Najnowsze wpisy, strona 110


wrz 01 2021

Narwal, piesek z ogonkiem na główce


Komentarze (0)

Narwal to szczeniak znaleziony w Missouri, ktoś go wyrzucił. Znaleźli go pracownicy ośrodka opieki nad zwierzętami Mac'sMission,który zajmuje się bezdomnymizwierzętami w stanie Misssouri. Narwal ma 10 tygodni, miał odmrożoną lapkę, na razie nie nadaje się do adopcji, bo musi zostać ostatni raz zaszczepiony, ale jest jest zdrowy. Czeka w schronisku w Jackson. Piesek urodził z ogonkiem na czole. To jest pozostalość po wchłoniętym bliźniaku, czasem silniejszy płód wchłania słabszy. Często wchlonie w calości, czasem zostają części ciała wchłoniętego plodu, u Narwala to ogonek. W medycynie nazywa się to zjawisko bliźniakiem pasożytniczym, gdzie wchłonięty fragment bliźniaka rozwija się i żyje podłączony do układu krążenia i nerwowego bliźniaka. Wewnątrz ciała może uszkadzać narządy zdrowego bliźniaka, jako dodatkowa konczyna nie zawsze przeszkadza. Takie bliźniaki zdażają się u wszystkich zwierząt i ludzi. Ogonek Narwala to fałd skórny wypełniony mięśniami i tkanką łączną niepołączony z kośćmi. Szczeniak nie może nim machać, ogon nie przeszkadza,nie boli, więć weterynarze postanowili go zostawić. Nie wiadomo czy ogonek urośnie wraz z Narwalem. Schronisko w Jackson przyjmuje zdeformowane zwierzęta, które same sobie nie poradzą. Zajmuje się nimi Zalożycielka Rochelle Steffen,która daje kalekim zwierzętom szanse na normalne życie. Wszędzie potrzeba takich Ludzi,którzy opiekują się chorymi zwierzętami. Piszęo Pani Rocgelle ponieważ trzeba honorować ludzi, którzy opiekują się zwierzętami, nie tylkozdrowymi, ale i chorymi, starymi, okaleczonymi, zdeformowanymi np. z rozszczepem podniebienia, bez kończyn lub z dodatkowymi kończynami.

wrz 01 2021

neutralizacja toksyn w wątrobie


Komentarze (0)

Mamy w mitochondriach komórek całego ciała cytochrom p450, który neutralizuje ksenobiotyki, w tym toksyny i leki, najwięcej go wątrobie. To grupa 57 enzymów, z których 12 neutralizuje toksyny. Cytochrom p450 bierze tez udział w syntezie hormonów sterydowych i witaminy D. Ma dwa zadania, syntezę hormonów i odtruwanie organizmu, jest wapniozależny, dlatego wapn i witamina D są niezbędne do odtruwania organizmu. Potrafią rozłożyć nawet organiczne związki rakotwórcze. CYP to białka transbłonowe, które przenoszą elektron z NADPH na tlen, w reakcji uczestniczy hem cytochromu b łańcucha oddechowego w razie konieczności na FMN, FAD, hem cytochromu b i substrat, czyli ksenobiotyk. Cytochrom p450 jest w wątrobie, dlatego silne zatrucie niszczy wątrobę, leki, narkotyki, alkohol, środki ochrony roślin niszczą wątrobę.

Ksenobiotyk to jest wszystko, co obce, a dostanie się do organizmu i może oddziaływać na metabolizm. Wątroba neutralizuje toksyny i leki, dzięki czemu zmniejsza ich oddziaływanie na organizm, pozwala się najpierw zmienić je w mniej toksyczne lub obojętne związki i pozbyć. Komórki wątroby maja cytochrom p450, ten cytochrom to grupa oksygenaz utleniających ksenobiotyki. Ich liczba rośnie wraz z zanieczyszczeniem lub podażą ksenobiotyków, dlatego ludzie przyzwyczają się do używek i do leków, których potrzebują coraz więcej, by osiągnąć odpowiedni efekt np. jak ktoś nie bierze leków przeciwbólowych wystarczy jedna tabletka, by go znieczulić, ale jak ktoś bierze dużo danego leku, potrzebuje znacznie więcej, by przestać czuć ból, tak samo alkohol, ktoś kto nie pije, upije się jednym kieliszkiem wódki, ten kto dużo pije, wypije kilka butelek i może rozmawiać, a nawet robić prace domowe. Tak samo przyzwyczajamy się do substancji czynnych zawartych w ziołach i chociaż mają silne działanie lecznicze i zwykle używane są jako przyprawy, to ludzie, którzy dużo jedzą ziół potrafią bazylię, miętę, chili, oregano, czosnek, cebulę, pasternak, rozmaryn, lubczyk, cynamon, goździki, mniszek lekarski, pokrzywę, podagrycznik, jasnotę, pietruszkę, chrzan i musztardę na bazie gorczycy jeść w takich ilościach jak ludzie nieużywający ziół jedzą inne warzywa. W ten sam sposób przyzwyczajamy się do toksyn ze środowiska. Słabsze ksenobiotyki jak substancje czynne z ziół jesteśmy w stanie jeść w dowolnych ilościach, silniejsze jak leki, środki ochrony roślin, słabsze trucizny roślinne, toksyny z pleśni niszczą wątrobę w dużych ilościach, z silnymi truciznami roślinnymi i grzybowymi wątroba sobie nie poradzi, dlatego nie można jeść nieznanych roślin i grzybów.

