Kategoria

Codzienność, strona 9


gru 07 2023 Babuszki i Dziaduszki z Czarnobyla
Komentarze (0)

Pytanie do mnie-dlaczego Ludzie, którzy pozpostali w skażonej strefie w Czarnobylu dożywają sędziwego wieku pomimo skażenia? Moja odpowiedź-Ludzie żyjący w skażonej strefie to prawowici mieszakńcy tamtejszych terenów, któzy nie dali wywłaszczyć się władzom ZSSR ze swoich domów. Władze radzieckie probowały się ich pozbyć, ale oni zawsze wracali, aż władze poddały się. Mieszakńcy Czarnobyla żyją w biedzie, często bez prądu, bieżącej wody. Gdyby wykreślić skażenie z tego równania co zostaje? Ciężkie warunki, koniecznoścć czerpania wody ze studni, uprawiania roślin, owoców, warzyw, zbiory, robienie przetworów, przycinanie drzewek i krzewów, plewienie, podlewanie, schylanie, zbieranie chrustu, rąbanie drzewa, palenie w piecach co wpływa na kondycję, co prawda to duży wysiłek dla organizmu osoby starszej, ale Seniorzy z Czarnobyla byli kiedyś młodsi, a codzienna dawka ruchu pozwoliła zachować kondycję. Ruch wzmacnia kondycję, a codzienne prace dają poczucie celu. Praca w polu i w gospodarstwie to ekspozycja na słońce, a to z kolei witamina D odpowiadająca za zdrowie kości, mięśni szkieletowych, pracę serca, mięśni gładkich, naczyń, wydzielanie enzymów, metabolizm wapnia, który wybija stront z kości i fosforu oraz chroniąca przed nowotworami. Słońce to także tlenek azotu, który chroni serce i naczynia krwionośne, obniża ciśnienie.
Dieta Babuszek i Dziaduszków to własne owoce, warzywa, leśne owoce, grzyby, orzechy, pieczywo, czyli energia, biogeny, witaminy, kwasy tłuszczowe. W strefie zostały też zwierzęta, którymi ludzie się opiekują, kontakt ze zwierzętami to szczepionka, poczucie bycia potrzebnym, kochanym. Prosta dieta z dostępnych, świeżych produktów ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia.
Duże odległości pomiędzy zamieszkanymi domami i ograniczone kontakty z innymi to brak konfliktów. Co prawda miłe relacje są ważne dla zachowania zdrowia, ale lepszy jest brak relacji niż patologiczne relacje, które generują przewlekł stres. Najgorszy, przewlekły stres powodują wredni krewnii, którzy myślą, że wszystko im wolno i wchodzą człowiekowi na glowę, sąsiad, który robi na złość, szef mobingujący pracownika, dogryzający koledzy, wszelkie formy przewlekłej przemocy, która zdaża się w społeczeństwie, a jeśli człowiek mieszka daleko od innych ludzi jest od tego wolny od konfliktów. Zdarzają się tam napaści, choroby, wypadki, ale to stres krótkotrwały, nie wyniszcza tak jak stres przewlekły.
Mieszkańcy Czarnobyla i okolic opiekują się zwierzętami, które kochają bezwarunkowo. Zwierzę potrafi zaspokoić potrzebę towarzystwa, okazuje wdzięcznośc, sprawia, że człowiek czuje się potrzebny. Pamiętajmy, że samotność to nie realny brak innych ludzi a stan umysłu, są ludzie, którzy świadomie wybierają życie w odosobnieniu np. pustelnicy, którzy oddają się modlitwie, naukowcy, którzy na wiele lat opuszczają miasta i żyją w górach, lasach, badając tamtejsze gatunki i siedliska, są wreszcie ludzie, którym wystarczy najbliższa rodzina, są ludzie samotnie wędrujący po górach, oddający się pasji artyści. Nie każdy jest duszą towarzystwa, fakt, że co innego czyjś świadomy wybór a co innego, gdy zmusza do tego życie.
Większość Mieszkańców strefy chętnie wróciłoby do społeczeństwa, spotkało by się z rodzinami i przyjaciółmi, dziećmi, wnukami, ale miłość do ojcowizny jest silniejsza, na szczęście wolontariusze i pasjonaci podróży ekstremalnych pomagają im i opiekują się nimi. Babuszki i Dziaduszki wcale nie chcą samotności. Izolacja od najbliższych spowodowana ewakuacją to jeden z wielu argumentów przeciw energetyce jądrowej, która zmusza ludzi do opuszczenia domów, rozbija rodziny i izoluje ludzi. Dobrze, że organizatorzy ekstremalnych wycieczek pomagają Ludziom ze strefy.
Poruszyć trzeba ważny aspekt jak ciepło. Lato bywa zimne, bywa ciepłe, wiosny i jesienie są coraz zimniejsze, zima to tragedia, ale Mieszkańcy strefy ogrzewają się kozami, piecokuchniami i generalnie takimi formami ogrzewania jak w latach 80 ogrzewano. Pamiętajmy o tym, że połowę czasu od awarii w elektrowni do teraz zajmowały łagodne wiosny i jesienie oraz ciepłe lata, tak jak u nas-od 1986 r do 2003 r było ciepło, potem jest zimno. Drewno jest mniej kaloryczne niż węgiel, a okna i nierementowane ściany przepuszczają zimno, ale bliskość źródła ognia jak piecyk, prawdziwy kominek, kuchnia węglowa itd. dają dużo ciepłą, nawet jeśli ciepło jest tylko w pobliżu pieca, to i tak jest cieplej niż przy centralnym, szczególnie w domach, gdzie wszyscy pracują, uczą się i palą dopiero po powrocie do domu. Im dłuższa ekspozycja na zimno, tym dłuższa powinna być ekspozycja na ciepło, im z niższymi temperaturami człowiek ma do czynienia na zewnątrz, tym cieplej powinien mieć w domu, by ciało dało radę się zregenerować. Ważne jest też życie z rytmem dnia, Ludzie w strefie jedzą kiedy są głodni, śpią kiedy potrzebują, najczęściej kładą się wcześnie i wcześnie wstają, pracują w swoim tempie-to wszystko pozytywnie wpływa kondycję. Kontakt z zielenią i dziką przyrodą oraz obecność kwiatów na ziołach, krzewach i drzewach pozytywnie wpływa na emocje, uspokaja, poprawia humor, daje radość. Tak samo śpiew ptaków, obserwacja dzikich zwierząt. To z kolei potwierdza teorię, że najgorszy jest stres. Olejki lotne wydzielane przez drzewa i krzewy poprawiają stan dróg oddechowych i całego ciała. Mieszkańcy Czarnobyla należa do przedwojennego pokolenia, naszych dziadków, genetycznie jesteśmy potomkami tego pokolenia, możemy wdrożyć jego styl życia.
https://wspieram.to/OstatniLudzieCzarnobyla2023 można wspomóc Seniorów

