Komentarze (0)
W ogrodzie często pojawiają się szkodniki, niszczą korzenie, liście i pędy, najczęstsze to chrząszcze, turkucie podjadki, ślimaki i mszyce, można zobaczyć je na kwiatach. Chrząszcze to ogrodnica niszczylistka, drutowce, można je strząsnąć z krzaczków, użyć wywaru z żywokostu-1 kg ziela na 5 l wody, moczymy 12 godzin, gotujemy godzinę, zimnym opryskujemy. Pędraki niszczymy gnojówką z wrotyczu, 1 kg ziela na 10 l wody, fermentujemy 2-4 tygodnie codziennie mieszając. Potem można pryskać. Bez rozcieńczenia stosujemy na mrowiska i ścieżki mrówek, z ziemi usuwa pędraki, drutowce i inne szkodniki glebowe. Rozcieńczonym wodą 1:15 opryskujemy mszyce. Wrotycz niszczy mączniaka szklarniowego i rdzę. Od lipca do września zbieramy w pełni kwitnące ziele, suszymy w zamkniętym pokoju w 35 st.
Wyciąg z wrotyczu 300 g świeżego lub 30 g suszu na 10 l zimnej wody, trzymamy 24 godziny, powstanie piana, rozcieńczamy wodą 1:2, zwalcza mszyce, bawełnicę korówkę, gąsienice namiotnika jabłoniowego, bielinka kapustnika, tantnisia krzyżowiaczka, owocówek, śmietki cebulanki i grzybową rdzę.
Wywar 500 g rozdrobnionego wrotyczu lub 75 g suszu na 10 l wody, moczymy 24 godziny, gotujemy 20 minut, cedzimy po wystudzeniu, rozcieńczamy wodą 1:5, zwalcza pchełki w rozsadzie kapustnych warzyw, mączlika szklarniowego, kwieciaki, mrówki, w truskawkach zwalcza opuchlanki, roztocze truskawkowe, grzybiczego mączniaka szklarniowego. Na ślimaki działa pułapka z piwa, w płaskich miseczkach i podstawkach pod doniczki zostawiamy piwo, które przyciągnie ślimaki.
Nicienie glebowe, muchy i komary odstraszają aksamitki posadzone między grządkami, mszyce odstraszy cząber ogrodowy, lawenda, nasturcja, uprawiając róże i lawendy odstraszymy mrówki i mszyce, majeranek, mięta polna, orzech włoski i macierzanka odstraszają mrówki, piołun chroni przed mykozami. Ślimaki boją się czosnku, cebuli i tymianku. Gryzonie odstraszą wilczomlecz, nostrzyk, czosnek, szachownica lekarska, słonecznik, krety komosa, bylica, czosnek, bez czarny, żywotnik, aksamitka. Rośliny motylkowe groszek, groch, łubin dzięki bakteriom wiążącym azot poprawiają jakość gleby, majeranek ogrodowy odstrasza szkodniki z marchwi, kapustnych, cebuli, hyzop lekarski niszczy bakterie szkodzące roślinom, szałwia pomaga na gąsienice, ślimaki, mszyce, bielinki kapustniki, mięta pieprzowa i cząber ogrodowy pomaga na mszyce.
Lawenda posadzona obok grządek z cebulą odstraszy śmietkę cebulankę, obok drzewek owocowych owocówkę jabłkóweczkę, szałwia w ogródku warzywnym i sadzie odstraszy mrówki i myszy, bazylia i kaczeńce (knieć) chroni kapustę, fasolę i pomidory przed szkodnikami, sadzimy je blisko siebie, 2-3 ząbki czosnku zalane pół l wrzątku, wystudzone i połączone z 1-2 łyżkami płynu do mycia naczyń zwalcza mszyce i gąsienice, spryskujemy w pochmurny dzień.