 

wrz 01 2021

Nawożenie drzewek, krzewów i bylin owocowych...


Komentarze (0)

Wiele roślin uprawnych potrzebuje nawożenia, szczególnie te rosnące długo w jednym miejscu, wieloletnie drzewa i krzewy oraz byliny, nawożone rośliny bujniej owocują. Drzewka i krzewy nawozimy wiosną granulowanymi lub rozpuszczonymi w wodzie nawozami mineralnymi albo organicznymi-przekompostowanym obornikiem lub kompostem. Nawóz dajemy na szerokość korony. Mineralne nawozy muszą mieć dużo azotu, fosforu, potasu-można stosować jednoskładnikowe nawozy oraz magnez, wapń, żelazo, bor, najlepsze są gotowe mieszanki biogenów z podanym dawkowaniem. Młode drzewka w pierwszym roku wzrostu pierwszy raz nawozimy w połowie maja, drugi raz w połowie czerwca, gdy wiosenny przyrost jest silny, nawozimy raz a solidnie na początku maja, starsze drzewka potrzebują mniej azotu. Starsze drzewka nawozimy co roku wiosną nawozami mineralnymi lub co 3-4 lata kompostem albo obornikiem. Co 3-4 lata jesienią wapnujemy glebę pod drzewkami celem zrównoważenia jej pH.

Wiosną drzewka ściółkujemy kompostem, robimy warstwę grubości 2-5 cm wokół drzewka i mieszamy z ziemią w pochmurny dzień. Obornik najlepiej stosować przed posadzeniem drzewka w ilości 120 g na m2, rozkłada się on w miesiąc uwalniając przyswajalne dla roślin składniki odżywcze, można zrobić z niego roztwór wodny do podlewania drzewek.

Dobierając nawóz warto poznać chemizm gleby w ogrodzie, uniwersalne nawozy stosujemy dla roślin w wieku do 4 lata stosujemy w dawce 40-60 g/m2, dla starszych 60-80 g/m2. Glebę azotujemy na przełomie marca i kwietnia, w 1 i 2 roku dajemy 50g, w 3 i 4 dajemy 80 g. Na lekkich glebach wystarczy 60-120 kg azotu na hektar. W dawkach: 1/3 w marcu, 1/3 po kwitnieniu, 1/3 po 20 czerwca , na ciężkich 2/3 w marcu i 1/3 po kwitnieniu, jeśli przyrosty były duże nawozimy dolna dawką wiosną następnego roku, jeśli nie było przyrostu nie dajemy 2 i 3 dawki. Jako źródło fosforu dobra jest mączka kostna lub granulat o składzie 8% azotu, 24% fosforu, 21% potasu i 9% siarki dajemy wiosną 4-6 kg/100m², podczas sadzenia można zmieszać nawóz z mączką kostną, którą samą stosujemy co 2-3 lata. Źródłem potasu jest siarczan potasu, przed owocowaniem dajemy 3-6 kg na 100 m² , w trakcie owocowania 2-4. Można użyć popiołu drzewnego, zależnie od drewna udział potasu się zmienia, najlepiej mieszać go z kompostem i dawkować 30-50 g/m2. Wiosenne źródło magnezu to saletrzak magnezu, dajemy go dla młodych drzewek od 1-4 lat 2,2-4,4 kg saletrzaka/100m², powyżej 4 lat 3,6-7,3kg/100m² [https://poradnikogrodniczy.pl/nawozenie-drzew-owocowych-wiosna.php]

