Archiwum sierpień 2021, strona 58


sie 30 2021 Kokolitofory
Komentarze (0)

Kokolitofory (kokolity) rodzina Coccolithophyceae (Prymnesiophyceae) należą do grupy chromistów Chromista. Są to okrągławe wiciowce z 1-2 wiciami, czasem mają postać kolonijnych monad połączonych w nici. Unikonta mają 1 wić, bikonta 2, a heterokonta oprócz 2 wici mają jeszcze antenkę (haptonemę) Kolity żyją wchłodnych wodach morskich, tak dzielimy organizmy jednokomórkowe. Są ciekawe dlatego, że na drodze fotosyntezy pobierają CO2, a poprzez pordukcję węglanu wapnia, który wyściela ich ścianę komórkową uwalniają CO2 do morza. Stanowią biologiczną pompę CO2. Osłonki, kokosfery czyli ściany komórkowe skladają się z przylegających do siebie tarcz (kokolitów). Ze względu na obecność CaCO3 w ścianie komórkowej nazywają się glonami wapiennymi. Mają chlorofil a i c obecne u glonów i żółto-brązową fukoksantynę występującą u okrzemków i brunatnic. Pozostałe barwniki to beta karoten diadinoksantyna i diatoksantyna. U kokolitów siateczka śródplazmatyczna jest pod błoną komórkową, wnikając do haptonemy, ale pozostawia lukę u nasady wici. Aparat Golgiego jest blisko kinetosomów wici i natenki, jego cysterny leżą prostopadle do dłuższej osi komórki, układając się wachlarzowo. Mają od 1 do 4 chloroplastów. Błona komórkowa łączy się z jądrową. Chloroplasty mają pirenoid, który jest u glonów i glewików.

kokolity masowo kwitną kiedy rośnie temperatura i nasłonecznienie w wodzie. Wtedy pobierają najwięcej CO2. Te małe samożywne organizmy są podstawą morskich łańcuchów pokarmowych. Zakwitają latem, kiedy jest ciepło. Swoim zasięgiem obejmują północne i południowe morza i oceany np. otaczające Irlandię, Islandię, Skandynawię, Grenlandię. Po okresie kwitnienia obumierają i opadają na dno, gdzie stanowią złoża węglanu wapnia. Kokolity dla jednych organizmów są pożywieniem dla innych mogą być trujące.

 

http://kalcyt.blogspot.com/2012/03/kokolitofory-mali-bohaterowie-morz-i.html
sie 30 2021 Dzikie owoce jesieni
Komentarze (0)

Nie tylko rośliny ogrodowe owocują o tej porze roku. Także wiele dzikich gatunków roślin wydało już owoce.