Mięta odstrasza szkodniki marchwi, czosnku, pomidorów, kapusty, pędraki, można sadzić w doniczce, czosnek bulwiasty chroni marchew przed połyśnicą marchwianką, lawenda dzięki silnej woni przyciąga zapylacze, chroni pory i marchewkę przed mszycami, razem z tymiankiem i miętą odstrasza mrówki. Dobre są aksamitki i majeranek. Piołun chroni przed chrabąszczami i mszycami, nagietek chroni pomidory przed mączlikiem i zwabia jedzące mszyce owady, szałwia chroni kapustę przed szkodnikami, wabi zapylacze, tymianek chroni róże przed mrówkami, odwar chroni przed mączlikiem, nasturcja zwabia mszyce, które można na niej pryskać zamiast na roślinach jadalnych, czarny bez obok jabłoni i śliw odstrasza owocówki jabłkóweczki i śliwkóweczki, aksamitka chroni przed nicieniami glebowymi, ich objawy to plamki na liściach, zahamowanie wzrostu nerwu głównego, opadanie pąków, wrażliwe są budleje, hortensje i jaśminowce, nicienie wchodzą w korzenie aksamitki, razem z bazylią odstrasza krety, wrotycz ogranicza ilość mrówek, ogórecznik lekarski wabi zapylacze i poprawia smak truskawek
Wywar ze skrzypu polnego pomaga na mączniaka ogrodowego, gnojówka z pokrzywy działa na mszyce.
Wyciąg z aksamitek 1 kg suszonych aksamitek moczymy w 10 l ciepłej wody, odstawiamy na 10 godzin, stężone stosujemy na mszyce, kiedy się pojawią, opryskujemy rośliny. Wywar 500 g suszonych aksamitek gotujemy w 3 l wody przez 30 minut, zaprawiamy cebule i korzenie rozsad, zapobiega zgorzelom m. in zgorzeli siewek.
Wyciąg z czarnego bzu, 1 kg świeżych liści i kwiatów lub 200 g suszonych moczymu 24 godziny w 10 l wody, rozcieńczamy wodą 1:10, stosujemy na glebę i rośliny, gdy zauważymy rolnice, bielinki i mszyce, gnojówka 1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści, kwiatów i gałązek zalewamy 10 l wody i trzymamy 4-5 dni, wlewamy do nor kretów i norników.
Wyciąg z piołunu 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu na 10 l wody, moczymy 12 godzin, stężonym zapobiegawczo i podczas infekcji pryskamy rośliny i ścieżki mrówek, działa na mrówki, mszyce, bielinki, przędziorki, rdzę wejmutkowo-porzeczkową napar 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu na 10 l wody, gotujemy 30 minut, zapobiegawczo i podczas infekcji pryskamy rośliny na połyśnicę marchwiankę, śmietkę cebulankę, owocówkę jabłkóweczkę, choroby grzybowe.
Wyciąg z cebuli 200 g łusek zalewamy 10 l wody, gotujemy 35 min, stężone stosujemy zapobiegawczo i podczas infekcji na rośliny 3 razy dziennie co 5 dni, pomaga na mszyce, miodówki, skoczki, przędziorki. Wywar z cebuli 75 g cebuli lub 500 łusek na 10 l wody, gotujemy 10 minut, stężone stosujemy zapobiegawczo i podczas infekcji na rośliny, zapobiega mykozom, zwalcza mszyce i roztocza. Wyciąg z czosnku 200 g ząbków roztartego czosnku na 10 l wody, odstawiamy na 3-4 dni, stężone stosujemy wiosną i latem zapobiegawczo i podczas infekcji na rośliny, pomaga na mszyce, połyśnicę marchiwankę, wielkopakowca porzeczkowego, przędziorki, choroby bakteryjne i mykozy. Wywar 200 g roztartych ząbków mielimy, zalewamy 10 l wody, po 24 godzinach gotujemy 20 minut, stężone dajemy wiosną i latem profilaktycznie i w czasie choroby na rośliny, działa na mszyce, połysnicę marchwiankę, wielkopąkowca porzeczkowego, przędziorki, mykozy i bakteriozy. Gnojówka 75 g startych ząbków czosnku albo 500 g świeżych liści i łusek lub 200 suszu zalewamy 10 l wody, stosujemy stężone w okresie lotów połyśnicy marchwianki do gleby lub rozcieńczone 1:10 do gleby na wzmocnienie i by zapobiegać mykozom i bakteriozom.
Wyciąg z krwawnika pospolitego 1 kg świeżego ziela lub 100 g suszu zalewamy 10 l wody, odstawiamy na 24 godziny, rozcieńczamy 1:10, zapobiegawczo opryskujemy drzewa i krzewy w czasie kwitnienia, zapobiega mączniakowi prawdziwemu, brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych, plamistości liści pestkowych, moniliozie, kędzierzawości liści brzoskwini, wywar 1 kg świeżego ziela lub 100 g suszu zalewamy 10 l wody, odstawiamy na 24 godziny, gotujemy pół godziny, stężony dajemy podczas choroby i zapobiegawczo na rośliny, zwalcza mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli.