gru 05 2023 Długowieczność na Kaukazie
Komentarze (0)

Pisałam o Niebieskich Strefach o p najdłużej żyjących przedwojennych pokoleniach, dziś napiszę o góralach z Kaukazu, gdzie jest najwięcej 100-laktów. Co takiego robią mieszkańcy Kaukazu, że żyją tak długo? Jedzą to co wyhodują, zbiorą ze stanu naturalnego, uprawiają, ich pokarm jest ekologiczny, prosty, pozbawiony chemii. Ich dieta to kozi nabiał-mleko, sery, kefiry, jogurty, warzywa, owoce, kasze, pieczywo, nasiona, owoce, wino. Co prawda jedzą mięso i piją wino, ale nie jedzą czipsów, napojów gazowanych, słodzików. Najważniejsze jest to, że ludzie jedzą to co jest dostępne bez zbędnych dodatków, nie kierują się modami na eliminowanie ważnych składników odżywczych jak skrobia i produkty mączne, cukier, mleko, tylko jedzą wszystko z umiarem. Jednak ludzie tam jedzą niewielkie ilości jedzenia. Mieszkańcy Kaukazu piją wodę mineralną, namineralizowaną dzięki aktywności wulkanicznej, któa uzupełnia poziom biogenów. Górale ci codziennie pracują w gospodarstwie mając odpowiednią dawkę ruchu, nie katują się na siłowni, nie siedzą bezczynnie przed komputerem, a wykonują przyjamne, dające realne skutki prace. Mieszkańcy Kaukazu zajmują się głównie rolnictwem i pasterstwem co daje ruch na świeżym powietrzu, przebywanie na słońcu, bliskość zwierząt. Ludzie co dużo przebywają na słońcu nie dbając o toksyczne filtry zapewniając sobie odpowiednią ilość witaminy D i chroniącego sukład sercowo-naczyniowy NO. W górach dzięki rzadszemu powietrzu indeks UV jest wyższy, więcej słońca dociera do ziemi, dlatego ich ciała radzą sobie z jedzeniem mięsa i piciem alkoholu-wapń bierze udział w detoksykacji metabolitów w wątrobie.
Ludzie ci dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu, domy opalają klasycznymi piecykami, które zapewniają odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach i pozwalają zresetować się ciału po przebywaniu na zewnątrz. Surowe warunki na zewnątrz i odpowiedni czas odpoczynku w środku hartują organizm. Ludzie tam dbają o przyjazne relacje z innymi ludźmi, co niweluje stres. W Gruzji całe rodziny mieszkają razem, są wielopokoleniowe, seniorzy pomagają dzieciom w opiece nad wnukami, prawnukami, a młodsze pokolenia pomagają seniorom w codziennych czynnościach. Młodzi szanują starsze osoby. Ludzie są gościnni, pomagają sobie. Obecność ludzi i zwierząt, spotkania rodzinne i przyjacielskie stymulują układ odpornościowy do pracy, co wpływa na odporność, sprawia, że organizm radzi sobie z róznymi patogenami. Życzliwość i dobre relacje to brak stresu. Ludzie żyją spokojnie, bez stresu, w zgodzie z rytmem dnia, wcześnie wstają, wcześnie kładą się spać. Podsumowując warzywa, owoce w diecie, wody naturalnie zmineralizowane, ekspozycja na słońce, aktywność fizyczna mająca sens, brak stresu, dobre relacje, kntakt z naturą, brak pośpiechu sprzyja długiemu życiu.

paź 17 2023 o żywieniu
Komentarze (0)