Owoce głogu sa jadalne po przymrozkach, muszą być przez kilka dni lub nocy (czasem za dnia jest ciepło, a w nocy temperatura spada poniżej 0), by rozłożyły się toksyczne związki. Owoce mają karotenoidy i witaminy A, C, E, zbieramy je kiedy są mocno dojrzałe, można je suszyć, owoce nadaja sie na nalewki i komfitury. W Polsce mamy:
Czeremcha zwyczajna Prunus padus ma wiele pni, korona jest ciemna, brązowa, ma smukłe, przylegające do gałązek pędy, są widoczne przetchlinki. Ulistnienie skrętoległe, liście jasnozielone, eliptyczne, piłkowane, w kątach nerwów mają włoski, od spodu sa szare, maja gruczołki miodnikowe. Pięciopłatkowe, białe kwiaty o długich płatkach zebrane są w grona. Owoce to kuliste, czarne pestkowce. Roślina ozdobna i lecznicza, młode liście odkażają.
Głóg dwuszyjkowy Crataegus laevigata szara kora, gałezie splątane, pojedyncze, odwrotnie jajowate, karbowane, ogonkowe liście z duzymi przysadkami, białe, pięciodziałkowe i pięciopłatkowe kwiaty zebrane są w baldachogrona, wiele pręcików i 1 dwuszyjkowy słupek, owoce to czewrwone szupinki. Roslina jadalna, owoce nadają się na wina, nalewki, przetwory, dżemy, herbatki itd, roslina ozdobna i lecznicza, rozkurcza naczynia wieńcowe, leczy nadciśnienie i uspakaja. owoce to pokarm dla ludzi i ptaków.
Głóg jednoszyjkowy Crataegus monogyna szara kora, gałęzie z kolcami, pierzastosieczne, całobrzegie liście, szczyty maja ząbkowane, głęboko wcięte przylistki, pięciopłatkowe, białer kwiaty o okrąglych płatkach, zrosniętych w rurkę działkach zebrane są w baldachogrona, owoce to kuliste, czerwone szupinki z jedną pestka, roslina jadalna, owoce je się na surowo, nadają się na przetwory, roslina ozdobna i lecznicza, rozkurcza naczynia krwionośne, leczy nadcisnienie i uspakaja. Owoce to pokarm dla ludzi i ptaków.
Głóg nierównoząbkowy Crataegus ×subsphaericea czerwonawa kora, liście pierzastodzielne, odcinki tępe, białe, pięciopłatkowe kwiaty zebrane w baldachogrona, owoce to czerwone szupinki. Owoce to pokarm zwierząt.
Głóg odgiętodziałkowy Crataeguds rhipidophylla kora szara, liście piłkowane, zaostrzone, dłoniastosieczne, wydłużone, odcinki ostre, przylistki zabkowane, płaskie, białe, pięciopłatkowe kwiaty zebrane w wiechy, owoce to czerwone szupinki. owoce to pokarm zwierzat.
Głóg wachlarzowaty Crataegus flabellata kora jasnobrązowa, liście ząbkowane, jajowate, zaostrzone, ogonkowe, kwiaty białę, pięciopłatkowe, zebrane w baldachogrona, owoce to czerwone szupinki. Owoce to pokarm dla zwierząt.
Głóg wielkoowocowy drzewo o jasnobrązowej korze, eliptycznych, trójdzielnych, ogonkowych, ząbkowanych liściach, pięciopłatkowych, białych kwiatach zebranych w bakldachogrona i czerwonych, owalnych szupinkach. roslina lecznicza, objiża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, przecizakrzepowo, rozurcza naczynia wieńcowe. 
Owoce bzu czarnego mają 
likozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza)
 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
 witaminy A, C, kwasy owocowe, pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe, sole 
wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza
 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
 wapnia, potasu, sodu, glinu, żelaza. Owoce muszą byc poddane ciepnej obróbce, nadają się na kisiele, komfitury, dżemy, herbatki.
Bez czarny Sambucus nigra zielona kora z wiekiem szarzeje, widać na niej przetchlinki, czerwone pączki, nieparzystodzielne liście mają eliptyczne, zaostrzone odcinki, mogą mieć nitkowate przylistki, białe, pięciopłatkowe kwiaty z 1 słupkiem i 5 pręcikami zebrane są w płaskie baldachogrona, owoce to czarne pestkowce, są jajowate, rpslina lecznicza, kwiaty działaja przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, napotnie, wyksztusnie, moczopędnie, leczą gorączke i biegunki, zapalanie spojówek, owoce nadają się do spozycia po przetworzeniu np. jako herbatki, konfitury itd. Roslina ozdobna.
Owoce dzikiej rózy nadają się na konfitury i przetwory oraz do jedzenia na surowo i herbatki.
