Komentarze (0)
Nie tylko warzywa, owoce i kiełki, jedzmy także nasiona.
Słonecznik czyli ziarna słonecznika zwyczajnego Helianthus annuus zawierają witaminy A, D, z grupy B, E, cynk, żelazo, potas, wapń, zdrowe tłuszcze, nadaje się do podjadania, posypywania kanapek, sałatek, surowek.
Pestki dyni Cucurbita pepo, cukinia to odmiana dyni, jej pestki zjadamy razem z owocem, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy B1, B2, B6, C, a, D beta karoten, potas, cynk, selen, nadają się do jedzenia same, na kanapkach, surówkach, jako panierki.
Sezam czyli nasionka sezamu indyjskiego Sesamum indicum nadaje się do surówek, pieczywa, chałwy, ciastek, ciasteczek, mas cukierniczych, panierek, ma aminokwasy, cukry i tłuszcze, ma wapń i białko.
Czarmuszka siewna Nigella sativa przyprawa do wielu potraw i pieczywa, ma kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, nigellon rozszerzający drogi oddechowe, witaminy B1, B2, B3, selen.
Gorczyca biała Synapsis alba przyprawa do mięsiw, składnik musztardy, ma olejki eteryczne, selen, mangan, witanminę B1, wspomaga trawienie.
Orzech włoski Juglans regia nasiona mają zdrowe kwasy tłuszczowe, omega 3, błonnik, witaminy z grupy B, E, magnez, mangan, miedź, kwas elagowy-ptrzeciwutleniacz, białko, węglowodany, zdrowa przekąska i składnik surówek i sałatek, dodatek do ciast, ciasteczek, czekolady, wyrobów cukierniczych, nadzienie cukierków i pralinek.
Orzech laskowy czyli nasiono leszczyny Corylus avellana ma nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i kwas foliowy, zdrowa przekąska, składnik ciast, ciastek, nadzienie pralinek, cukierków, sładnik sałatek i surówek.
Migdał czyli pestka migdałowca pospolitego Prunus dulcis ma białko, witaminę B2, E, magnez, fosfor, zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, do jedzenia jako przekąska, składnik wyrobów cukierniczych.
Orzech nanercza zachodniego czyli nerkowca Anacardium occidentale ma białko, witaminy z grupy B, tłuszcz, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy, zdrowa przekąska.
Pistacje orrzeszki pistacji właściwej Pistacia vera mają witaminy z grupy B, E, wapń, fosfor, przekąska, składnik sałątek, surówek i słodyczy.
Groszek czyli owoc grochu zwyczajnego Pisum sativum składnik sałatek i surówek, zup, ma witaminy z grupy B, A, C, K, E, błonnik, potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń.
Fasola zwyczajna Phaseolus vulgaris fasola w wielu odmianach, nadaje się na sałatki, samodzielne dania, dodatki do dań głównych, ma białko, witaminy A i C, z gr. B, białko, skrobię.
Bób Vicia faba m abiałko, sód, potas, błonnik, rozpuszczalny, nienasycone kwasy tłuszczowe, nadaje się na samodzielnedanie i składnik surówek i zup.
Cieciorka, ciecierzyca pospolita, groch włoski Cicer arietinum skłądnik sałatek, zup, dodatek do dań lub samodzielne danie, ma białko, błonnik, węglowodany, witaminy C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, A, kwas foliowy, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Soja warzywna Glicyne maxna sałatki, samodzielne dania, kotleciki, ma białko, nienasycone kwasy t;luszczowe, witaminy z gr. B, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń.
Pszenica to ziarniaki pszenicy orkiszu Triticum spelta, płaskórki Triticum dicoccum, samopszej T. monococcum i zwuczejnej T. vilgare, z pszenicy robi sie mąke na pieczywo,ciasta i makarony, ma witaminy B1, B2, B3, D, E, K, białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, wapń, potas, magnez, fosfor, siarkę, żelazo.
żyto to ziarniaki żyta zwyczajnego Secale cereale, z których robi sie uniwersalna mąkę, ma witaminy z gr. B, cukry, blonnik, białko, tłuszcz, sód, potas, magnez.
Jęczmień to ziarniaki jęczmienia dwurzędowego Hordeum distichon, z których robi się kasze, ma sód, potas, magnez, witaminy z gr. B, błonnik, cukry, tłuszcze, białka.
Ryż to ziarniaki ryżu siewnego Orysa sativa, stanowią podstawę wielu dań: ryżu z jabłkami, smietaną i cukrem, risotta, mają białko, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, B3.
Kukurydza to ziarniaki i kolby kukurydzy zwyczajnej Zea mays, zjada się dojrzałe ziarniaki gotowane jako danie główne i w occie składnik sałatnik warzywnej, młode kolby zjada się marynowane w całości, mają skrobię, białka, selen, fosfor, potas, magnez, witaminy z gr. B, E i A.
Proso to ziarniaki prosa zwyczajnego Panicum vulgatum, włosowatego P. capillare i rózgowego P. virgatum z prosa robi sie mąke i kasze, proso ma witaminy z gr. B, głównie B1 i B2, białko, cukry, fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom, krzem, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Amarantus to nasiona szarłatu wyniosłego Amaranthus cruentus zjadany jako dodatek do wypieków, deserów, sałatek, ma nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalem, żelazo, wapń, magnez, witamine D, A, E, C, błonnik i wszystkie egzogenne aminokwasy.