Archiwum 22 marca 2022


mar 22 2022 miody
Komentarze (0)

Miody to ważny składnik naszej diety mają wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, wodę, żelazo, potas, fosfor, miedź, wapń, magnez, mangan, biotynę, kwas pantotenowy, foliowy, witaminy B1, B, B3, B6, B12, C, cukry proste, enzymy rozkładające cukry, lizozym, niewielkie ilości oligosacharydów, witaminy, biogeny, kwasy jabłkowy, pirogronowy, glukonowy, cytrynowy, bursztynowy, mniej mrówkowego, szczawiowego, mlekowego, octowego, abscyzynowego, benzoesowego, cynamonowego, są aminokwasy i krótkie peptydy, są kwasy fenolowe i flawonoidyNaturalny miód jest ciemny, lepki, częściowo lub całkowicie skrystalizowany, mamy miody wiosenne, spadziowe, wielokwiatowe, gryczane, rzepakowe, lipowe, wrzosowe, akacjowe, miód płynny to patoka, stały to krupiec, są miody nektarowe, zrobione z nektaru i soków roślinnych nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin, spadziowo-nektarowe z nektaru, soków roślinnych i wydzielin żywych roślin i wydalin pszczół np. śliny i spadziowe ze spadzi czyli wydalin pszczół z dodatkiem soków roślinnych. Podgrzewanie unieaktywnia enzymy z miodu, enzymy pochodzą ze śliny i jelita pszczół, mogą pochodzić też z roślin, enzymy to inwertaza, maltaza, diastaza, maltaza, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozy, alfa i beta amylaza, cukry to głównie glukoza i fruktoza, dwucukry, trójcukry, oligosacharydy i wielocukry pochodzące z nektaru i spadzi. Miód dodajemy do potraw i napojów o temperaturze do 40 st. Przyprawiamy herbatę, herbatki owocowe, wodę, lemoniadę, oranżadę, soki, smarujemy pieczywo, kanapki, dodajemy do twarożków, sałatek owocowych i warzywnych, różne miody mają rożne właściwości, wszystkie u zdrowych ludzi dodają energii na długo i zaspokajają zapotrzebowanie na witaminy i biogeny, u osób z cukrzycą i insulinoopornością są pierwszą pomocą w przypadku hipoglikemii

Różne miody mają różne właściwości. Miód wielokwiatowy podnosi odporność i łagodzi astmę, jest słodki i łagodny. Lipowy jest jasny, słodki, lekko ostry, działa napotnie, przeciwgorączkowo, wyksztuśnie, łagodzi stres, stymuluje układ nerwowy do pracy. Akacjowy jest jasny, kremowy, słodki, łagodny, pomaga na nerki i układ moczowy. Gryczany jest ostrzejszy, mniej słodki od lipowego i wielokwiatowego, ciemny, wspomaga pracę serca, oczyszcza, odtruwa, wzmacnia układ krążenia, uzupełnia poziom żelaza, zalecany w czasie miesiączek. Wrzosowy jest ciemny, gorzkawosłodki, pomaga regenerację po chorobach gardła, jamy ustnej i układu pokarmowego, wspomaga nerki i układ moczowy. Malinowy ma owocowy smak i zapach, trudno dostępny, napotny, przeciwgorączkowy pomaga w przeziębieniu i grypie. Miód spadziowy ze spadzi iglastej pomaga na osłabienie, anemię, przemęczenie, poprawia pracę serca i układu krążenia, odporność, jest bardziej cierpki od miodów nektarowych, jest ciemny, bywa zielonkawy, jest najzdrowszym naszym miodem, miód ze spadzi liściastej jest słodszy od iglastego, ma korzenny posmak, odtruwa i wspomaga kości. Kupujmy polskie prawdziwe miody pszczele z certyfikowanych pasiek, które są droższe od tych z przetworzonego cukru. Miody powinni jeść seniorzy, dzieci, ludzie w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego, ludzie przemęczeni, w trakcie chorób i po nich. Cukrzycy i ludzie uczulenie na produkty pszczele powinni ograniczać miody [https://biogo.pl/blog/rodzaje-i-wlasciwosci-poszczegolnych-miodow/]. Teraz popularny jest miód manuka, jednak przebywa on do nas długą drogę, nie wiemy jak wygląda uprawa krzewu manuka Leptospermum scoparium (drzewa herbacianego), czy nie stosuje się pestycydów i nadmiaru nawozów, w jakich warunkach są pasieki, dlatego lepiej kupować nasze polskie, tańsze miody powstałe w znanych warunkach albo kupować od lokalnych pszczelarzy, których znacie i wiecie wszystko o swojej okolicy i wiecie co się u Was dzieje. Wtedy znacie warunki i życia roślin i pszczół. Miód manuka jest polecany głównie ze względu na dużą ilość przeciwbakteryjnego związku, metylogliksalu, nasze miody mają go mniej, ale można zjeść ich więcej, żeby wyrównać ilość, lub uzupełnić innymi przeciwbakteryjnymi związkami z pokarmów roślinnych, które musimy jeść w zbilansowanej diecie. Zdrowi ludzie mogą zjeść więcej miodu, diabetycy zjeść więcej warzyw, nasze miody są tańsze, a warunki bytowania pszczół i życia kwiatów są znane, wiemy co w tym miodzie może jeszcze być, a czego nie ma, w przypadku miodów z zagranicy nie wiemy nic. Miody są też przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, miody pomagają leczenie wszelkich ran, także trudno gojących się, odleżyn, odmrożeń, oparzeń, stopy cukrzycowej, łagodzi spierzchnięcie wargi. Najlepsze są miody surowe, niepasteryzowane, nie przetwarzane, nie filtrowany, ma pełnię minerałów, witamin, enzymów, kwasów organicznych.