Maliny ukorzeniają się na głębokości 5-25 cm, porzeczki i agrest na głębokości 10-35 cm, porzeczka czarna i malina są wrażliwe na zasolenie. Jagodowe krzewy lubią żyzne, umiarkowanie przepuszczalne gleby o dobrej strukturze, nie lubią ciężkich, za lekkich i zlewnych gleb. Agrest lubi pH 5,5=6,2, malina pH 5,5-6,5, porzeczki 6-6,7. Przed posadzeniem krzewów mieszamy podłoże z obornikiem lub kompostem, które rozkładając się dostarczą składników odżywczych, w pierwszych latach uprawy stosujemy nawóz zielony np. z gorczycy. Przed nawożeniem nawozami trzeba zbadać chemizm gleby, niezdrowe jest też przenawożenie. Wiosną stosujemy nawozy azotowe, latem i jesienią potasowe i fosforowe, jagodowe nawozami azotowymi nawozami co roku, agrest i porzeczki potrzebują 80-120 kg azotu na hektar, maliny 60-100 kg na Ha. Pierwszą dawkę dajemy na początku kwitnienia, drugą po kwitnieniu, trzecią 2 tygodnie później. Saletrę amonową i mocznik dajemy dolistnie. Jagodowe potrzebują 2 razy więcej potasu niż fosforu, wiosną dajemy siarczan potasu, wczesną jesienią sól potasową. Na kwaśnej glebie dajemy po zakończeniu kwitnienia ok. 500kg/ha dolomitu na gleby ubogie, 300kg/ha na gleby średnio zasobne, wtedy nie stosujemy innych nawozów ani obornika. Gdy jest zimno i wilgotno, a rośliny kwitną dajemy dolistnie nawóz z borem. Nadmiar azotu i potasu dają uwodnienie owoców [https://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja-roslin/nawozenie-malin-porzeczek-i-agrestu-kiedy-i-jak-stosowac-nawozy-aa-WC14-SNRK-aatU.html].

Jeżyna lubi wilgotne, żyzne, lekko kwaśne, zasobne gleby, nie lubi podmokłych i zlewnych gleb, przed posadzeniem mieszamy glebę z kompostem. Nawozy dla jeżyn muszą mieć dużo azotu i potasu, nadają się saletra amonowa lub siarczan potasu. Co 2 lata obornikujemy je dawką 2-5 cm obornika na m2, gdy nie ma obornika jesienią rozprowadzamy po ziemi 1 m2 30 g siarczanu potasu, 30 g superfosfatu, wiosną 50 g saletry amonowej , po 25 g na początku maja, 25 w połowie czerwca, jeśli stosujemy obornik, zmniejszamy dawki nawozów o połowę. Potrzebuje podlewania [http://www.wodr.poznan.pl/baza-informacyjna/technologia/produkcja-roslinna/produkcja-ogrodnicza/sadownictwo/item/2773-jagodnik-przydomowy-je%C5%BCyna-bezkolcowa

https://zielonyogrodek.pl/ogrod/warzywnik-i-sad/4384-uprawa-jezyn-w-ogrodzie]

Truskawki i poziomki nie lubią przenawożenia, bezpieczne są nawozy organiczne. Wiosna usuwamy uszkodzone i chore części bylin, potem kompostujemy, można ściółkować grubą warstwą materiału jako wolno działający nawóz i ochrona przed chwastami. Nawozy mineralne tylko dla truskawek i poziomek [https://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja-roslin/wiosenna-pielegnacja-truskawek-i-poziomek-aa-XQjn-SWFo-jBWt.html]

Morwa czarna nie potrzebuje nawozów. Borówkę nawozimy regularnie nawozami zapewniającymi kwaśne pH. Lubi kwaśną, próchnicza, przepuszczalną, wilgotną glebę. Ja obkładam sosnowymi gałązkami.

Ogrodnicy radzą stosować nawozy dla borówek, pierwsze nawożenie jest po przekwitnięciu pod koniec marca, drugie na początku czerwca, jesienne nawożenie jest w październiku. Nawóz sypiemy wokół krzaczka lub podlewamy rozpuszczonym w wodzie, specjaliści stosują dolistne nawozy. Na zimę ściółkujemy korą iglaków, igliwiem, szyszkami, trocinami na sezon do trzech. Nawozy wiosenne i jesienne mają inny skład pierwiastków [https://www.medme.pl/artykuly/nawozenie-borowki-amerykanskiej-jak-czym-i-kiedy-program,73136.html].