drożdżówka

1. drożdżówka. O drożdżówkach krążą mity jakoby były niezdrowym jedzeniem, otóż szkodliwe są tylko dla osób z cukrzycą, niezdrowe dla osób z insulinoopornością, reszta może jeść. Jako śniadanie łatwo wchodzi np., jak ktoś wstaje o 6 rano lub wcześniej i tak wcześnie ma zaciśnięty żołądek, to taka bułeczka łatwiej wchodzi niż inne rodzaje jedzenia i syci na długo, dzięki dużej ilości skrobii, stopniowo z jelit uwalnia glukozę oraz sachorozie, która rozpada się do glukozy i fruktozy. Glukoza zasila nas od razu, fruktoza przenika do krwi, płynie do wątroby, gdzie wnika do komórek dzięki receptorom GLUT 5, tam jest izomeryzowana do glukozy, która jest uwalniana do krwi i zasila organizm. Oczywiście mowa o drożdżóce z lukrem ze sklepu, bo piekąc samemu dawkujemy cukier wg uznania, a ciasto drożdżowe podczas dojrzewania redukuje cukier do CO2. Zostawiamy najpierw zaczyn z cukru, mleka i drożdży, potem ciasto na godzinę lub więcej, żeby wyrosło, wtedy drożdże kucharskie zużywają cukier robiąc CO2, który rozpycha ciasto, które zwiększa swoją objętość, im pulchniejsze ciasto tym mniej cukru zostaje. Tak więc drożdżówka ani ciasto drożdżowe wcale dużo sacharozy nie mają. Można spokojnie zjeść drożdżówkę na śniadanie lub drugie śniadanie. Można używać mąki pełnoziarnistej, jakiej się chce. A co z bułkami ze sklepów lub cukierni? Jeśli nie ma cukrzycy-wystarczy zrobić badania krwi to spokojnie można jeść, nie utyjemy jeśli nie przekroczymy dziennej racji kalorii.
2. Przy otyłości trzeba ograniczyć węglowodany. Noc bardziej mylnego. Białka mają identyczną liczbę kalorii na masę spożytej substancji, a tłuszcze ponad 2 razy więcej ( 11g białka i cukru to 4 kcal, 1 g tłuszczu to 9), co więcej przy dużej otyłości spada wrażliwość na insulinę, która odpowiada za wchłanianie glukozy to tkanki tłuszczowej, ale nie wpływa na magazynowanie energii z innych źródeł, więc nie tyje się potem z cukru tylko z tłuszczu. Malo tego powstaje oporność na glukagon, dlatego im więcej tkanki tłuszczowej tym trudniej się spala, a wejście w ketozę jest znacznie trudniejsze niż w przypadku osób szczupłych, bo glukagon stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej i powstawanie ciał ketonowych, dlatego dla otyłych ludzi spadek cukru jest niebezpieczny. Jedyne co można zrobić to więcej się ruszać i głównie jeść warzywa, owoce i skrobię, chyba, że ktoś ma genetyczne skłonności do diet białkowych lub tłuszczowych, ale nie potrafię stworzyć odpowiedniego jadłospisu, bo każdy sądzi wg siebie.
3. Obecnie jest wielka promocja tłuszczy roślinnych. Oczywiście tłuszcze są potrzebne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ale jako, że są one bardzo kaloryczne nie warto z nimi przesadzać. I tak jak lepiej zamiast batonika zjeść banana, tak lepiej zamiast czystego oleju zjeść orzechy lub słonecznik. Czysty tłuszcz to jak czysty cukier, sama energia, a takie orzechy obok tłuszczów mają witaminy, biogeny, błonnik, aminokwasy, cukier-potrzebny do prawidłowego spalania tłuszczu. Co za dużo tłuszczu to niezdrowo, skoro dajemy do sałatki słonecznik lub orzechy po co jeszcze olej? Dać oliwki, pestki i jeszczd olej to jakby dać miód, cukier i syrop glukozowo-fruktozowy naraz. Warto wspomnieć o tym, że wielu ludzi z północy nie trawi czystych olejów, a radzi sobie z rozcieńczonymi w innych substancjach, jak ma to miejsce w całych orzechach i oliwkach.
