Komentarze (0)
Lipiec
- lipiec to miesiąc dojrzewania moreli, porzeczek, agrestu, jagód, borówek, czereśni, wiśni, truskawek, poziomek, wczesnych jabłek, pierwszych śliwek
- drzewka i krzewy podlewamy, w latach urodzaju stosujemy podpory dla gałązek
- po zbiorze przycinamy wierzchołek i prześwietlamy wiśnie oraz wycinamy stare, chore, uszkodzone, zachodzące na siebie gałęzie czereśni, wycinamy maliny, które nie owocowały (stare, zdrewniałe), przycinamy winorośle do 8 liśćmi nad gronami i wycinamy nieowocujące pędy, przycinamy jabłonie i grusze w szpalerach, by na siebie nie zachodziło, przycinamy pędy truskawek do 6 cm, usuwamy ściółkę, podlewamy, nawozimy, kiedy są w jednym miejscu 4 lata wykopujemy je
- zwalczamy mszyce, przędziorki, bawełnice korówkę, parch jabłoni, brunatną zgniliznę i inne choroby
- w suche lata podlewamy warzywa, głównie dynię cukinię, fasolę ogórki, kapustne
- zwalczamy mączniaka, zarazę ziemniaczaną, śmietkę ćwiklaną, połyśnicę marchwiankę, stonkę ziemniaczaną
- nawozimy pomidory i usuwamy boczne pędy z kątów liści
- wysiewamy kolejny raz sałatę, rzodkiewkę, rzodkiew czarna, kalarepę, kapustę włoską, szpinak, koper, sadzimy z rozsady endywię, brukselkę, szpinak, koper włoski
- zbieramy oregano, szałwię, miętę, tymianek, estragon, cząber, kalarepę, brokuły, kalafiory, bober, fasolkę, groch, wczesne i średnio wczesne kapusty, zbieramy dyniowate, patison na przetwory musi mieć 7-10 cm średnicy, zbieramy natkę marchwi, pietruszki, koperku, cebuli, szczypiorku, pora, selera
- wykopujemy cebulki hiacyntów, tulipanów, narcyzów, szachownic, śniedków, czosnków ozdobnych, hiacynty wykopujemy co roku, resztę co 3 lata, usuwamy uszkodzone bulwy, kładziemy je w torfie w przewiewnym, chłodnym miejscu
- rośliny kwitnące i przekwitające podlewamy rzadziej a solidnie, spulchniamy im glebę motyką
- uzupełniamy wodę w oczku wodnym i stawie
- na stałe miejsce można wysiać dziewannę, do rozsadnika niezapominajki, fiołki rogate, stokrotki, po 3-4 tygodniach pikujemy na rabatę lub do inspektu
- ściółkujemy byliny i krzewy, kwasolubne ściółkujemy korą sosnową
- od połowy lipca do połowy sierpnia okulizujemy róże, pobieramy sadzonki półzdrewniałe z drzewek i krzewów liściastych zimozielonych, pobieramy sadzonki wierzchołkowe z wrzosów i ukorzeniamy je w kwaśnym torfie z piaskiem, można rozmnażać je w sierpniu, pozbywamy się szkodników z dalii i złocieni
- podlewamy balkonowce, pelargoniee, petunie i surfinie dwa razy dziennie w upał, roślinki nawozimy zależnie od gatunku co 7-14 dni płynnym nawozem, lobelia, petunia ogrodowa, pelargonia, szafranek, epimedium zakwitną drugi raz, gdy usuniemy zwiędłe kwiatostany
- zwalczamy mszyce na balkonie
- nawozimy raz w miesiącu, podlewamy 2-3 razy w tygodniu, plewimy i przewietrzamy trawnik, intensywnie użytkowany trawnik kosimy co tydzień, słabo użytkowany co 3-4 tygodnie
Sierpień
-tniemy wiśnie, czereśnie, jabłonie, grusze, jabłonie i grusze prześwietlamy by nie zasłaniały owoców starsze gałęzie, wiśnie i czereśnie w drugiej połowie sierpnia po zbiorach, po zbiorze śliwek tniemy śliwy, rany smarujemy maścią ogrodniczą, prześwietlamy agrest i porzeczki, przycinamy maliny, można prześwietlić orzech włoski
- w miejscu gdzie jesienią posadzimy drzewka owocowe wysiewamy teraz zielony nawóz np. facelię, peluszkę
