Komentarze (0)
Był wpis o ekologicznych ogródkach, jednak na takie potrzeba dużo miejsca, niezależnie od pory roku i metrażumożna uprawiać kiełki, oczywiście najlepsze są uprawiane w ziemi, ale równie dobrze mozna je uprawiać na mokrej gazie, ligninie czy wacie. Kiełek to młoda roslinka, zwykle w stadium siewki, czyli jeszcze z liścieniami. Kiełki wysiewa sie z nasion, muszą mieć wilgoć i światło. Jadalne są kiełki:
Lucerny siwnej Medicago sativa mają owalne, ciemnozielone liścienie i długą, białą łodygę, nasiona lucerny są brązowe, owalne, kiełki mają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, biogeny: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen, fitoestrogeny, beta karoten, lecytynę, chlorofil, białko, saponiny i błonnik.
Brokuł Brassica oleracea var. italica długie łodyżki, okrągławe liścienie, małe brązowe, okrągłe nasiona, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, biogeny Ca, Fe, Mg, P, K, Zn, Mn, Se, błonnik, karoten, kwasy omega 3, chlorofil, luteinę i inne przeciwutleniacze, koenzym Q10, białko.
Burak ćwikłowy Beta vulgaris brazowe, kanciaste nasiona, czerwone łodyżki, języczkowate, jasnozielone, podłuzne liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B6, B9, C, biogeny: wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt, błonnik, białko, betacyjaninę, chlorofil.
Cebula Allium cepa czarne, trójkątne nasiona, białe, długie łodyżki, podługowate liścienie, ma witaminy: A, B, C, E, biogeny: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarkę, karoten, chlorofil, białko.
Fasola adzuki Vigna angularis czerwonofioletowe, owalne nasiona, długie, białe łodyżki, łezkowate liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, biogeny: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen, fitosterole, błonnik, białko, chlorofil.
Fasola mung Vigna radiata Zielone, okrągławe nasiona, białę łodyżki, masywne, zgniłozielone, podłużne liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, biogeny: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, błonnik, karoten, białko, chlorofil.
Gorczyca biała Sinapis alba bezowe, okrągłe, dorbne nasionka, białę długie łodyzki, okrągłe liścienie, ma witaminy: A, B1, B3, C, E, K, biogeny: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, selen, mangan, miedź, białko, karoten,l chlorofil, kwasy omega 3, przeciwutleniacze, synalbinę, chlorofil.
Kapusta warzywna Brassica oleracea czarnobrunatne, okrągłe, małe nasionka, czerwone, długie łodyzki, sercowate liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, biogeny: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, białko, chlorofil, beta karoten, chlorofil.
Koniczyna czerwona (łąkowa) Trifolium pratense owalne, drobne, zielone nasionka, długie łodyzki, jasnozielone, owalne liscienie, ma witaminy: A, B1, B5, B6, C, E, K, biogeny: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen, fitoestrogeny, białko, saponiny, flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko i glikozydy.
Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum żółtobrązowe, kamyczkowate nasionka, białe łodyżki, owalne, podłużne liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, C, biogeny, siarke, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, lecytynę, flawonoidy, saponiny, białko, chlorofil.
Rzerzucha siewna (pieprzyca) Lepidium sativum sierpowate, ceglaste nasionka, zielono-białe, proste łodyzki, owalne liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K, biogeny: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod, olejki eteryczne i białko, chlorofil.
Pszenica zwyczajna Triticum aestivum złote, owalne ziarniaki, cienkie, białe łodyżki, podłużny, lancetowaty liścień, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, biogeny: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem, molibden, błonnik, białko, amigdaline, kiedys była uznawana za truciznę dziś zauważa się jej rolę w zapobieganiu nowotworom, chlorofil.
Rzodkiewka siewna Raphanus sativus okrągławe, lekko spłąszczone, brązowo-bezowe nasionka, białe, zgięte łodyżki, okrągłe, tarczowate liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, C, E, biogeny: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan oraz białko, chlorofil, inozytol, PABA.
Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes brązowe, sercowate nasiona, czerwona, długa, prosta łodyżka, ciemno zielone, serduszkowate liścienie, ma witaminy: C, K, gr. B, biogeny: fosfor, magnes, wapń, beta karoten, chlorofil.
Słonecznik zwyczajny Helianthus annuus biało-szare, podłuzne, lekko zaostrzone nasiona, proste, zielone łodyzki, jajowate, grube, jasno zielone liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, D, E, K, biogeny: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem oraz koenzym Q 10, nienasycone kwasy tłuszczowe, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektyny, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko, chlorofil.
Soczewica jadalna Lens culinaris zielone, spałszczone, okragłe, zaostrzone nasiona, pogięte, długie, białe łodyzki, okrągłe, zielone, masywne, grube liścienie, ma witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, biogeny: wapń żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor-B5 pomaga utrzymać gospodarkę wapniową organizmu, molibden, selen, sód, siarkę oraz koenzym Q10, błonnik, amigdalinę, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko i beta karoten, chlorofil.
Soja warzywna Glycine max bezowe, okragłe nasiona, długie, lekko falujące, bezowo-białe łodyzki, owalne, zwęzone ku końcom, masywne liścienie, ma witaminy: , B1, B2, B5, B9, C, E, K, biogeny: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan oraz fitoestrogeny, błonnik, białko, lecytyne, chlorofil [http://www.kielki.info/index.php].