4. Czy ocet może zastąpić tłuszcz. Tłuszcze to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, w jelicie są rozkłądane do kwasów tłuszczowych i glicerolu i tak wchłaniane. Kwasy tłuszczowe mogą mieć różnej długości łańcuchy, wszystkie to polimery reszt kwasu octowego. Z chemicznego punktu widzenia ocet (kwas octowy z wodą) i glicerol również wspomagają wchłanianie witamin A, D, E i K, tak samo jak obecny w kiszonkach kwas mlekowy-dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie ma znaczenia czy jemy kiszonki czy marynaty i pikle, w końcu dostajemy kwasy tłuszczowe. Metabolizm monolipidów, oligolipidów o polilipidów i tak polega na rozkłądzie ich do reszt kwasu octowego, który bierze udział w innych reakcjach. Takie proste lipdy pozytywnie wpływają na bakterie jelitowe. Kwas mlekowy, octowy to też kwasy tłuszczowe zdolne przenosić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach do krwi. Zdrowy człowiek nie musi rezygnować z tłuszczu, ale u osób z LHAD, którzy nie radzą sobie z trawieniem wielowęglowych łańcuchów kwasów tłuszczowych ocet to tańzy odpowiednik mieszanek oligolipidów. Także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, trójglicerydów i wolnych kwasów tuszczowych muszą ograniczyć tłuszcze w diecie. Zdrowy człowiek może i musi jeść wszystko. Cukry proste, skrobię, różne rodzaje błonników, białka, ocet i co nie jest trująće to jest jadalne, jedynie bez mięsa można żyć długo i szczęsliwie.
5. Frutkoza są szkodliwe mity na temat fruktozy np. że podnosi poziom cholesterolu, trójglicerydów i kwasów tłusczowych w osoczu. Zacznijmy od tego, że fruktoza wchłania się w jelicie cienkim do krwi, płynie do wątroby, gdzie jest przekształcana w glukozę, która uwalniana jest do krwi, sam transport fruktozy, jak je zmiana w glukozę zachodzą w czasie, przez co wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Glukoza jako podstawowe źródło energii jest zużywana na utrzymanie komóek przy życiu. Jako, że fruktoza podnosi stopniowo poziom glukozy zalecana jest chorym na cukrzycę i polecana jako pierwsza pomoc w hipoglikemii. Tłuszcze same w sobie podnoszą poziom wolnych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, glukoza i fruktoza oraz inne cukry i nadmiar aminokwasów dopiero po przekroczeniu pewnej ilości są przekształcane w wątrobie do wolnych kwasów tłuszczowych, trójglicerydów i cholesterolu, skąd są uwalniane do krwi i płyną do tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że cholesterol pełni funkcje budulcowe-buduje błony komórkowe, hormony, jest prekursorem witamin D i K, więc jest potrzebny, w pierwszej kolejności sspełnia funkcję budulcową, dopiero nadmiar zmienia się w tłuszcz. Tylko, że sam cholesterol-LDL, wolne kwasy tłuszczowe i trójglicerydy są szkodliwe w nadmiarze, natomiast HDL czyli dobry cholesterol połączony z białkiem transportowym zbierającym go z tkanek i niosącym do wątroby już jest dobry. Tylko, że z LDL budowane są hormony, błony komórkowe, nauroprzekaźniki itd. dopiero nadmiar odkłada się w naczyniach. Trzeba by zjeść bardzo dużo fruktozy lub glukozy, by przedawkować cholesterol, jedząc tłuszcze dostajemy gotowca, który też jest nam potrzebny.
6. Czy można zrezygnować z tłuszczu w diecie. Na zawsze nie, jedząc warzywa i owoce musimy umożliwić wchłanianie witamin z nich, opalając się musimy umożliwić witaminie D otwieranie kanałów wapniowych i fosforowych w jelicie cienkim, więc od czasu nowalijek (zielone listki mają witaminę K jako akceptor elektronów w fazie jasnej fotosyntezy), przez multum owoców i warzyw od późnej wiosny do jesieni trzeba jeść tłuszcz, ale nie trzeba dodawać go do każdego posiłku, wystarczy zjeść rano, wolno się trawi, wolno przechodzi przez jelita, ruchy robaczkowe zdążą go pomieszać z owocami i i warzywami, które szybko przechodzą przez układ pokarmowy i wchłonie się wszystko.teraz