Dzika róża Rosa canina Rosa canina gałżaki maja haczykowate kolce, liście złozone z zaostrzonych, jajowatych odcinków, rózowe, pieciopłatkowe kwiaty na szypułkach dłuższych od podsadek zebrane są w bakldachogrona, płatki są sercowate wcięte, owoce to czerwone szupinki, roslina jadalna, płatki i owoce nadają sie na przetwory, lecznicza, woce maja dużo witaminy C, działają przeciwzapalnie, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, konfitury pomagaja przy zapaleniu stawów. roslina ozdobna.
Owoce jeżyn są jadalne tak na surowo jak w formie przetworów, soków, kompotów, nadają się do ciasteczek, ciast, placków, na soki, dżemy, komfitury, maja witaminy C, E, A, K, B12, B1, B6, B3, wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk, sód, fosfor, błonnik, antocyjany i podobne do zwierzęcych i ludzkich estrogenów związki chemiczne łagodzące objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy:
Jeżyna fałdowana Rubus plicatus brunatna kora, kanciaste pędy płonne z kolcami, nieparzysto pierzastozłożone liście, listki są piłkowane, od spodu owłosione, zaostrzone, jajowate, pięciopłatkowe, białe kwiaty zebrane są w grono. Czarne zrośnięte pestkowce to owoce, stanowią owoc zbiorowy. Roślina jadalna, owoce są jadalne dla ludzi, roslina lecznicza, napar z liści leczy przeziębienie, grypę, gorączkę.
Jeżyna popielica Rubus caesius proste, cienkie, okrągłe pędy z prostymi kolcami, liście trójdzielne, listki eliptyczne i piłkowane, są lancetowate przylistki. Białe, pięciopłatkowe kwiaty z kutnerowatym kielichem zebrane są w grona, działki są wygięte, płatki podługowate. Owoce to czarne, zrosnięte pestkowce, stanowią owoc zbiorowy. Roslina lecznicza, liście działaja przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, napar leczy grypę i przeziębienie. Owoce są jadalne.
Śliwa tarnina ma owoce jadalne po przemrożeniu, mozna jeść je nasurowo i jako dodatek do dźemów czy innych przetworów, owoce, kora i kwiaty nadają sie na lecznicze odwary. Owoce mają flawonoidy, witaminy z grupy B, C, fitosterol, pektyny, cykry, beta karoten, wapń, potas, magnez, kwasy organiczne.
Śliwa tarnina Prunus spinosa krzew lub drzewko z omszonymi młodymi pędami, starsze pędy sa gładkie, brązowe, maja jasne przetchlinki i kolce. płytkom położone korzenie z odrostami korzeniowymi, ulistnienie skrętoległe, przylistki owłosione, liście są odwrotnie jajowate, piłkowane, ogonkowe, od spodu omszone, białe, pięciopłatkowe kwiaty wyrastaja po 1-2 na końcach pędów, płatki sa jajowate, 5 działek jest nagich z orzęsionymi brzegami, dno kwiatowe wytwarza nektar. Owoce to okrągłe, czarne pestkowce z łezkowatymi pestkami, roslina miododajna, roslina lecznicza, kwiaty i owoce działają przeczyszczająco, wykrztusnie, moczopędnie, uszczelniaja naczynia krwionośne, leczą stany zapalne, poprawiają oddychanie i trawienie. Z drewna robi sie tężnie solankowe, korą okłada się sery, żeby się nie psuły, podkładka do szczepienia innych roslin. Po przemrożeniu owoce nadają się do spozycia.
Orzechy laskowe to owoce leszczyny, zjada sie je jako przekąske, w surówkach, jako dodatek do ciast i pieczywa, mają wodę, blonnik, białka, tłuszcze, cukry, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas
Leszczyna pospolita Corylus avellana wzniesione gałezie tworzą szeroka koronę, gładka, popielata kora ma poziome kreski z korka, ulistnienie skrętoległe, owalne, podwójnie pilkowane liście z kończykami, są owłosione, maj sercowate nasady i drobne łezkowate przylistki, roslina jednopienna, męskie kotki są długie, zółte, wyrastają po 2-4, żeńskie są na krótkopędach, widać tylko czerwone znamiona, pyłek jest żółty, owoce to bezbielmowe orzechy, owocnia jest zdrewniała, zrosnięta z okrywą nasienną, ma okrywę z 3 zrosniętych podkwiatków. Roslina uprawna i jadalna, orzechy są jadalne. roslina ozdobna, z drewna robi się węgiel rysunkowy.
Orzechy to nasiona orzecha włoskiego Juglans regia, zjadane na surowo, jako dodatek do sałatek, pieczywa, ciast, mieszanek bakaliowych, ma zdrowe lipidy (tłuszcze), witaminy B1, B3, B6, E, białka i cukry, duzo potasu, fosforu i magnezu.