 

wrz 01 2021

niebieskie strefy i najdłużej żyjące...


Komentarze (0)

Niebieskie strefy to miejsca, gdzie ludzie są najzdrowsi i najszczęśliwsi, żyje tam najwięcej seniorów, 100-latków, najmniej jest chorób serca, demencji, nowotworów, ludzie najdłużej są sprawni fizycznie i umysłowo. Miejsca te to Nicoya na Kostaryce, włoska Sardynia, japońska Okinawa, grecka Ikaria, Loma Linda w Kalifornii. Wszystkie są w strefie podzwrotnikowej i wzrotnikowej, gdzie jest wysoki indeks UVB dający szybka syntezę witaminy D, która wraz z wapniem i fosforem reguluje wszyskie procesy życiowe jak rawienie komórkowe, syntezę hormonów trzustki, hormonów sterydowych, pracę mięśni, serca, naczyń krwionośnych, pod wplywem UV powstaje tlenek azotu,który rozszerza naczynia krwionośne,ułatwia rozprowadzanie tlenu i glukozy po ustroju, obniża cisnienie tęnicze, modzel świetlny chroni przed przenikaniem przez skórę toksyn ze środowiska. Swiatło słoneczne stymuluje wydzielanie serotoniny, endorfin, reguluje rytm snu i czuwania czyni ludz szczęsliwymi. Szczęsliwe życie sprawia, żeludzie nie czują ppotrzeby pić ani palić, więc malo osób sięga tam po używki, ukształtowanie terenu jest pofałdowane, górskie, ludzie codziennie podejmują wysiłek, sport poprawia krążenie, oddychania,spala nadmiar kalorii. Ludzie jedzą malo mięsa a Adwentyści Dnia Siódmego często w ogóle. Dieta opiera się na roślinach, rosliny zapewniają odpowiednią dawkę mikro i makroelementów, witamin, błonnik chroni przed zaparciami, jest pożywką dla bakterii jelitowych, które chronią przed chorobotwórczymi zarazkami, tworzą witaminy K i B12, stymulują tkankę limfatyczną jelitową do pracy, ułatwiają trawienie. Ponadto bakterie glebowe tworzą witaminę B12, ludzie uzupełniająją jedząc owoce z ziemi, owoce i warzywa kolorowe maja przeciwutleniacze chroniące przed stresem oksydacyjnym. Ludzie jedzą dużo roslin strączkowych. Ludzie tam jedzą orzechy, oleje roślinne w tym oliwę z oliwek, mają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i tluszcze roslinne, nnośniki witamin A, E, D, K. Znaczenie ma dieta śródziemnomorska ograniczająca produkty zwierzęce. Owoce mają cukry będące paliwem dla serca, mózgu, mięśni oddechowych. Ludzie dużo się ruszają w swoim tempie, pasterze codziennie chodzą ok.8 km. Ludzie są dużo na świeżym powietrzu, ciepły klimat sprawia,że powietrze jest czyste. Ruch, zdrowia dieta, słońce to fizjologiczne czynniki, natomiast za dobry nastrój odpowiadaja również czynniki społeczne, czyli więzy rodzinne, rodziny razem jedzą posiłki, dużo ze sobą spędzaja czasu,rozmawiają, ludzie mają w sobie oparcie, cieszą się sobą, ludzie spotykaja się z przyjaciółmi. Każdy ma pasję, coś co sprawia mu przyjemność, kiedy ludzie robią toco sprawia im przyjemnośc nie myslą o kłopotach, żyją daną chwilą, może to być ogródek, rzeźbiarstwo, fotografia, taniec, sport, cos co czlowiek kocha robić. Wiara, która sprawia,że ludzie mniej się boją, są bardziej optymistyczni i mniej zestresowani, współne rytuały religijne i rodzinne daja poczucie bezpieczeństwa i wspólnoty, człowiek jest stadny, potrzebuje stada. Seniorzy są dlugo aktywni, czują się potrzebni, maja kontakt z rówiesnikami, dziećmi,wnukami, prawnukami, jest wymiana mądrości pokoleń. Ludzie dużo czasu spędzają posród przyrody, jej kolorów, zapachów i dźwieków. Na Okinawie jest pojęcie ikigai, czyli to co czyni człowieka szczęśliwym, dla mnie to pasja. Co jedzą ludzie długowieczni? Soje, fasolę, groch, soczewicę, orzechy, oleje, warzywa, owoce, mąke pełnoziarnistą, ryż, ryby morskie, pomidory, paprykę, chilli, dynię,cukinię, ogórki, czosnek, cebule,sałatę,oliwki, awokado,melony, arbuzy, winogrona, cytrusy, bakłaażany, karczochy, zioła, kurkumę,cynamon, miód,cukier trzcinowy, stulatkowie zachowujaumiar w jedzeniu i piciu.