mamy dostęp do warzyw i owoców przez cały rok. Pamiętajmy, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w tkance tłuszczowej i uwalniane w czasie chudnięcia. To stąd zimą bierzemy witaminę D, wiosną i latem ją tworzymy, tyjąc na przełomie lata i jesieni i część wytworzonej w skórze witaminy wnika do tkanki tłuszczowej, chudnąc zimą uwalniamy ją do krwi, dlatego lepiej mieć troszkę ciałka, tak samo jest ze spożywaną w zielonych warzywach witaminą K-tę robią też bakterie jelitowe i pbecnymi w żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach witaminą A oraz obecną w tłustych roślinach witaminą E. spożywane w pokarmem roślinnym latem są magazynowane w tkance tłuszczowej skąd uwalniane są zimą. Dawniej na przednówku, kiedy owoce i warzywa wyszły można było zrezygnować czasowo z tłuszczu na rzecz pieczywa, bo i tak nie spożywało się witamin, pobierało się je z tkanki tłuszczowej. Na pewno w okresie chłodów trzeba ograniczyć ilość kalorii i cięzkostrawnych dań, szczególnie, gdy nie możemy utrzymać właściwej temperatury w domu np. z powodów finansowych. Tak jak małe zwierzątka trzeba rozgrzać przed karmieniem, tak samo wychłodzeni ludzie nie radzą sobie z trawieniem, po prostu mitochondria nie pracują, za to w porze upałów można zjeść więcej słodyczy i treściwych dań, nagrzany organizm trawi szybciej.
7. Żywność przetworzona. Jest wiele produktów, które dopiero po przetworzeniu stają się jadalne jak owoce jarzębiny, bzu czarnego, tarnina, wszelkie mięsa, skrobia. Natomiast wysokie przetworzenie polega na wielokrotnym poddawaniu reakcjom chemicznym lub obróbce termicznej pokarmów, by z czegoś zrobić coś innego. Biała mąka nie jest wysokoprzetworzona, to po prostu skrobia wyizolowana z większej całości jaką jest ziarniak zboża. Cukier też jet wyizolowaną sacharozą z korzenia buraka. Wysokoprzetworzone jedzenie to np. przypalon a papryka, zmielona i dodana do sosu, który jeszcze się gotuje (podwójna obróbka cieplna), w ogóle to co można zjeśc na surowo najzdrowiej jeśc na surowo, najlepiej jako mus-smoothie, tak wchlonie się najlepiej. Rosół też jest wysoko przetworzony, długotrwałe gotowanie rozkłąda witaminy obecne w warzywach, a i tak wyrzucanie ich to marnotrawstwo, gdyż takie warzywa wchłaniają się w całości i w całości zmieniają się w energię. Oglądając programy kulinarne widać wielokrotne przetwarzanie termiczne warzyw i wocoów, które na końcu nie przypominają siebie. Są przez wiele godzin gotowane, pieczone, smażone w głębokim tłuszczu, co pozbawia je witamin i biogenów. Tak samo wygotowywanie warzyw na sałątkę jarzynową. A wystarczy króko je obgotować, by były lżej strawne dla ludzi z problemami trawiennymi lub zmiksować surowe. Jedynie mięso, podroby i smalec i im dłużej gotowane tym lepiej strawne. Powstawanie jogurtów, kefirów, maślanki, serwatki, serów to też przetwórstwo, gdzie z mleka powstają zupełnie inne formy, bardzo zdrowe, a jajka można jeśc i surowe na słodko jako piana i kogel mogel i gotowane na miękko, półmiękko i twardo.
8. Czy można zrezygnować z cukru. Nie można to nasze źródło energii, bez niego każdy tłuszcz ostatecznie zmieni się w aceton, który po przekroczeniu wartości toksycznej uszkadza komórki. Wystarczy samo oddychanie oparami acetonu, by dostrzeć objawy zatrucia jak kaszel, mdłości, zawroty głowy, wypity może poparzyć przełyk i żołądek, jako substancja drażniąca reaguje z częściami składowymi komórki np. niszczy strukturę przestrzenną białka, dlatego jest uznawany za substancję drażniącą. Jedząc tłuszcze musimy zadbac o odpowiednią podaż cukru w diecie. Aceton powoduje uszkodzenia nerwów i naczyń i cukrzyków.