Orzech włoski Juglans regia rozbudowana korona, kora gładka, szara, bruzdowana, ulistnienie naprzeciwległe, liście nieparzystopierzaste, listki równowąskie, męskie kwiaty to kotki, żeńskie są na krótkopędach-skróconych pędach, owoc to nibypestkowiec, jest długi, roślina uprawna, jadalna, je się pestki, lecznicza, ziele, łupiny, kora i owoce działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, przeciwbakteryjnie, naparem płucze się usta, okłada się nim oparzenia, trądzik, liszaje, pomaga w chorobach układu pokarmowego, napar z kory działa przeciwmiażdżycowo.
Owoce jarzębiny są jadalne po przemrożeniu, mają kwasy oganiczne, węglowodany, garbniki, gorycze, witaminę A, beta karoten i inne karotenoidy. Nadaje sie na przetwory, dżemy, kisiele, nalewki, galaretki, komfitury.
Jarząb pospolity Sorbus aucuparia młode pędy są owłosione, pączki stozkowate, ulistnienie skrętoległe, liścioe nieparzystopierzaste, listki jajowate, pięciopłatkowe, pięciodziałkowe, trzójsłupkowe, wielopręcikowe kwiaty zerbane sa w podbaldachy. Czerwone owoce pozorne. Roslina jadalna, owoce je się po, przemrożeniu, nadaja się na przetwory i nalewki, pokarm ptaków, roslina ozdobna, lecznicza, owoce pomagaja na biegunki, choropby wątroby i pęcherzyka żółciowego, dobrze działają na błony sluzowe i układ pokarmowy.
Głóg, owoce dzikiej róży, bzu czarnego i jarzębina nadają się na galaretki.
Na przetwory, dżemy, kompoty, do jedzenia na surowo i do ozdób świątecznych stroików nadają się dzikie jabłka, czyli owoce jabłoni dzikiej, czyli płonki.
Jabłoń dzika Malus sylvestris krzew lub drzewo z kolcami. Ulistnienie skrętoległe, jajowate liście są zaostrzone, pomarszczone, ogonkowe, pięciopłatkowe i pięciodziałkowe kwiaty zebrane są w wiechy, wiele pręcików, słupek z 5 owocolistków, owoce to kukliste, zielone, czerwone lub żółte szupinki-jabłuszka. Owoce są jadalne dla ludzi.
Rokitnik ma witaminy z grupy B, A, C, D, E, K, flawonoidy i inne przeciwutleniacze, aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides rozgaęłziony krzew lub drzewo z młodymi pędami zakończonymi kolcami, mają jajowate miedziane pączki, młode gałązki sa miedziane, starsze szarawe, pędy z cierniami tworzą rozgaęłzienia 2 rzędu, liście sa lancetowate, krótkoogonkowe, srebrzysto omszone, wierzch szarozielony, spód srebrzysty, podwinięte brzegi, roslina dwupienna, kwiaty męskie są zółozielone rosną w pęczkach, żeńskie pojedynczo, owoce to pomarańczowe pestkowce, roslina ozdobna, jadalna, owoce nadaja się na soki, dżemy i przetwory, lecznicza, wzmacnia odpornośc, działa przeciwbólowo, leczy reumatyzm, choroby żoładka, skóry, przeziębienia, leczy konie z robaków, poprawia wygląd ludzkiej skóry, opóźnia starzenie.
Antropofity:
Owoce żurawiny zjada się suszone i w postaci kisieli, dodatek do płatków, musli, dżemy, przetwory, pije sie soki, ma karoten, witaminy B1, B2, B6, C, E, sód, potas, fosfor, magnez, wapń, jod, żelazo, flawonoidy, kwas cytrynowy.
Żurawina błotna Oxycoccus palustris łodyga brunatna, delikatna, płożaca, liście drobne, jajowate, sine od spodu, tępe lub zaostrzone, brzegi liści są podwinięte, rózowe kwiaty wyrastaja po 3-4 na długich szypułkach maja podwinięte płatki i drobne podkwiatki, owoce to kuliste, czerwone jagody z drobnymi, zielonymi nasionami. Roslina jadlana owoce nadają sie na kisiele, galaretki, są dodatkiem do musli, roslina lecznicza, owoce działaja moczopędnie, pomagają w zapaleniu pęcherza.
Żurawina wielkoowocowa Vaccinium macrocarpon brązowa, rozgałeziona łodyga, liście eliptyczne, od spodu szarozielone, o podwiniętych brzegach, kwiaty są na długich szypułkach, maja po 2 podkwiatki, działki sa niepozorne, płatki odgięte do tyłu, nitki pręcików owłosione, owoce to czerwone jagody, roslina jadalna, owoce są jadalne.
Na przetwory, kompoty i na surowo jemy owoce mirabelki, u nas uprawnej i zdziczałej, jak inne sliwki ma ma duzo błonnika, cukrów prostych, kwasów organicznych, witaminy A, B1, C, E, B6, K, polifenole, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Śliwa domowa mirabelka Prunus domestica L. subsp. syriaca drzewo lub krzew, liście jajowate, zaostrzone, krótkoogonkowe, młode gałązki omszone, białe, 5-krotne kwiaty, owoce to kuliste, żółte lub fioletowe pestkowce, jadalne dla ludzi i ptaków.

