Komentarze (0)
Grzyby mają lecznicze właściwości, przedstawię te opisane wcześniej, chociaż osobiście polecam nasze grzybki z wiadomych źródeł. Leczenie grzybami to mykoterapia (fungoterapia). Zbieramy tylko znane grzyby, jeśli nie jesteśmy pewni, to każdy sanepid ma grzyboznawcę, który oceni czy grzyby są jadalne. Grzyby dodajemy do sosów, mięs, smażymy, dusimy, gotujemy jako samodzielne danie, robimy z nich zupy, można uprawiać je samemu. Nasze grzyby są zdrowsze, warunków życia, uprawy i zbiory oraz przechowywania i transportu grzybów z Azji jak shitake, lakownica, żagwica listkowata nie znamy. Grzyby są przeciwalergiczne, obniżają ciśnienie, poziom cukru, cholesterol wygaszają stany zapalne, łagodzą ból, mogą działać przeciwnowotworowo, są przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Dieta z grzybami zapobiega wielu chorobom. 700 grzybów jest leczniczych, z naszych lecznicze są kurki i borowik szlachetny. Borowik i maślaki działają przeciwutleniająco, ograniczają rozwój nowotworów, podobne właściwości mają maczużnik bojowy i włóknousznik ukośny. Przeciwnowotworowy jest też wrośniak różnobarwny, grzyby ograniczają rozwój mięsaków, raka jelita grubego, piersi, żołądka, płuc, stymulują komórki obronne niszczące komórki rakowe. Wrośniak różnobarwny, borowik, maślaki rosną w Polsce, można je zbierać i dodawać do potraw, jeśli tylko jesteśmy w stanie je rozróżnić lub zbadać przed jedzeniem u grzyboznawcy. Azjatyckie twardziak jadalny i lakownica lśniąca obniżają poziom złego cholesteroli i triacylogliceroli, homocysteiny, zmniejszają ryzyko zakrzepów, nie wpływają na dobry cholesterol, podobne właściwości maa boczniak, którego możemy uprawiać w domu i żagwica listkowata, która jest zagrożona wyginięciem, więc nie wolno jej zbierać. Żagwica listkowata, maczużniki obecne także u nas i czernidłak kołpakowaty obniżają poziom cukru we krwi, czernidłak osłania komórki trzustki, chroni przed uszkodzeniami cukrzycowymi, lakownica też działa przeciwcukrzycowo. Przeciwalergicznie działają lakownica, łuskwiak nameko, Hypsizygus marmoreus, którego można uprawiać, nasze zimówka aksamitnotrzonowa (inaczej płomiennica zimowa), boczniak mikołajkowy. Lakownica i nasze kurki zwalczają gronkowca złocistego, lakownica zwalcza też wirusy. Boczniak ostrygowaty i mikołajkowy, polówka wiązkowa i lakownica są przeciwgrzybicze. Grzyby chronią wątrobę, łagodzą bóle stawów, wygaszają stany zapalne. Boczniak łyżkowaty wygasza stany zapalne, u nas chroniony i rzadki, soplówka gałęzista koi ból bez skutków ubocznych, lakownica zapobiega niszczeniu komórek wątroby. Zagraniczne grzyby są drogie, ale nasze jadalne i własnoręcznie uprawiane warto włączyć do codziennej diety [https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-alternatywna/mykoterapia-fungoterapia-leczenie-grzybami-ktore-grzyby-lecza-aa-ZXey-U8FX-oa84.html] kolejne lecznicze grzyby to uszak bzowy, soplówka jeżowata, wrośniak wielobarwny, soplówka leczy alergię na mleko, zaburzenia trawienia, choroby żołądka i jelit, przeciwbakteryjna i hamuje rozwój guzów, podobnie działa żagiew i kordyceps chiński, żagiew rośnie u nas.
Lakownica lśniąca jest przeciwnowotworowa, hamuje rozwój guzów i łagodzi ból nowotworowy, preparaty obniżają ryzyko zakrzepicy i zapalenia żył, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawiają ukrwienie, rozrzedzają krew.
Twardziak jadalny leczy nowotwory, otyłość, zaburzenia potencji, choroby układu sercowo-naczyniowego, kamicę woreczka żółciowego, wrzody, zaparcia, jest przeciwwirusowy, pomaga nawet utrzymać pod kontrolą HIV
Boczniak ostrygowaty pobudza do pracy makrofagi, obniża poziom glukozy, cholesterolu LDL, jedzenie boczniaków, chroni serce, zapobiega miażdżycy, chroni przed uszkodzeniami mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, hamuje rozwój nowotworów, obniża ciśnienie w gałkach ocznych, zapobiega jaskrze, można hodować w domu [https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/lecz-sie-grzybami/] Osobiście polecam grzyby duszone, smażone, gotowane, w sosach, jako dodatek do mięs, krokietów, naleśników, placków ziemniaczanych, zup, bigosu, suszone i świeże jako danie główne i dodatek w dużych ilościach. Wiele gatunków grzybów jest leczniczych i jadalnych.