Jak suszyć zioła
Komentarze (0)
Rośliny lecznicze mają różne lecznicze części kwiaty, liście i ziele-częśc nadziemną suszymy w cieniu, w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu-na strychu, w szopie. Zioła przycinamy przy ziemi skeatorem, wiążemy w bukieciki i suszymy do czasu wyschnięcia. Tymianek na strychu schnie 4-7 dni, szałwia 6-10, rozmaryn 6-10, inne zioła do zaschnięcia. Ziele i liście zbieramy przed kwitnieniem i na początku kwitnienia, kwiaty w pełni rozkwitu po wyschnięciu rosy, korzenie po zaschnięciu części nadziemnych-by przez sezon wegetacyjny wytworzyły dużo substancji odżywczych, można zbierać wiosną. Zioła zbieramy między 10 i 14. Owoce zbieramy w pełni dojrzałe, suszymy na słońcu np. na południowym parapecie. Zioła zbieramy w cipeły, słoneczny, suchy dzień. Zawsze zbieramy zdrowe, nieuszkodzone, nierobaczywe okazy uywając czystych narzędzi, zostawiamy części roślin dla regeneracji, zbiermay do koszy, potem czyścimy z suchych, porażonych części, pajęczyn, wyrzucamy części ubrudzone ziemią, strząsamy kurz i inne zanieczyszczenia, można opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże dzielimy dzielimy na mniejsze części, zostawiamy całe kwiaty lub dzielimy na płatki. Gałązki dzielimy po 5-10 gałązek i wiążemy bukieciki naturalnym niebarwionym sznurkiem, suszymy w suchym, ciemnym miejscu w 20-25 st przez 1-4 tygodnie, można rozło,zyć je na naturalnych sitach lub siatkach rozwieszonych w suchym, ciemnym miejscu, codziennie zioła przewracamy, by równomiernie wyschły, schną 1-2 tygodnie. W piekarniku nagrzanym do 40-60 st-optowałabym za 30 st z otwartymi drzwiczkami na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia suszymy przez 2-6 godzin, sprawdzając co godzinę, suszarki do owoców-przez 4-12 godzin w 35-40 st. odpowiednio wysuszone zioła poznajemy po tym, że liście się łamią, ale nie rozpadają na pył przy dotknięciu, łodygi łatwo się łamią, kwiaty są suche, ale mają dawny kształt, kolor jest jednolity, lekko ciemniejszy niż wyjściowy, bez brązowych plam, suszone rośliny pachną, ale nie pachną pleśnią, stęchlizną, nie kleją się do siebie, mają mniej niż 10% wilgoci. Suszone zioła trzymamy w zamkniętych słoikach, metalowych, nieprzezroczystych puszkach, ceramicznych pojemnikach z pokrywkach, nie używamy worków foliowych, plastikowych pudełek, przezroczystych pojemników. Przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze poniżej 25 st, w suchym, ciemnym miejscu. Opakowanie podpisujemy co tam jest, kiedy zebrane i gdzie, sposób suszenia, zioła przechowujemy 1-3 lata. Najlepiej schną mięsta pieprzowa 1-2 tygodnie, melisa lekarska 1-2 tygodnie, rumianek pospolity 2-3 tygodnie, lawenda 2-4 tygodnie, szałwia lekarska 2-3 tygodnie. Z ziół można robic napary, odwary, mieszanki zapachowe do szaf, świeczki. Od marca do maja zbieramy młodą pokrzywę, liście brzozy, mniszek lekarski, fiołek trójbarwny, od czerwca do sierpnia rumianek pospolity, lawendę, miętę pieprzową, szałwię lekarską, melisę lekarską, od września do października owoce dzikiej róży, korzenie łopianu, nasiona kminku, kopru, liście orzecha włoskiego. Zbieramy tylko znane rośliny z dala od dróg, pól, zakładów przemysłowych, używamy zgodnie z przepisami i dawkami, pilnujemy interakcji z lekami. https://www.l-u-d-a.com/post/jak-suszy%C4%87-zio%C5%82a-w-domu-krok-po-kroku-kompletny-przewodnik-suszenia-zi%C3%B3%C5%82-naturalnych-metodami w ciepłe dni można suszyć zioła na powietrzu od północy przy budynku lub w cieniu drzew, można rozłożyć je na papierowym ręczniku i położyc w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu na 2-3 tygodnie, można rozłożyć na sznurkowej lub drucianej siatce w suchej i ciemnej piwnicy lub strychu. W piekarniku suszymy rozłożone na blasze do pieczenia w 30-40 st z uchylonymi drzwiczkami-trwa to 4-6 godzin, potem wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Miętę suszymy w piekarniku nagrzanym do 37 st przez 2-3 godziny rozłożoną pojedynczą warstwą, potem wyjmujemy i wkąłdamy do pudełka, w którym będziemy ją przechowywać, kwiatpstany lawendy suszymy w bukieciku jak kwiaty w suchym, ale chlodnym mejscu, można w papierowej torbie, przekłądając kwiatyaż wyschną, żeby nie plesniały. Pokrzywę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, suszymy w chłodnym , suchym, ciemnym miejscu, w piekarniku lub suszarce https://home.morele.net/poradniki/jak-suszyc-ziola-praktyczne-porady-dla-kazdego/ na powietrzu kwiaty, liście, gałązki suszymy maksimum 8 dni, korzenie, kłącza, bulwy, cebule suszymy 3-4 tygodnie na powietrzu. Suszenie zatrzynamy najpóźniej 6-8 godzin od zebrania w ciemnym, suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu-temperatura nie powinna przekraczać 45 st, można użyc ramek do suszenia, suszarek do ubrań, w otwartym piekarniku https://www.agardina.pl/aktualnosci/jak.suszyc.lub.mrozic.ziola.na.zime?srsltid=AfmBOopRU9rd9G3C__VDzrq0aQe2_yvSDbNduHAyFeSDDAJYwqoNywwG