Mniszek lekarski rośnie wszędzie, jest jadalny, każdy go rozpoznaje, jest darmowy, smaczny. Korzeń mniszka rozpoczyna niszczenie komórek raka prostaty w ciągu 48 godzin. Jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu Windsor, korzeń mniszka niszczy komórki nowotworowe, nie dając skutków ubocznych. Ekstrakt z korzenia leczy nowotwory płuc, prostaty i atypową białaczkę szpikową.
Są prowadzone badania na temat leczenia raka piersi przy pomocy mniszka. Zebrano całe mniszki, wysuszono je, zmielono, podzielono na dwie części, jedną zanurzono w 96% etanolu, drugą w 96% metanolu. Potem oba wyciągi przesączono, odparowano w temp. 40-50 st, następnie trzymano w 4 st. do przeprowadzenia badań wyciąg zawieszono w płynie hodowlanym DMEM i uzupełniono 10% surowicą płodową krowy i 1% środkiem przeciwgrzybiczym. Wyciąg z mniszka stanowił 200g/ml roztworu.
Pobrano komórki macierzyste raka piersi i założono ich hodowle na pożywce hodowlanej, na płytkach słabo przylegających, by komórki utworzyły kulę i klasycznych, by uzyskać płaskie hodowle. Komórki wybarwiono. Założono wiele hodowli kulistych z różną liczbą komórek. Wszystkie hodowle trzymano w wilgotnym środowisku z 5% CO2 i w 37 st. Na płytkach słabo przylegających powstała kula z komórek, która wykazywała cechy nowotworu, miała dwie warstwy komórek, zewnętrzna była żywa, komórki wykazywały większą ekspresję N-kahedryny, słabszą ekspresję E-kahedryny (kahedryny to białka powierzchniowe odpowiedzialne za komunikację między komórkami, patologiczna ekspresja kahedryn umożliwia tworzenie przerzutów), komórki te mogły przenikać do macierzy międzykomórkowej i w środku kuli była zachowana hipoksja. Hodowle podzielono na grupę kontrolną mającą płaskie i kuliste hodowle nie poddane działaniu mniszka i grupę badaną. Grupa kontrolna zachowywała się normalnie.
Grupę badaną potraktowano różnymi stężeniami ekstraktu z mniszka i zbadano ekspresję genów odpowiedzialnych za apoptozę, tempo apoptozy i produkcję reaktywnych form tlenu. Okazało się, że wyciąg z mniszka zwiększył ekspresję genów odpowiedzialnych za apoptozę, syntezę czynnika martwicy nowotworów oraz białka receptorowego dla niego, wyciąg mniszka oparty na metanolu zwiększył syntezę wolnych rodników tlenowych. Hodowle kontrolne bez ekstraktu rozwijały się normalne. Płaskie hodowle lepiej poddały się wyciągowi etanolowemu, okrągłe metanolowemu, jednak wszystkie hodowle zareagowały na wyciąg mniszka spadkiem proliferacji komórek nowotworowych, potraktowane nim kolonie miały zahamowany rozwój.
Nowotwór piersi to najczęściej występujący nowotwór u kobiet, stosowane terapie nie zawsze są skuteczne i mają wiele skutków ubocznych, wyciąg z mniszka nie ma skutków ubocznych i działa skutecznie, przyspiesza apoptozę, aktywuje czynnik martwicy nowotworów. Niszczy nie tylko raka piersi, ale hamuje rozwój raka szyjki macicy, prostaty, wątroby i czerniaka [http://www.bmrat.org/index.php/BMRAT/article/view/108].
Mniszek razem z wyciągami z jemioły pomaga na nowotwory u dzieci. Zbadano cykl komórkowy, stan mitochondriów i zdolność do przerzutów nerwiaka niedojrzałego, następnie potraktowano go sfermentowanym ekstraktem z mniszka i preparatami z jemioły, okazało się, że komórki nowotworowe są bardziej wrażliwe na te zioła od zwykłych fibroblastów. Mniszek i jemioła ograniczyły inwazyjność nerwiaka, wzmogły apoptozę, spowodowały rozpad mitochondriów [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30219442/].