- w połowie sierpnia zakładamy na gałęzie opaski z pułapkami na owocówki śliwkóweczki, które w połowie września zdejmiemy i spalimy
- plewimy truskawki, ścinamy do 5 cm, nawozimy, podlewamy, co 4 lata sadzimy je w miejscu gdzie rosły rośliny cebulowe, aksamitki, gorczyca i motylkowe, nie sadzimy w miejscu pomidorów, glebę przekopujemy i odchwaszczamy na tydzień przed sadzeniem, przed samym sadzeniem na 30 minut zanurzamy korzonki w wodzie, po posadzeniu podlewam, truskawki sadzimy na początku sierpnia
- w sierpniu zbieramy pomidory, paprykę, bakłażany, ogórki, kabaczki, cukinię, fasolkę, brokuły, kalafiory, wczesne marchwie i kapusty, kończymy zbiory tymianku i szałwii, radzi się spalić pozostałości
- sadzimy na zbiór jesienny szpinak, sałatę masłową, endywię, koper włoski, rzodkiew, kapustę pekińską, rzepę, pod koniec sierpnia roszponkę i szczaw, przenosimy z rozsadnika sadzonki sałaty masłowej i kruchej, kalarepy, jarmużu, fenkułu
- po 20 przy suchej pogodzie ogławiamy pomidory, dynię, paprykę, odcinamy do 2 liści nad ostatnim kwiatem pędy, na przełomie sierpnia i września ogławiamy brukselkę, musi mieć 2 centymetrowe główki
- zwalczamy połyśnicę marchwiankę
- przesadzamy iglaki, trzeba je nawieźć i dać szczepionkę mikoryzową, żeby się przyjęły, tworzymy tez sadzonki iglaków, czyli młode, jednoroczne wierzchołki pędów
- w drugiej połowie sadzimy rośliny cebulowe zimowity i krokusy jesienne, później tulipany, hiacynty lilie
- co roku w sierpniu przycinamy lawendę, przycinamy rośliny wodne, by nie odcięły tlenu i przycinamy żywopłot, głównie żywotniki, przycinamy też iglaki: choiny, jałowce, cisy, modrzewie, cyprysiki, ostatni raz tniemy żywopłoty liściaste
- do końca sierpnia pobieramy sadzonki półzdrewniałe, przesadzamy i dzielimy kępki przekwitłych byli, na stałe miejsce przenosimy siewki roślin dwuletnich z wysianych do rozsadnika w czerwcu nasion: stokrotki, bratki, laki, goździk brodaty, malwę ogrodową, dziewannę i dzwonki ogrodowe w czerwcu lub lipcu siejemy od razu na stałe miejsce, jej korzeń źle znosi wykopywanie, pod koniec sierpnia sadzimy piwonię, można ją w sierpniu przesadzać, przesadzamy ją co 5-6 lat
- zwalczamy mączniaka prawdziwego na astrach jesiennych i osutkę sony na sośnie oraz mszyce
- ziemię w doniczkach spulchniamy pazurkami lub grabkami, tak by nie uszkodzić korzeni, zdmuchujemy kurz, a jeśli rośliny lubią zraszanie, zraszamy je, by go usunąć, można go wytrzeć szczotką z bardzo miękkim włosiem, przycinamy zbyt bujnie okazy, pobieramy sadzonki pelargonii, które trzymamy w doniczkach do maja
- teraz można wysiać trawnik, obecny kosimy, kiedy suche lato podlewamy i kosimy wyżej, kończymy stosować na trawniku nawozy azotowe, zaczynami nawożenie nawozami jesiennymi
Wrzesień
- na 2 tygodnie przed dojrzeniem zbieramy jabłka i gruszki, pojawiają się jeżyny, są maliny owocujące do przymrozków, śliwki, wczesne winogrona, powtarzające owocowanie truskawki, owocują orzechy włoskie i leszczyna, zbieramy największe owoce, potem stopniowo dojrzewające, przygotowujemy miejsce w piwnicy, na 3 tygodnie przed zbiorami odgrzybiamy odpowiednie pomieszczenia, zbieramy opadłe owoce, jeśli są całe zjadamy na bieżąco, jeśli nie każą je spalić, ale można zostawić dla ptaków i bezkręgowców, w przyrodzie owoce też gniją i opadają, gnicie daje ciepło potrzebne nasionkom do rozwoju i jest naturalnym procesem w przyrodzie