 

Dlatego warto chronić zarosla i lasy, wiele z tych roślin np. leszczyna, jarzębina stanowią podszyt lasu, warto chronić zagajniki i kępy drzew i krzewów.
sie 30 2021 Międzynarodowy Fundusz na Rzecz Dobrostanu...
Komentarze (0)

Międzynarodowy Fundusz na Rzecz Dobrostanu Zwierząt (International Fund for Animal Welfare) to organizacja, która zajmuje się pomocą zwierzętom zagrożonym m. in. klęskami żywiołowymi jak trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów, powodzie czy naturalne i spowodowane przez ludzi pożary lasu czy wojnami. Fundacja została założona w 1969 r i zajmuje się ratowaniem i monitoringiem zwierzą zagrożonych róznymi zdarzeniami losowymi.

IFAW pomaga także zwierzętom, które cierpią w wyniku wypadków takich jak wycieki ropy, awarie elektrowni atomowych, zanieczyszczenia środowiska, wycinanie lasów. Fundacja odkupuje zwierzęta wykorzystywane do walk np. psy, koguty itd. IFAW finansuje grupy ratownicze zajmujące się ratowaniem z zagrożonych terenów zwierząt, głównie domowych, które nie poradzą sobie bez ludzi jak psy i koty.
Ratownicy opłacani przez IFAW odnajdują w zniszczonych np. przez trzęsienia ziemi, tornada czy inne zjawiska naturalne ruinach domowe zwierzęta, zapewniają im opiekę weterynaryjną i odnajdują ich wlaścicieli albo znajdują im nowe domy. Pracownicy fundacji zatrudniaja lekarzy weterynarii, którzy uczą ratowników jak nie zrobić ratowanym zwierzetom szkody (tak jak ludzie, zwierzęta podczas takich katastrof są narażone na krwotoki czy urazy kręgosłupa) i jak udzielic im pierwszej pomocy na miejscu. Fundacja opłaca też sprzęt ratowniczy, materiały opatrunkowe i karmę dla ocalonych zwierząt.
Ratownicy biorą też udział w ewakuacji zwierząt domowych i gospodarczych razem z właścicielami z miejsc zagrożonych klęskami żywiołowymi czy katastrofami przemysłowymi.
Pracownicy IFAW ratują i oczyszczają z ropy ptaki i ssaki morskie podczas wycieków http://www.ifaw.org/united-states/about-ifaw
Inną forma organizacji ratujących zwierzęta są Grupy Ratowników Zwierząt (Animal Rescue Groups), które zajmują się dokarmianiem bezpańskich zwierząt, leczeniem ich i znajdowaniem im domów. Do tych grup należą wolontariusze.
My w Polsce też mamy takie fundacje jak Fundacja Czarna Owca Pana Kota z Krakowa czy Koty z Kociej z Jaworzna. Fundacja Czarna Owca Pana Kota zajmuje się wszystkimi zwierzętami, natomiast Koty z Kociej zajmuje się bezdomnymi kotami, dokarmianiem, sterylizacją lub kastracją, leczeniem i znajdowaniem nowych domów dla kotów.
IWAF jest fundacją międzynarodową, polskie fundacje działają niezależnie od niej z prywatnej inicjatywy założycieli.