Wyciąg z mniszka pospolitego 250 g zmielonych korzeni lub 400 g świeżych liści zalewamy 10 l wody, zostawiamy na 3 godziny, stężony dajemy do gleby i na rośliny zapobiegawczo i w czasie porażenia przez mszyce, miodówki, przędziorki
Gnojówka fermentująca z pokrzyw 1 kg świeżych roślin poza okresem kwitnienia lub 200 g suszu zalewamy 10 l wody, fermentujemy kilka tygodni, rozcieńczamy 1:10 kiedy pojawią się szkodniki, mszyce, przędziorki, miseczniki, tarczniki opryskujemy rośliny, gnojówkę niefermentującą robimy tak samo stosujemy do gleby i na rośliny rozcieńczoną 1:10 od wiosny do jesieni profilaktycznie i w czasie porażenia, w rozcieńczeniu wzmacnia rośliny, podlewamy kwiaty jednoroczne, warzywa, byliny, drzewa i krzewy owocowe, nie podlewamy motylkowych, czosnku i cebuli, w rozcieńczeniu 1:20 opryskujemy mszycę, dodanie roztworu 1:20 do pryzmy kompostowej przyspiesza rozkład kompostu
gnojówka ze skrzypu 1 kg ziela lub 200 g suszu zalewamy 10 l wody, zostawiamy na 4-5 dni, rozcieńczamy 1:50, w czasie kwitnienia w słoneczne dni opryskujemy rośliny, zwalcza mszyce, przędziorki, miseczniki, tarczniki, wywar 1 kg ziela lub 200 g suszu zalewamy 10 l wody moczymy 24 godziny, zagotowujemy, na maleńkim ogniu gotujemy 30 minut, po wystygnięciu cedzimy, rozcieńczamy 1:3 wodą, rano w czasie wegetacji w słoneczny dzień pryskamy rośliny, zwalcza mączniaka prawdziwego i rzekomego, rdzę, kędzierzawość liści brzoskwiń
wywar z pomidorów 1 kg pomidorów gotujemy w 10 l wody przez 30 minut, rozcieńczamy wodą 1:3, zapobiegawczo przed wylotem szkodników i w czasie choroby opryskujemy rośliny, pomaga na mszyce, przędziorki, młode gąsienice znójkówek, bielinków, tantnisia krzyżowiaczka, owocówki i pchełki
wywar z tytoniu 1 kg niedopałków bez filtra zalewamy 10 k wody, zostawiamy na 24 godziny, rozcieńczamy wodą 1:2, gdy pojawią się szkodniki pryskamy rośliny, zwalcza mszyce, szkodniki z ssąco-gryzącym aparatem gębowym jak przędziorki, miodówki, mączlik szklarniowy, wciornastki, warzywa i owoce potraktowane tytoniem zaleca się jeść po tygodniu i dokładnie umyć przed jedzeniem
Na mszyc, miodówki i gąsienice jedzące liście pomaga odwar z papryki ostrej, 1 kg świeżych papryczek chili lub 1/2 kg suszonych zalewamy 10 l wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, zostawiamy na 2 dni, miksujemy, cedzimy przez gazę, trzymamy w szczelnych butelkach, 125 ml odwaru w 10 l wody używamy z 40 g mydła opryskujemy chore rośliny
Odwar z piołunu na żerujące na liściach gąsienice, 1 kg nadziemnych części piołunu zalewamy małą ilością wody, gotujemy 15 minut, studzimy, cedzimy, dodajemy 10 l wody, pryskamy 2 razy co 7 dni
uprawy współrzędne to uprawy blisko siebie roślin odstraszających szkodniki z roślinami użytkowymi
https://poradnikogrodniczy.pl/gnojowka-wywar-napar-ekologiczne-srodki-ochrony-roslin.php https://ladnydom.pl/Ogrody/7,113393,24756131,rosliny-odstraszajace-szkodniki-w-ogrodzie.html http://ozoopole.pzd.pl/ziola-w-walce-ze-szkodnikami-roslin-uprawnych/