kwi 25 2023 kotka Bea
Komentarze (0)

Bea jako kociak trafiła do kliniki weterynaryjnej Look Adhead Vet w Oroville w Kalifornii z raną ogona, ranę wyleczono, kotka zamieszkała w klinice i pomaga innym pacjentom-podchodzi do nich, trąca łapką, obserwuje je, najbardziej lubi kury, kozy, owce, sprawdza czy wtyczki są włączone, klawiatury podłączone do komputerów i kradnie kanapki lekarzom. Obok Bei w klinice mieszkają jeszcze Uno-kot z 1 okiem, który opiekuje się szczeniaczkami, Elfie z 3 łapkami, OJ, który pilnuje obejścia jak portier, Theo, który lubi spać i przyszywana córka Bei, Peggy lubiąca prosięta. Sama Bea głaska inne zwierzęta w klinice. Bea ma 2,6 mln widzów w internecie https://www.dailypaws.com/pet-news-entertainment/pet-news/bea-hospital-cat-touching-things-tiktok

 

kwi 19 2023 balkon przyjazny kotu
Komentarze (0)

Balkon bezpieczny dla kota musi być zabezpieczony siatką, siatka musi być wysoka, by kot nie wyszedł górą, musi nie mieć luk, przez który kot może się przecisnąć, musi być napięta. Siatka przyda się dla kotów żyjących w mieście, obok ruchliwych ulic, dróg, obwodnic, także dróg międzymiastowych, wojewódzkich na wsi. Siatka musi być gęsta-szerokość oczek to 2 cm w przypadku kociąt, 4 w przypadku młodych, 5 cm dla dorosłych i , odporna na warunki atmosferyczne, można zabezpieczyć nią okna i inne otwory. Siatkę mocujemy linkami mocującymi, kołkami, zaciskami, linkami naciągowymi, teleskopowymi prętami Na balkonie kot ma słońce, witaminę D, zapachy, ptaki, owady i inne wrażenia, zagrożenia to pojazdy mechaniczne w przypadku balkonów na parterze i możliwość wypadnięcia na piętrach. Przyjazny balkon to też dobre rośliny, nietoksyczne nawozy dla kwiatów, inne muszą być chowane poza zasięgiem kota, rośliny bezpieczne dla kota to nasturcja, waleriana, kocimiętka, trawy, owies, bambus, zioła, niejadalne muszą być poza zasięgiem kota. Na balkonie kot musi mieć zacienione legowisko, miske z czystą wodą, drapak https://www.zooplus.pl/magazyn/koty/adopcja-kota/ochronne-siatki-dla-kota te zasady nadają się też dla psa.kotek