo i zaspokajają zapotrzebowanie na witaminy i biogeny, u osób z cukrzycą i insulinoopornością są pierwszą pomocą w przypadku hipoglikemii

Różne miody mają różne właściwości. Miód wielokwiatowy podnosi odporność i łagodzi astmę, jest słodki i łagodny. Lipowy jest jasny, słodki, lekko ostry, działa napotnie, przeciwgorączkowo, wyksztuśnie, łagodzi stres, stymuluje układ nerwowy do pracy. Akacjowy jest jasny, kremowy, słodki, łagodny, pomaga na nerki i układ moczowy. Gryczany jest ostrzejszy, mniej słodki od lipowego i wielokwiatowego, ciemny, wspomaga pracę serca, oczyszcza, odtruwa, wzmacnia układ krążenia, uzupełnia poziom żelaza, zalecany w czasie miesiączek. Wrzosowy jest ciemny, gorzkawosłodki, pomaga regenerację po chorobach gardła, jamy ustnej i układu pokarmowego, wspomaga nerki i układ moczowy. Malinowy ma owocowy smak i zapach, trudno dostępny, napotny, przeciwgorączkowy pomaga w przeziębieniu i grypie. Miód spadziowy ze spadzi iglastej pomaga na osłabienie, anemię, przemęczenie, poprawia pracę serca i układu krążenia, odporność, jest bardziej cierpki od miodów nektarowych, jest ciemny, bywa zielonkawy, jest najzdrowszym naszym miodem, miód ze spadzi liściastej jest słodszy od iglastego, ma korzenny posmak, odtruwa i wspomaga kości. Kupujmy polskie prawdziwe miody pszczele z certyfikowanych pasiek, które są droższe od tych z przetworzonego cukru. Miody powinni jeść seniorzy, dzieci, ludzie w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego, ludzie przemęczeni, w trakcie chorób i po nich. Cukrzycy i ludzie uczulenie na produkty pszczele powinni ograniczać miody [https://biogo.pl/blog/rodzaje-i-wlasciwosci-poszczegolnych-miodow/]. Teraz popularny jest miód manuka, jednak przebywa on do nas długą drogę, nie wiemy jak wygląda uprawa krzewu manuka Leptospermum scoparium (drzewa herbacianego), czy nie stosuje się pestycydów i nadmiaru nawozów, w jakich warunkach są pasieki, dlatego lepiej kupować nasze polskie, tańsze miody powstałe w znanych warunkach albo kupować od lokalnych pszczelarzy, których znacie i wiecie wszystko o swojej okolicy i wiecie co się u Was dzieje. Wtedy znacie warunki i życia roślin i pszczół. Miód manuka jest polecany głównie ze względu na dużą ilość przeciwbakteryjnego związku, metylogliksalu, nasze miody mają go mniej, ale można zjeść ich więcej, żeby wyrównać ilość, lub uzupełnić innymi przeciwbakteryjnymi związkami z pokarmów roślinnych, które musimy jeść w zbilansowanej diecie. Zdrowi ludzie mogą zjeść więcej miodu, diabetycy zjeść więcej warzyw, nasze miody są tańsze, a warunki bytowania pszczół i życia kwiatów są znane, wiemy co w tym miodzie może jeszcze być, a czego nie ma, w przypadku miodów z zagranicy nie wiemy nic. Miody są też przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, miody pomagają leczenie wszelkich ran, także trudno gojących się, odleżyn, odmrożeń, oparzeń, stopy cukrzycowej, łagodzi spierzchnięcie wargi. Najlepsze są miody surowe, niepasteryzowane, nie przetwarzane, nie filtrowany, ma pełnię minerałów, witamin, enzymów, kwasów organicznych.

gru 21 2021 zioła na odmroziny, odmrożenia i inne uszkodzenia...
Komentarze (0)

Zima to ciężki czas dla skóry, temperatury na zewnątrz są za niskie by komórki mogły przeżyć, a często ludzi nie stać na zapewnienie sobie odpowiedniej temperatury w domu

Odmroziny powstają kiedy temperatura spada poniżej 0 lub przy odpowiednio wysokiej wilgotności od 10 stopni w dół, narażeni jesteśmy od jesieni do wiosny, im zimniej tym gorzej, zaleca się doustne doustnie witaminy C 1000 mg dziennie, wit. PP 600-800 mg doustnie dziennie, wit. A 50000 mg dziennie przez 4-6 tygodni, nalewka z ruty 15-20 kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie po jedzeniu, rutisol 30-50 kropli w kieliszku wody 2-3 razy dziennie między posiłkami, nalewka z kasztanowca 20-30 kropli w małej ilości wody 3 razy dziennie po jedzeniu.