 

sie 30 2021 Opalanie siniaków, dlaczego motyle siadają...
Komentarze (0)

Pytanie jakie znalazłam w internecie, czy można opalać siniaki? Tam jeszcze pytano czy wyrówna się kolor. Otóż kolor się nie wyrówna. Siniak, czyli krwiak będący konsekwencją przerwania naczyń krwionosnych będzie stopniowo zmieniać kolor od purpurowego, przez fioletowy, szary po żółty aż się wchłonie. Ciemniejsza skóra może jedynie zamaskować trochę zmiany kolorów. Siniak powstaje poprzez przerwanie naczynia krwionosnego i zbieranie się krwi w tkankach. Elementy krwi, jak krwinki, czy osocze rozpierają tkanki powodując ból i zmiane koloru. Czy można opalać siniaki? Można, nie dość, że slońce przyspiesza gojenie się ran na skórze, to jeszcze cieplo pozwoli szybciej wchłonąć się siniakowi. Ciepło rozszerzy naczynia krwionośne, do których wchłania się kwiak, a witamina D pomożę zagoić się pękniętym naczyniom. Wapń pomoże zatamować krwawienie. Co prawda w początkowej fazie siniaka, kiedy powstanie cieplo może nasilić wysięk i krwawienie, dlatego zaleca się zimne okłady na stłuczenia, ale już na drugi dzień warto stosować ciepłe, które pozwolą się wchlonąć kriwakowi. Ekspozycja na slońce nagrzewa ciało niczym ciepły okład, ciepło łagodzi ból, witamina D pozwala zagoić się uszkodzeniom. Nagrzane ciało powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i limfatycznych, do których wchłania sie osocze i krew, także jest ułatwiony przepływ białych krwinek, które pozbywaja się martwych komórek. Tak więc mozna opalac siniaki. Ciepło przyspieszy ich gojenie, ale lepiej to robić na drugi dzień od powstania urazu, nawet pierwszego dnia nic wielkiego sie nie stanie. Ludzie przez tysiące lat bywali ranni w terenie i wystawieni na slońce, zimny okład tylko ograniczy wylew krwi do tkanek, ale nie jest konieczny.

Dlaczego motyle siadają na niektórych ludziach? Otóż chodzi o wydzielany zapach, każdy czlowiek wydziela substancje zapachowe, jako uboczne produkty metabolizmu lub naturalne feromony. Każdy ma swój własny zapach, po ktorym rozróżniają nas m. in. psy. Zapach zależy od nastroju i od jedzenia. Jeśli wydzielany zapach jest przyjemny dla motyli np. symuluje zapach kwiatów (może być z perfumów, ale i z jedzenia) to motyle będą siadać na cżłowieku, może to być zapach mydła, w którym sie myliśmy, żelu pod prysznic, albo proszku, w ktorym praliśmy ubranie lub płynu do płukania, w którym je praliśmy. Niektórzy ludzie wydzielają feromony podobne do mytylich, wtedy motyl myśli, że ma do czynienia z innym motylem i siada na czlowieku. Niektóre motyle przyciąga zapach potu, z potem tracimy pierwiastki bioaktywne, których poziom uzupełniają motyle. Wtedy siedząc np. na ręce liżąskórę ssawkami. Jesli motyl czuje, że potrzebuje np. potasu wyczuwa pot i zlizuje go z czlowieka (każdy ma ochotę na to czego potrzebuje jego organizm, my tez mamy smaki na różne potrawy).