- przygotowujemy glebę pod sadzenie drzewek owocowych
- usuwamy okazy porażone rakiem bakteryjnym drzew owocowych i brunatną zgnilizną drzew pestkowych, zastawiamy pułapki na owocówki śliwkóweczki z papieru falistego i lepkie pułapki na pędzika poziomek, szkodniki z pułapek niszczymy, usuwamy porażone przez owady maliny
- zbieramy pomidory, które przechowujemy w stałej temp. 10 st, ogórki, paprykę, bober, fasolę, buraki, marchew, pietruszkę, zaczynamy wykopki ziemniaków, zbieramy lubczyk i cząber, zdrowe ciała roślin przeznaczamy na kompost, chore palimy
- do połowy września można wysiać buraki liściowe w rozstawie 40x15 cm, szpinak w rozstawie 3x15 cm, roszponkę w rozstawie 10-20 cm, sadzimy dymkę głębiej i gęściej niż wiosną, wykopujemy rabarbar, dzielimy na sadzonki z 2-3 korzeniami i pączkiem, trzymamy 3 godziny aż przeschną sadzimy w dołku z obornikiem lub kompostem
- wysiane późno warzywa podlewamy, pod koniec miesiąca spulchniamy glebę warzywnika przekopując ją
- siejemy selery i pietruszki do doniczek na parapet
- teraz kwitnie jeżówka, aksamitki, astry, cynie, trzeba im usuwać zwiędłe kwiaty, kwitną wrzosy, trzeba je podlewać, usuwamy zwiędłe róże, można zrobić z róż sadzonki pędowe
- rabaty odchwaszczamy, przekopujemy przed zimą, stawiamy pułapki na turkucie podjadki
- sadzimy zaprawione środkiem grzybobójczym cebule wiosennych kwiatów, warto posadzić czosnek niedźwiedzi, tworzymy wrzosowisko, potrzebują słońca, lekko przepuszczalnej, żyznej gleby o pH 3,5-5, trzeba dać im szczepionkę mikoryzową dla wrzosowatych, wrzesień to ostatni czas na sadzenie roślin dwuletnich jak bratki i stokrotki
- co 5-6 lat przesadzamy i dzielimy byliny przez podział kłączy lub rozłogów, wykopuje się lilie i sadzi w nowym miejscu lub trzyma w woreczku z torfem do wiosny w lodówce w 2-4 st, wykopujemy bulwy mieczyków, suszymy je, dzielimy i trzymamy w chłodnej piwnicy do wiosny, po zaschnięciu wykopujemy bulwy begonii bulwiastej, suszymy trzymamy w skrzynce z torfem lub piaskiem w chłodnym, suchym miejscu, przekwitłe rośliny jednoroczne możemy przeznaczyć na kompost, ale mogą wydać jeszcze owoce i dać samosiew
- w suche, słoneczne dni zbieramy nasiona chabra bławatka, maku polnego, kopru, czarnuszki, maczku kalifornijskiego, nagietka lekarskiego, ostróżki, które trzymamy do wiosny w papierowych woreczkach
- grabimy liście, chociaż też są naturalnym elementem przyrody i stanowią nawóz dla roślin, okrywę przed mrozem, ograniczają parowanie w suche zimy i jesienie, zgrabione na kupkę są domkiem dla jeży
- sadzimy w doniczkach zimozielone balkonowce jak wrzos pospolity
- kończymy nawożenie roślin doniczkowych trzymanych w domu i na balkonie, balkonowce podlewamy rzadziej i mniej obficie, palmy, paprocie, figowce i inne rośliny wystawiane myjemy wraz z doniczkami i wnosimy do domu, sadzimy do doniczek cebulki hiacyntów i innych cebulaczków do zimowego pędzenia
- trawnik kosimy co tydzień, kosimy łąkę kwiatową, drugi raz kosimy, gdy rośliny podrosną, gdy przekwitną kwiaty, w słoneczny dzień rozprowadzamy po trawniku kompost przy pomocy wierzbowej miotełki, można teraz posadzić krokusy na trawniki, by ukorzeniły się przed śniegiem