Napar z mieszanki kwiatów kasztanowca, kwiatów arniki, owoców róży, ziela fiołka trójbarwnego, napar 2 łyżki suszu na 2 szklanki wody, pijemy porcjami po jedzeniu, , dobre są wyciągi z kwiatów i owoców kasztanowca zwyczajnego. Odmrożenia powstają wskutek działania niskiej temperatury, to uszkodzenia naczyń krwionośnych, narażone są palce, uszy i nos, na odmrożenia i odmroziny narażeni są bardziej ludzie otyli, na odmrożenia osoby ze słabym krążeniem, na odmroziny z nadpotliwością, pomaga rutinoscorbin tabletka 2-3 razy dziennie po jedzeniu, pomaga odbudować środbłonek naczyń, rany trzeba smarować 2-3 razy dziennie balsamem peruwiańskim i założyć jałowy opatrunek

Na powyższe rany oraz pęknięcia naskórka spowodowane uszkodzeniem termicznym komórek pomagają:

Rumianek pospolity i słabszy bezpromieniowy, na okłady, przymoczki, przemywania, o,5-1 łyżka suszonych kwiatów na 2/3-1 szklankę wrzątku, parzymy 15 min pod przykryciem,wyciągi alkoholowe na odmrożenia I i II stopnia, pół łyżeczki na 1/4-1/2 szklanki gorącej wody do okładów

ziele krwawnika pospolitego na przymoczki, okłady, przemywania, 1 łyżka ziele na szklankę wody lub 0,5-2/3 łyżki suszonych kwiatów na szklankę wody

Dziurawiec pospolity trzeba zrobić mieszankę, 50 g świeżych kwiatów zwilżyć 50 ml 96% alkoholem, zalać 250 ml oleju słonecznikowego, ogrzewać na parze -3 godziny, kiedy kwiaty są kruche odlewamy czerwony płyn, na uszkodzenia skóry stosujemy

Len kataplazmy z lnu na zmiany skórne, odwar 2 łyżki nasion na 1,5 szklanki wody powoli ogrzewamy, gotujemy 10 minut, cedzimy, dodajemy drugie tyle wody i robimy okłady

Szawła lekarska 1łyzka liści na szklankę gorącej wody, parzymy 15 minut pod przykryciem, dodajemy 10-15 kropli azulanu

Żywokost lekarski pobudza naprawę skóry, odwar 1 łyżka sproszkowanego korzenia na 1,5 szklanki ciepłej wody, macerujemy 6 godzin, gotujemy 5 minut, cedzimy, do płukanek, rany możemy smarować też świeżym sokiem z liści aloesu

rumian szlachetny napar 1-2 łyżki kwiatów na 1,5 szklanki gorącej wody, parzymy 15 minut pod przykryciem

wrz 20 2021 Miód leczy rany
Komentarze (0)

Nie tylko cukier, ale i miód goi rany, wystarczy posmarować nim ranę i założyć jałowy opatrunek. Miód stanowi barierę pomiędzy raną a środowiskiem zewnętrznym, odgradza bakterie, wirusy, zarodniki grzybów, pierwotniaki i toksyny. Miód działa też inaczej, bakterie zamiast atakować zniszczone komórki atakują cukry i inne składniki miodu nie wykazując zainteresowania komórkami i ich składowymi. Miód odbiera ranie nadmiar płynu surowiczego, osusza ją, zmienia środowisko na takie, które jest mniej przyjazne bakteriom i grzybom, zawarte w miodzie enzymy i naturalne antybiotyki, które w przyrodzie mają chronić ul niszczą bakterie atakujące ranę. Miód ma enzym oksydazę glukozy, która generuje reakcję wydzielającą nadtlenek wodoru, który jest obecny w wodzie utlenionej i uszkadza białka obecne na powierzchni bakterii, wirusów i grzybów, wirusy tracą zdolność wnikania do komórek, bakterie i grzyby giną, ilość nadtlenku wodoru zależy od stężenia miodu, im więcej miodu tym lepiej. Dodatkowo nadtlenek wodoru niszczy bakterie beztlenowe, wrażliwe na tlen, jak jad kiełbasiany. Modelowym miodem, który badano jest miód Manuka zawierający miód z nektaru krzewów i drzew z rodzaju Leptospermum i dla niego określono jednostkę bakteriobójczości UMF, 1 UMF ma moc 1% roztworu fenolu, 10 UMF ma moc 10% roztworu fenolu. Nasze miody z naszych pasiek od pszczół żerujących z dala od miejsc przemysłowych i miejsc oprysków (pszczoły są bardzo wrażliwe na opryski) również mają antybiotyki chroniące ul, te same enzymy rozkładające cukry, mają te same witaminy, biogeny, te same składniki obecne w nektarze, pyłku i ślinie pszczół, nasze miody, prawdziwe miody też nadają się do pielęgnacji ran, odleżyn, stopy cukrzycowej, odmrożeń, oparzeń, otarć i innych. Miód nadaje się dla osób z cukrzycą, ponieważ cukry jedynie zostaną wykorzystane przez komórki skóry na zasadzie insulinoniezależnego transportu glukozy, nie wnikną do krwi, nie podniosą stężenia glukozy we krwi, za to odżywią skórę, podobnie jak witaminy i biogeny potrzebne do podziałów i różnicowania komórek.