 

Od czego zależy zapach opalonej skóry? Wiemy, że podczas opalania nasza skóra wydziela przyjemny zapach, który nie powstaje w innych warunkach. Nasz zapach zależy od flory bakteryjnej skóry, diety, przyjmowanych leków i wydzielin skóry, potu, sebum. O ile pot nie ma zapachu, a ten zapach, który czujemy pochodzi od działalności bakterii bytujących na skórze, o tyle sebum może mieć zapach. Sebum to ochronna substancja tluszczowa, którą czlowiek wydziela przez caly czas, więce zimą, kiedy skóra potrzebuje silnej ochrony, mniej latem. Jedni wydzielają więcej (cera tlusta), inni mniej (sucha. Jedne miejsca mają jej więcej (tors, plecy, kark, twarz), inne mniej (ręce, nogi). Ale każdy czlowiek wydziela ją na całym ciele. Wiemy, że UV powoduje rozkład róznych substancji, w tym kwasów tłuszczowych, ciepło powoduje jełczenie tluszczu. Także rozkłada się mydlany osad, który może zostać po niedokładnym spłukaniu ciała po myciu. Ta mieszanina wydziela substancje zapachowe, które my odbieramy jako przyjemny zapach nagrzanej slońcem skóry. Może kogoś przerażać fakt, że sebum jełczeje, ale to naturalny proces, a substancje wtedy powstałe sa bezpieczne. Każdy organizm produkuje swoje wydzieliny, które reagują z substancjami obecnymi w środowisku i zmieniają się pod wpływem czynników zewnętrnych, to normalne i niegroźne. No i leżąc na słońcu pocimy się, a zpotem wydostają się też substancje zapachowe pochodzące z jedzenia np. siarczan allicyny z czosnku.
sie 30 2021 Które grzyby łatwo pomylić
Komentarze (0)

Opisywałam już grzyby jadalne i trujące łatwo je pomylić zw względu na to, że poszczególne osobniki danego gatunku różnią się od siebie, a osobniki różnych gatunków mogą być bardzo podobne. Najłatwiej rozróżnić osobniki dorosłe z pełni rozwiniętymi kapeluszami. większośc trujących grzybów przez cały okres owocowania ma białe blaszki.