Czy u nas to mozliwe? Pokolenia przedwojenne,wojenne i powojenne sąnajzdrowsze,jak żyli?Jedli malo mięsa, cukier jedl,ale mało,jak był kg cukru na miesiąc na osobę, to nikt nie zjadł całego kg w miesiąc, bo to niemożliwe, szczypta na chleb lub do kogla-mogla, dziś litrowy napój to 18 łyżeczek naraz,do tego schabowy i kilka obiadow w jedna godzinę, dawniej jedli nalesniki, kalafiora,brokuła,fasolkę, placuszki ziemniaczane, jeden obiad,nie przekraczano limitów kalorii,ludzie więcej się ruszali, dojść na przystanek, z przystanku do pracy i odwrotnie, dziś bez samochodu 50 m nie przejdą,ludzie byli bardziej wierzący, były silniejsze więzi rodzinne, rodziny spotykały się w Święta, były rodziny wielopokoleniowe, seniorzy opiekowali się wnukami, ludzie pracowali fizycznie, ale praca dawała satysfakcję, najszczęśliwsze zawody,to te które widzą efekty swojej pracy, stolarze, kucharze,piekarze,ogrodnicy, sadownicy, warzywnicy, krawcowie,szewce, rekawicznicy,ciktórzy od razu widzą efekty swojej pracy. Ludzie jedli dużo warzyw, owoców, kiszonek zimą, przetworów,jedli ziemniaki i kasze,chleb razowy domowej roboty,sery, dżemy (z pozostałości cukru z roku), masło, jogurty, maślanki, serwatki sami robili, sami piekli chleb i bułki, jedli mniej konserwantów. Ludzie opalali się, bo ot było modne, dzieci naświetlano lampami UVB na krzywicę. Seniorzy spotykali się na gry w karty lub wspólne szydełkowanie, ludzie byli dłużej aktywni, starsze dzieci opiekowały się młodszymi dziecmi, każdy czułsię potrzebny, bez komputerów i TV dzieci całymi dniami bawiły się na podwórkach, jeździły na rowerkach, grały w piłkę. Jedyne co to w strefie klimattu umiarkoanego na przednówku,kiedy skończyły się jedne warzywa i owoce, a zanim pojawiły się następne był łód, co sprzyjało chorobom oraz osłabieniu wiosennemu, dziś cały rok mamy dostęp do warzyw i owoców, w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej jest dłuższy czas wegetacji i dłuższy czas uprawy warzyw i owoców. Warto jeśc sezonowych roślin, zioła, cynamon, kurkumę, a zimą sklepowe, dużo kiszonek, jabłka,gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jagody, borówki, maliny, porzeczki, jeżyny,jeżynomaliny, truskawki, poziomki, mirabelki, głóg, tarninę, jarzębinę, bez czarny, pomidory, ogórki, sałatę, paprykę, marchew, ogórki, dynię, cukinię, kapustę, cebulę, czosnek, chili, sałatę, selery, pory, kalarepę, brukselkę, rzepę, rzodkiewkę, rzeżuchę, jarmuż, kalafiory, brokuły, kolendrę, bazylię, miętę, oregano, czomber, czarnuszkę, sezam,mak, orzechy włoskie,laskowe, arbusy, ananasy, kiwi, cytrusy:grejpfruty, pomarańcze, mandarynki,klementynki, brzoskwinie, morele, kaki, arbuzy, mango, oliwki, awokado, fasolę, soję, ciecierzycę, buraki, ziemniaki, kasze, ryż, fasolkę szparagową, bób, orzechy włoskie i laskowe, pinie, nasiona dyni i słonecznika, mniszka lekarskiego, kwiaty bratka, liście komosy białej, pięciornika gęsiego, cykorię, pokrzywy, szpinak, kwiaty i ziele jasnoty białej, bakalie, suszone pomidory,kiszone warzywa, młode pąki imęskie kwiatostany modrzewiu, sosny, jodły i świerku, ziele i kwiaty stokrotek, jak najwięcej surowych, wyjątek to ziemniaki, jarzębina i bez,które trzeba ugotować, przyprawy jak mak, kminek, len. Opalać się, spacerowaćna świeżym powietrzu, mieć pasję,przyjaciół, utrzymywać tradycje, dbać o relacje rodzinne, uprawiać sporty, zrezygnować z samochodu na rzecz spaceru, roweru, ewentualnie transportu publicznego, wierzyć, mieć hobby, przebywać na łonie natury. Warto mieć ogródek, kwiaty to relaks, piękno, kontakt z odwiedzającymi je ptakami, uprawa to ruch na świeżym powietrzu, najzdrowsze pokolenia miały pola lub działki, patrzenie na ogród to przyjemność, drzewa, krzewy i krzewinki owocowe to jedzenie, ograniczyć lub rzucić mięso. Doceniajmy piękno przyrody,śpiew ptaków, piekno zieleni,kwiatów, drzew, błekit nieba, światło sloneczne, nocne błyskawice, kontakt ze zwierzętami. Psy smuszaja do spacerów,koty grzeją, mruczą,każde zwierzę łagodzi stres i obniża ciśnienie. używajmy najprostszych środków czyszczących, do higieny używajmy mydła, najlepiej szarego, ograniczmy kontakt z chemią.