Leczenie miodem to miodoterapia, kiedy zbadano wpływ na gojenie stopy cukrzycowej, okazało się, że stan ran poprawił się po zastosowaniu opatrunków z miodem, wtedy, gdy inne leki już nie działały. Badania kliniczne wykazały, że kiedy inne leki były nieskuteczne i rozwijała się martwica, miód pozwolił ranom się zagoić lub nadgoić. Miód zawiera też lizozym, naturalny środek bakteriobójczy.

Natura przez miliony lat nauczyła pszczoły radzić sobie z zarazkami i chronić ul przed nimi. Naturalny miód jest ciemny, lepki, częściowo lub całkowicie skrystalizowany, mamy miody wiosenne, spadziowe, wielokwiatowe, gryczane, rzepakowe, lipowe, wrzosowe, akacjowe, miód płynny to patoka, stały to krupiec, są miody nektarowe, zrobione z nektaru i soków roślinnych nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin, spadziowo-nektarowe z nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin i wydalin pszczół np. śliny i spadziowe ze spadzi czyli wydalin pszczół z dodatkiem soków roślinnych. Miód ma wodę, cukry proste, enzymy rozkładające cukry, lizozym, niewielkie ilości oligosacharydów, witaminy, biogeny, kwasy jabłkowy, pirogronowy, glukonowy, cytrynowy, bursztynowy, mniej mrówkowego, szczawiowego, mlekowego, octowego, abscyzynowego, benzoesowego, cynamonowego, są aminokwasy i krótkie peptydy, są kwasy fenolowe i flawonoidy. Podgrzewanie unieaktywnia enzymy z miodu, enzymy pochodzą ze śliny i jelita pszczół, mogą pochodzić też z roślin, enzymy to inwertaza, maltaza, diastaza, maltaza, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozy, alfa i beta amylaza, cukry to głównie glukoza i fruktoza, dwucukry, trójcukry, oligosacharydy i wielocukry pochodzące z nektaru i spadzi.

Miód niszczy wszelkie bakterie np. gronkowca złocistego, pałeczkę ropy błękitnej, enterobakterie. Badania niezależnych lekarzy w Etiopii, Egipcie, Malezji, Nigerii, Grecji pokazały, że miód leczy rany cukrzycowe pochodzenia naczyniowego i powstałe w wyniku uszkodzenia nerwów. 20 Osób poddano leczeniu miodem, po tygodniu zanikła tkanka martwicza, spadła liczba bakterii obecnych w ranie, po 6 tygodniach, w czasie, których codziennie smarowano stopy miodem i przykrywano gazą, stan stóp poprawił się do tego stopnia, że można było zastosować przeszczep, wcześniej niemożliwy z powodu martwicy, z której miód oczyścił rany. Miód potrafił nawet zagoić rany u 79-latka, czyli Seniora, który nawet zdrowy ma słabsze zdolności regeneracyjne niż modsi ludzie, zajęło to od 6 do 12 miesięcy zależnie od ran (była ich dużo), ale miód okazał skuteczniejszy niż syntetyczne leki. Inny 62-latek miał 2 razy w tygodniu smarowaną miodem ranę w ilości 1 g miodu na 4 cm2 i przykrywaną bandażem, rana zaczęła się goić, po 4 tygodniach zmniejszyła się o 55%, 65-latek z Egiptu, któremu żadne leki nie pomagały przez 4 tygodnie stosował opatrunek z miodu, mirry i propolisu zmieniany raz dziennie, rany zagoiły się całkiem, a Pan odzyskał zdolność do pracy, w Belgii wyleczono codziennymi opatrunkami z miodem 6 Osób w ciągu 29 dni. Lekarze z Malezji porównali działanie opatrunków z miodem i preparatem jodowym, wykorzystując 30 Osób w wieku od 31 do 65 lat, okazało się, że miód zagoił rany szybciej. Miód okazał się skuteczny również u 12 Osób w wieku 35-65 lat z Pakistanu. Wiele badań pokazało, że miód oczyszcza rany z bakterii i tkanki martwiczej. W Grecji zrobiono badania na grupie 63 Osób z owrzodzeniami stóp typu neurogennego, połowę przez 14 tygodni leczono opatrunkami z miodem, drugą połowę tradycyjnymi opatrunkami, miód leczył i odkażał szybciej i skuteczniej, szybciej usuwał więcej bakterii. Za każdym razem użyto miodu spożywczego ze sklepu

Podsumowując miód przyda się w każdym domu, można samemu stosować opatrunki z miodem na rany wykorzystując miód i jałowe opatrunki dostępne w apteczce.

https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/biblioteczka-pszczelarza-z-pasja-ksiazki-pasieki/166-wszystko-o-miodzie-i-jego-pozyskiwaniu/1783-rodzaje-i-odmiany-miodu-sklad-chemiczny-i-wlasciwosci

https://kikgel.com.pl/wp-content/uploads/2016/02/Zastosowanie_miodu_w_leczeniu_ran.pdf

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2020/05/pf_2020_049-054.pdf