Mniszek ma witaminy B1, B2, B6, C, E, A, magnez, wapń, fosfor, miedź, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy. 72-letni John DiCarlo zachorował na ostrą białaczkę, lekarze nie dawali mu szans, mężczyzna pił herbatkę z mniszka i wyzdrowiał. Okazało się, że mniszek pomaga na białaczkę limfocytową, mielomonocytową, raka trzustki, okrężnicy i czerniaka. Korzeń nie uszkadza zdrowych komórek, nie obniża odporności, w ciągu 48 godzin niszczy 70% komórek nowotworowych [https://www.odkrywamyzakryte.com/mniszek-lekarski-zabija-raka/].
Powstał Projekt Korzenia Mniszka Lekarskiego Dandelion Root https://www.uwindsor.ca/dandelionrootproject/5/research
Wg książki Ziołolecznictwo-Poradnik dla Lekarzy Aleksandra Ożarowskiego z 1980 r, wydawnictwo Zakład Wydawnictw Lekarskich mniszek wzmacnia wydzielanie żółci, poprawia jej przepływ, jest moczopędny, obniża poziom cukru w początkach cukrzycy, usprawnia pracę wątroby leczą kwiaty i korzenie, jadalny surowy, można robić herbatki,
miodek majowy: 500 koszyczków odstawiamy na godzinę, by owady uciekły, zalewamy lirem wody, gotujemy 15 min, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywamy, odstawiamy na noc, słodzimy,na małym ogniu gotujemy 1,5 godz. przelewamy do słoików, stawiamy je do góry dnem, by uszczelnić zamknięcie.
Korzenie i kwiaty leczą marskość wątroby, WZW, chemiczne uszkodzenia wątroby, choroby dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, słabe wydzielanie żółci, kamicę nerkową, zapalenie kłębuszków nerkowych, moczowodów, pęcherza, 2 łyżki kwiatów lub korzeni zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, gotujemy pod przykryciem 5 min., cedzimy pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem,
świeży sok z korzenia 30-60 kropli na kieliszek wody pijemy 30 min przed jedzeniem na poprawę trawienia, po jedzeniu na wydzielanie żółci, mniszek działa żółciopędnie, moczopędnie, ułatwia przepływ żółci, usuwa nadmiar jonów sodu i potasu, reguluje ciśnienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
Wg książki Zioła i ich Zastosowanie Barbary Kuźnickiej i Marii Dziak z tego samego wydawnictwa z 1984 r leczy korzeń i ziele, ma cukry, inulinę, kauczuki, gorycze, garbniki, śluzy, żywica, zbieramy korzenie pod koniec lata i jesienią jeśli są grubsze od ołówka, płuczemy je, kroimy i suszymy w cieniu, w przewiewnym, ciepłym miejscu, mniszek jest żółciopędny, moczopędny, przeczyszczający, poprawia apetyt
Odwar łyżkę korzeni zalewamy 2 szklankami letniej wody, gotujemy 20 minut, cedzimy, pijemy 2 razy dziennie po szklance, można łyżkę korzeni zmieszać z łyżeczką mięty oraz przyrządzić i pić jak wyżej
Sok ze świeżego ziela 20 dag ziela płuczemy przegotowana wodą, wyciskamy sok, pijemy 50 g 3 razy dziennie, można 5 szklanek soku zalać 1/4 l spirytusu, odstawić na tydzień, pijemy łyżkę nalewki rozpuszczoną w szklance wody 2 razy dziennie
Mniszek to także zdrowe warzywo i prebiotyk, inulina sprzyja florze bakteryjnej jelit, od której zależy nasze zdrowie. Mniszek jest jedzony od lat w całej strefie umiarkowanej, zawarta w nim goryczka pobudza trawienie. Zjadamy młode liście i koszyczki, oba surowce są dobre na surówki, najlepsze są liście przed kwitnieniem. Dzięki mniszkowi i innym dzikim roślinom ludzie przeżyli wojny, okupacje i inne niekorzystne sytuacje, mamy epokę lodowcową, plony są słabe, a mniszka dostatek. Rodzaj mniszek obejmuje 400 gatunków, określanych jako mniszek lekarski, my zjadamy mniszek pospolity, przed zjedzeniem trzeba go umyć lub ugotować, jest jadalny na surowo, ale może mieć jaja tasiemca i glist. Liście i kwiaty zbieramy wiosną, suszymy w przewiewnym, ciemnym miejscu w temperaturze 40 stopni, korzenie jesienią, dokładnie myjemy i suszymy jak wyżej, używane rośliny muszą być zdrowe, zrywane z daleka od dróg, miejsc oprysków i terenów przemysłowych.