 

wrz 01 2021

nieloty 9


Komentarze (0)

Kuroczub Pucrasia macrolopha on czarna głowa, niebieski tułów, brązowe skrzydła, rdzawobrązowa plama na piersi, białe pasy na żółtym karku, ona brazowa w ciemne plamki, białe podgardle, brązowe pasy na głowie i policzkach, żyje w parach lub samotnie, spiewa pieśni godowe, śpi na drzewach, wschodnia Azja.
Kuropatnik Ithaginis cruentus on szary lub niebieski wierzch, zółty lub zielony spód, czarna brew, puprpurowe podgardle i ogon, ona brązowa, iglaste lasy i krzewy w góach Tybetu, Himalajów.
Kuropatwiak rdzawy Galloperdix spadicea brazowy, rdzawawy tułów, szara głowa i ogon, samiec spiewa w porze godowej, jedzą nasiona, jagody, mięczaki i owady, gniazdują na drzewach, połykaja żwir, żyją na płd od Gangesu.
Kuropatwiak siwogłowy Galloperdix lunulata ona brazowa, ciemna czapeczka i brwi, on szara głowa i skrzydła, ceglasty wierzch, żółty spód, brazowe skrzydła, spód czarno nakrapiany wierzch biało, w gnieżdzie wyłożonym liścmi samica składa do 5 jaj, ona wysiaduje, oboje sie opiekują mieszka w drzewostanach, je częsci roślin i bezkręgowce, lasy Indii.
Kuropatwiak cejloński Galloperdix bicalcarata on biały spód z brązową pajęczynką, brazowy wierzch w białe kropki, głowa gęsto kropkowana, ona brazowa, szara twarz, białe podgardle i pierś, oboje mają rózowy dziób i czerwone nogi, je owoce, nasiona, pająki, mieczaki i owady ze sciołki, samica skłąda 2-5 jaj w zagłebieniu, deszczowe lasy Sri Lanki.
Kakapo Strigops habroptila papuga nielot, waży do 4 kg, ma zielone pióa, szarą puchową twarz i niebieski dziób, żyje w lasach Nowej zelandii, aktywna noca, dobrze sie wspina mocnymi nogami, je owoce, nasiona, korę i pyłek kwiatowy, w okresie godowym samce rywalizują o samice, pary sa tylko w czasie godów, samica składa 1-2 jaja, wysiaduje je przez 30 dni, samice jedzące duzo białka powijaja samczyki-pisklęta, gniazduje w dziuplach.
Kukawka kalifornijska Geococcyx californianus samiec brązowe pióra w białe plamy na piersi, bokach i grzbiecie, białe policzki z czerwona plamą,białawy brzuch i uda, długi ogon, szare nogi, długi dziób, brazowy czubek na głowie, samica biała lub brązowa pierś i brzuch, brazwy, biało nakrapiany wierzch,  zyje na płd-zachodzie USA i w Meksyku, gniazduje na kaktusach, je gryzonie, gady, owody, skorpiony, w porze godow samiec kukaniem wabi partnerkę, przynosi jej jedzenie, je po kopulacji, składa 3-7 jaj, wysiaduje je 18 dni, żyje w parach.