Jadalny borowik ceglastopory może byc pomylony z trującym borowikiem ponurym, jadalny borowik szlachetny z trującym goryczakiem żółciowym, ten grzyb można dotnkąć językiem, jest gorzki w smaku, innych tak się nie rozróżni, również jadalny koźlarz babka może być pomylony z goryczakiem, muchomor cytrynowy, ktory jest trujący można pomylić z czubajką kanią, jadalny pieprznik zwycczajny (kurka) z lisówką pomarańczową, opieńka miodowa może byc pomylona z trującymi maslanką wiązkową i łysiczką trującą, mleczaj rydz z wełnianką http://freeisoft.pl/2009/07/popularne-gatunki-grzybow-jadalnych-i-trujacych/
Muchomor jadowity jest łatwo mylony z czubajką kanią, muchomor sromotnikowy z jadalnym łuszczakiem zmiennym, trujący zasłoniak rudy z jadalną płachetką kołpakowatą, trujący zasłoniak szpiczasty z jadalnym mleczajem świerkowym, trująca piestrzenica kasztanowata z jadalnym smardzem praskim, trujący strzępiak ceglasty z jadalną wietruszką tarczową https://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/najczesciej-mylone-grzyby/
Ponadto muchomor zielonawy (sromotnikowy) może byc pomylony też z czubajką kanią i gąską zielonką, róznica jest taka, że muchomor ma prawie gładki kapelusz, bulwiastą pochwę i ruchomy pierścień, kapelusz czubajki ma garbek na szczycie, pierścień też ruchomy, podstawa też bulwiasta, od gąski zielonki można go rozróznić dzięki pochwie u nasady trzonu i pierścieniu na trzonie, ale u różnych osobników pochwa może być położona wyżej lub niżej. Sromotnik może być też pomylony z gołąbkiem zielonawym. Ponadto muchomor plamisty może być pomylony z czubajką kanią, muchomor jadowity z pieczarką polną, taka róznica, że blaszki pieczarki z czasem brązowieją. Sromotnik można też pomylić z kurką, tak samo lisówke i gąskę siarkową. dodatkowo mleczaj rydz o pomarańczowym mleczku jest jadalnym o białym niejadalny, może wywołać zatrucie.
Zatrucie grzybami zależy od rodzaju grzyba np. lysiczka trująca daje tylko wymioty i biegunkę, zatrucie muchomorem i innymi grzybami występuje od 8 do 12 godzin po spożyciu czyli nawet na drugi dzień. Zatrucie muchomorem ma okres poprawy, po którym nastepuje zniszczenie wątroby.
Zatrucia, których objawy wystepuja do 6 godzin:
wieruszka ciemna Entoloma virida, gąski Tricholoma sp, tęgoskór pospolity Scleroderma vulgare, mleczaj wełnianka Lactarius torminosus i płowy Lactarius helvus, gołąbek wymiotny Russula emetica daja zapalenie żoładka i jelit.
lejkówki Clitocybe i strzępiaków Inocybe obok biegunek, wymiotów, niestrawności dają nadmierne wydzielanie łez, śliny, potu, śluzu w oskrzelach, czasem atak astmy. Występuje ponadto zwężenie źrenic, nieostre widzenie w wyniku zaburzenia akomodacji, zwolnienie akcji serca, spadek ciśnienia tętniczego krwi, rzadko obrzęk płuc i śmierć.
Muchomory czerwony Amanita muscaria i plamistym Amanita pantherina dają pobudzenie psychiczne i ruchowe, omamy, sucha skóra, rozszerzenie źrenic, zaburzenie widzenia, suchość jamy ustnej, zatrzymanie moczu i stolca, drgawki, wzmożone napięcie mięśni, utratę przytomności-śpiączkę.
Objawy powyżej 6 godzin:
Muchomor sromotnikowy Amanita phalloides i jego białymi odmianami (muchomorem wiosennym, jadowitym i cytrynowym). Po okresie zaburzeń żołądkowo-jelitowych występują objawy cuszkodzenia wątroby. często śmiertelny (95%).
Piestrzenica kasztanowata Gyromitra esculenta uszkodzenie wątroby po okresie objawów żołądkowo-jelitowych.
Zasłonak rudy Cortinarius orellanos uszkadza wątropę, toksyny pozostają we krwi uszkadzając nerki po 3-14 dniach (zależy od metabolizmu). http://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/zatrucia,zatrucie-grzybami,artykul,1577893.html

 

Jeśli po zjedzeniu potraw z grzybów pojawią się jakiekolwiek objawy ze strony układu pokarmowego czy nerwowego (bóle glowy, mroczki przed oczami, poty, uderzenia gorąca, rumieńce, zaburzenia widzenia, spadek cisnienia , zapaść sprowokujcie wymioty pijąc np. wode z solą i zgloście się do lekarza. Wezwijcie pogotowie lub jak najszybciej jedźcie na SOR i zabierzcie dla pracowników Sanepidu lub laborantów przy szpitalu próbke potrawy lub wymiocin.